Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Tender za smederevsku "Železaru" biće produžen do februara 2013? - Ruski partner "Uralvagonzavod" ši
Tender za izbor strateškog partnera za "Železaru Smederevo" biće najverovatnije i drugi put produžen - saznaju "Novosti". Za koliko tačno, biće poznato 26. decembra, kada ističe rok za podnošenje prijava. Srbija je, međutim, gotovo je izvesno, već pronašla partnera, a to je ruski "Uralvagonzavod", sa kojim se najdalje otišlo u pregovorima, što ne znači da Vlada Srbije nije spremna na razgovore i sa drugim eventualno zainteresovanim kompanijama.

- Imam informaciju da su se razgovori sa "Uralom" proširili na nekoliko interesantnih tema, što podrazumeva produženje tendera - otkriva, za "Novosti", profesor Milan Bačević, ministar rudarstva i prostornog planiranja.

- Bolje je produžiti rok možda mesec, dva, ali da dođemo do kvalitetnijeg rešenja i za Srbiju i za rusku kompaniju. Pregovori treba da rezultiraju zaposlenjem nekoliko hiljada naših radnika i siguran sam da će tako i biti. Pregovaramo o proširenju proizvodnog asortimana u smederevskoj železari i mi želimo da se preko "Urala" stvore uslovi da pokrenemo i nešto drugo što nije samo tema proizvodnje koja se tiče "Fiata", već i vagonogradnju, gde imamo potencijal od 6.000 do 7.000 radnika, koji vape za poslom.

Ministar kaže da sa velikim optimizmom očekuje da se razgovori uspešno i kvalitetno završe, a, po njegovoj proceni, realno to bi moglo da se desi u februaru. Bačević ističe da je produžetak roka trošak za budžet, ali da je bolje imati proizvodnju od nekoliko miliona tona nego nekoliko stotina hiljada tona.


MRKONJIĆ: Nastavak izgradnje "Prokopa" početkom januara 2013.
Izgradnja beogradske železničke stanice "Prokop" biće nastavljena već početkom januara, najavio je ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić.

Ministar je podsetio da je Srbija prošle sedmice dobila kuvajtski kredit od 25 mil EUR za nastavak gradnje tog veoma važnog dela Beogradskog železničkog čvora.

Mrkonjić je rekao Tanjugu da će najverovatnije Kinezima biti ponuđeno da iznad stanice, na ploči, izgrade komercijalne sadržaje.

- Dobili smo deo sredstava kojima će biti završena saobraćajna infrastruktura "Prokopa", a ono što je iznad ploče ostaje kao komercijala i to ćemo verovatno ponuditi Kinezima - istakao je on.

Mrkonjić je naveo da će radovi na saobraćajnoj infrastrukturi "Prokopa" početi pre proleća, jer i u toku zime može da se radi unutar stanice.

Za završetak i unutrašnjih saobraćajnica u "Prokopu", prema njegovim rečima, potrebno je obezbediti još oko 60 mil EUR.

Ministar saobraćaja je ranije izjavio da je ponudio predstavnicima Kuvajta da na sadašnjem lokalitetu Glavne železničke stanice u Beogradu, po njenom izmeštanju i izgradnji stanice "Prokop", naprave Kuvajtski poslovni centar.


Tender for Zelezara Smederevo to be extended until February 2013 - Russia's Uralvagonzavod to expand
A tender for a strategic partner for Zelezara Smederevo steel mill will most likely be extended for the second time, Novosti reports. A new expiration date will be determined on December 26th, when the deadline to submit applications expires. However, it is almost for certain that Serbia has already found a partner - Russia's Uralvagonzavod, with which the negotiations have gone the furthest, but that does not mean that the Serbia government is not ready to negotiate with other interested companies as well.

- I have the information that the talks with UVZ now focus on several new topics, which is why the tender is to be extended - Minister of Mining and Spatial Planning Milan Bacevic reveals to Novosti.

- It is better to extend the deadline by a month or two if we can get a more satisfying solution for both Serbia and the Russian company. The negotiations should result in the employment of few thousand our workers, and I am sure that we will make that happen. We now negotiate the expansion of the steel mill's product portfolio, and we want Ural to help us meet conditions to start producing railway cars in addition to components for Fiat, given that we already have six to seven thousand workers crying out for a job.

Bacevic points out that the deadline extension represents an expenditure in the budget, but he adds that it is better to have the production of few million tonnes than the production of few hundred thousand tonnes.


Viktorija grupa preuzela Vetzavod
Beograd -- Akcionari subotičkog Veterinarskog zavoda, putem ponude za preuzimanje koja je okončana 19. decembra, prodali su 8,6 odsto akcija po ceni od 550 dinara.
Kako je prenela Sinteza invest grupa, ponudu za preuzimanje uputio je većinski vlasnik Zavoda, Viktorija grupa (Victoria Group), pošto je nedavno bila najveći kupac akcija u sprovedenoj dokapitalizaciji po ceni od 410 dinara.

Posle isteka ponude za preuzimanje, većinski vlasnik subotičke kompanije sa povezanim licima poseduje nepunih 87 odsto akcija preduzeća koje je specijalizovano za proizvodnju hrane za životinje i farmaceutskih preparata.

Na ceni od 550 dinara tržišna kapitalizacija Veterinarskog zavoda iznosi 2,34 milijarde dinara (20,7 miliona evra). U prvih šest meseci tekuće godine, Zavod je ostvario poslovni prihod od 1,4 milijarde dinara i neto dobitak od 23 miliona dinara.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta