Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
DINKIĆ: Vlada Srbije i NIS ulažu 60 mil EUR u "Petrohemiju"
Vlada Srbije će od januara 2013. sa Naftnom industrijom Srbije (NIS) pokrenuti zajedničku investiciju u Petrohemiji vrednu 60 mil EUR, najavio je u utorak (18. decembra 2012. godine) srpski ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić.

On je u Pančevu rekao će Vlada Srbije investirati 40 mil EUR, a NIS 20 mil EUR i dodao da će taj investicioni ciklus biti završen u roku od dve godine.

- Završetak nove investicije očekujemo sredinom 2014. godine kada će "Petrohemija" izaći iz procesa restruktuiranja i biti profitabilna kompanija - rekao je Dinkić, koji je sa generalnim direktorom NIS-a Kirilom Kravčenkom prisustvao puštanju u rad modernizovanog pogona za proizvodnju polietilena visoke gustine (PEVG) u Petrohemiji.

Većinski vlasnik NIS-a je ruska kompanija "GazpromNeft", dok je Vlada Srbije manjiski partner, sa oko 30% akcija.

Prema rečima Dinkića, modernizacijom PEVG završena je prva faza investicija u hemijskoj indistriji Petrohemija u Pančevu, vredna 6,1 mil EUR, koja će povećati kapacitet i energetsku efikasnost, a smanjiti gubitke koje je kompanija imala.

Ukupna suma investicija za modernizaciju pogona PEVG iznosila je 6,1 mil EUR, od čega je 2,5 mil EUR utrošeno za izvođenje radova, a 3,6 miliona je investirano u kupovinu moderne tehnološke opreme.

Proizvodni kapacitet pogona nakon te investicije, kako je istaknuto, povećan je sa 70 na 90 hiljada tona PEVG-a godišnje.

Kako je saopštilo Ministarstvo finasija i privrede, novac za modernizaciju pogona obezbedila je "Petrohemija", uz potpunu podršku države i NIS-a, koji su kompaniji-partneru pružili logističku i konsultacionu pomoć na ovom projektu.

- Predstojeća investiciona faza (koja će početi u januaru) podrazumneva ugradnju nove opreme u petrohemijske pogone, podizanje kapaciteta proizvodnje, potpuno eliminisanje gubitaka i zaštitu životne sredine, rekao je on.

Dinkić je naveo da će u narednih godinu i po dana biti napravljen plan izlaska iz restrukturiranja koji podrazumeva da se dugovi kompanije pretvore u akcije poverilaca.

- Dok se to ne dogodi, preduzeće će biti u većinskom vlasništvu Vlade i Javnog preduzeća "Srbijagas", a tek kasnije će biti odlučeno o obliku vlasništva - rekao je ministar finasija i privrede Mlađan Dinkić.

Direktor Petrohemije, Milan Teofilović je izjavio da će naredne godine ta fabrika raditi punim kapacitetom, jer će planirane investicije moći da budu sprovedene bez zasutavljanja proizvodnje.

U toku 2012. pančevacka "Petrohemija" nije radila gotovo osam meseci zbog finansijskih problema i modernizacije pogona PEVG.


Pad BDP-a Srbije u 2012. najveći u jugoistočnoj Evropi
Svetska banka objavila je u utorak (18. novembra 2012. godine) da će Srbija u ovoj godini imati pad od dva odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je najveći pad u jugoistočnoj Evropi, ali je i procenila da će srpska privreda iduće godine imati rast od dva procenta.

Glavni ekonomista Svetske banke za Srbiju, Lazar Šestović rekao je na konferenciji za novinare da je procena rasta ekonomije u Srbiji za iduću godiinu konzervativna i da rast može biti i veći.

On je naveo da će na rast BDP-a najviše uticati proizvodnja u "Fiatu" i njegovi dobavljači, kao i oporavak poljoprivrede.

Prema redovnom izveštaju Svetske banke za šest zemalja jugoistočne Evrope (Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija, Albanija i Kosovo), predviđeno je da će kurs ka trajnom oporavku tih zemalja u 2013. u najboljem slučaju biti usporen, uz značajne rizike.

Vodeći ekonomista Svetske banke Željko Bogetić rekao je da problem u 2013. mogu predstavljati rizici po pitanju oporavka evrozone i visoke cene standardizovanih proizvoda na međunarodnom tržištu, kao i rizik od novog šoka cena hrane.

- U ovom krhkom okruženju potrebno je da vlade na zapadnom Balkanu sprovode reforme koje doprinose dugoročnom rastu i otvaranju novih radnih mesta - kazao je Bogetić koji se iz Vašingtona novinarima obratio preko video linka.


Otvorena prva "Gazprom" pumpa u Srbiji
Prva "Gazprom"-ova benzinska stanica u Srbiji otvorena je u utorak veče (18. decembra 2012. godine) u Beogradu, a kako je najavljeno do kraja 2013. godine biće ih oko 30.

"Naftna industrija Srbije" će operativno upravljati mrežom benzinskih pumpi "Gazprom" kojih će na Balkanu do kraja 2013. godine u regionu biti oko 100.

Benzinska stanica "Dunav" otvorena je na Pančevačkom putu, a otvaranju su prisustvovali generalni direktor "Naftne industrije Srbije" Kiril Kravčenko, predstavnici "Gazprom Nefta" i Vlade Srbije.

- Nova benzinska stanica "Gazprom" ne predstavlja konkurenciju NIS-u, zato što su različito pozicionirane u pogledu na pružanje usluga i kvalitet goriva, jer "Gazprom" nudi premijum brend a NIS komercijalni - rekao je Kravčenko.

Na benzinskoj pumpi prodavaće se gorivo standarda minimum "evro pet", visoko kvalitetna ulja i druga dopunska roba.

Premijer Srbije, Ivica Dačić je rekao da je otvaranje te benzinske stanice prilika da se srpska roba plasira u regionu.

- Ovo je podsticaj za razvoj ekonomije, nova radna mesta i investitore - rekao je Dačić i dodao da je formiranje mreže benzinskih stanica dokaz uspešne ekonomske saradnje Srbije i Rusije.

Zvanični početak rada prve benzinske stanice obeležen je točenjem goriva u vrednosti od 300.000 dinara za SOS dečije selo u Kraljevu.


NBS presents monetary policy for 2013 - Target inflation at 4 percent
The basic goal of the National Bank of Serbia (NBS) monetary policy is to achieve the target inflation in the mid-term, according to the policy for 2013.

This should "help maintain the stability of the financial system and sustainable economic growth," B92 reports.

The goal for 2013 is expressed as an annual percentage change in the consumer price index, with the target inflation at four plus or minus 1.5 percent - above the target inflation in developed countries (two plus or minus 2.5).

The goal is based on an assessment that the structural reforms and price liberalization would not be completed in the given period.

The NBS said it would continue with its managed floating exchange rate.

The bank will intervene on the foreign exchange market to prevent big changes in the exchange rate and increase turnover, ensuring free operation of the market and stability of the financial system and prices.

If the global crisis keeps spilling over to the Serbian economy, the NBS will take steps independently and with the government to keep the financial system stable.

If the inflation goes outside of the target rate for more than 6 consecutive months, the NBS will inform the government about the causes, necessary steps and time needed to fix the situation.


Ledo plans capital increase to raise funds for Frikom acquisition
By issuing new common shares and offering qualified investors the right to subscribe to them, Ledo wants to raise funds to take over Belgrade-based Frikom and Podgorica-based Ledo from Agrokor, Chairman of the Ledo Managing Board Tomislav Kitonic said at the presentation of the new issue of shares held on the Zagreb Stock Exchange.

Ledo plans to buy aforementioned companies in order to take control of the entire ice cream and frozen food division of Agrokor and, thus, become a regional leader in that field.


Podravka bi "plazmu" i "kafetin"?
Zagreb -- Druga po veličini hrvatska prehrambena kompanija Podravka zainteresovana je za akvizicije u zemljama regiona.
Agencija "Blumberg" se poziva na hrvatski "Poslovni dnevnik" i navodi da Podravka ima interes da kupi srpsku kompaniju Bambi Banat, poznatu pre svega po svom brendu "plazma", i makedonski Alkaloid poznat po svom leku "kafetin".

Inače, u medijima je još pre godinu dana bila objavljena vest da je Podravka zainteresovana za kupovinu dve srpske kompanije - Bambi Banat i Alevu.

Po tadašnjem pisanju zagrebačkog "Jutarnjeg lista" na ove dve akcizicije Podravka je bila spremna da potroši 100 miliona evra.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta