Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Građanima dividende od NIS-a
Beograd -- Prvi put Naftna industrija Srbije (NIS) će deliti dividende svim akcionarima, rekao je generalni direktor te kompanije Kiril Kravčenko.
"Slobodno mogu da kažem da smo zatvorili rupu prethodne godine. Sredinom godine smo utvrdili dividendnu politiku, koja kaže da će najmanje 15 odsto od neto dobiti otići na dividende," rekao je Kravčenko u intervjuu za Nedeljenik.

Ipak, prema njegovim rečima, o tome će odlučivati Skupština akcionara i Upravni odbor, ali na osnovu njihovog statuta i dividendne politike, akcionari će dobiti dividende.

Na pitanje da li to znači da će biti dividendi za građane, generalni diektor NIS-a poručuje:

"Na osnovu naše politike i činjenice da smo zatvorili gubitke prethodnih godina, možemo da očekujemo dividende".

Posle najuspešnije godine u istoriji srpske naftne kompanije, njen generalni direktor kaže kako sada prvi put "sa sigurnošću može da tvrdi da je NIS postao regionalni igrač na ovom tržištu".

Ali i da je to samo temelj za budući razvoj kompanije, koja treba da postane regionalni džin.

Prema rečima Kravčenka, Rusija želi da ulaže u prijateljske zemlje, a Srbija je jedna od najboljih zemalja tog tipa.

"Srbi imaju jednu važnu stvar, a to je ponos države ", kaže on.

Srbija danas ima izbor, kako kaže Kravčenko, da može da ide i sa Evropskom unijom, ali da istovremeno ima i još jednog velikog prijatelja - Rusiju.

Na pitanje, kako Zvezda utiče na reputaciju NIS-a, Kravčenko odgovara da je Putinova poseta na "Marakani" bila vrh piramide.

"Dobro je što je Vučić preuzeo na sebe dodatnu odgovornost da malo rekonstruiše klub. Mi sa svoje strane, kao sponzori, hoćemo da pomognemo i zato smo pre neki dan malo i poboljšali sponzorski ugovor. Vidim svetlo na kraju tunela", zaključuje Kravčenko.


U "Galenici" višak skoro 1.000 zaposlenih
Vlada Srbije će danas doneti odluku o raspisivanju međunarodnog tendera za "Galeniku", a trebalo bi da usvoji i socijalni program za višak zaposlenih. Od gotovo 2.900 zaposlenih višak je između 800 i 1.000, kojima će biti predloženo da dobrovoljno napuste fabriku i zauzvrat dobiju 300 EUR po godini staža.

Uz to će je planiran i poseban program za zaposlene koji su pri kraju svog radnog staža. Sindikat procenjuje da bi polovina od 1.000 prekobrojnih, kojima je ostalo pet ili manje godina do penzije, mogla da se prijavi za socijalni program, što znači da je potrebno da država u ovu svrhu izdvoji barem 4,5 mil EUR.

Dobro upućeni izvor "Blica" kaže da će radnicima biti ponuđena mogućnost da dobrovoljno napuste fabriku i pre nego se uđe u postupak prodaje "Galenike", te da će novac biti obezbeđen iz takozvanog tranzicionog fonda. Prema zakonu o budžetu za 2013, ukupna sredstva tog fonda su oko 1,6 milijardi dinara što je oko 14 mil EUR.

Zoran Pantelić, predsednik Sindikata "Nezavisnost" u "Galenici", potvrđuje za "Blic" da je radnicima ponuđen socijalni program na sastanku u utorak u Ministarstvu finansija.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta