Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"Luka Beograd" ponudila bivšim malim akcionarima da po istoj ceni otkupe svoje nekadašnje akcije
"Luka Beograd" ponudila je bivšim malim akcionarima da, po istoj ceni, otkupe svoje nekadašnje akcije od ove kompanije, u roku od mesec dana.

- Ukoliko su bivši mali akcionari "Luke" ozbiljni u nameri da ponovo steknu akcije koje su prethodno prodali, tako što će da vode spor za poništavanje privatizacije protiv "Luke Beograd" i njenih današnjih vlasnika, predlažemo im efikasniji način. Dovoljno će biti da skupe novac koji smo im za sticanje akcija platili pre šest godina, a mi smo spremni da im ponudimo da ih otkupe nazad. Ova ponuda važi sledećih mesec dana - ističu u "Luci Beograd".

U kompaniji navode da presuda Privrednog apelacionog suda predstavlja konačnu potvrdu da je postupak ponude za preuzimanje akcija "Luke Beograd" od bivših malih akcionara i Republike Srbije obavljen u skladu sa zakonom.

- Odbijamo da špekulišemo zašto bi se neka nova istraga bavila već presuđenom stvari - navode u "Luci Beograd.

- Inače, bivši mali akcionari "Luke Beograd" podneli su tužbu i protiv Republike Srbije sa sličnim zahtevima i argumentima koje su istakli protiv "Luke Beograd". I ta tužba je juna 2012. godine odbačena kao neosnovana.


Srbijagas ide u restrukturiranje
Ministarka energetike Zorana Mihajlović najavila je da će to ministarstvo u januaru izaći sa planom restrukturiranja preduzeća Srbijagas.

“Svi smo svesni da će neke stvari u Srbijagasu morati da se menjaju”, rekla je Mihajlović i dodala da jedva čeka izveštaj Državne revizorske institucije o poslovanju Srbijagasa, posle čega će se moći malo više govoriti o tom preduzeću.

Država, prema predloženim zakonima, po zaduženju Srbijagasa treba da da garancije na ukupan iznos od 200 miliona evra, a u korist Kredit Svis banke, Vojvodjanske banke, Unikredit banke i Dojče banke.
Novo zaduživanje tog preduzeća kritikovali su poslanici LDP i DS S, koji su podsetili da je Skupština Srbije pre nepunih mesec dana usvojila još jedan zakon po zaduženju Srbijagasa u iznosu od 190 miliona evra.

“Koliko kredita ova skupština treba da odredi da bi Srbijagas preživeo i dokle država da pokriva nečije nesavesno poslovanje? Neozibljno je da Skupština odobrava ratifikacije ogromnih kredita tom preduzeću, a da nemamo analizu koliko je ono stvarno zaduženo... Ko će da odgovara za to i ko će da plati ta sredstva”, upitao je Milan Lapčević iz DS S.

Budući da parlament raspravlja i o davanju državnih garancija za Galeniku i Jat Ervejz u ukupnom iznosu od 25 miliona evra, poslanici DSS su naveli da suštinski nije protiv zaduženja koja se tiču investicija, poput zaduženja za Južni tok, ali da su zaduženja za Galeniku i Jat apsolutno neprihvatljiva.

Zoran Ostojić iz LDP rekao je da će ta dugovanja da vraćaju oni koji sad imaju pet godina.
“Šta znači tekuća likvidnost? To je za pomaganje sportskim klubovima, to je za razne koncerte, jer sve to radi Srbijagas i još plus ovih dana šalje obaveštenja da gas u sred zime poskupljuje”, rekao je Ostojić.
Socijalisti su poručili da će razlika izmedju cene po kojoj Srbijagas nabavlja gas i cene po kojoj je prodaje proizvesti gubitak od 75 miliona evra.

“To je cena očuvanja standarda gradjana i njihovog socijalnog statusa. Većina sagovornika koja je govorila o Srbijagasu nije do kraja želela da kaže istinu”, rekao je socijalista Zoran Kasalović i dodao da budžetom za 2013. godinu nisu predvidjena sredstva za likvidnost javnih preduzeća, pa da ni Srbijagas neće uzimati takve kredite.

Skupština u paketu razmatra i izmene Zakona o energetici, koje, prema rečima ministarke energetike Zorane Mihajlović, treba da popune praznine u zakonu, budući da su se pokazale neke slabosti u primeni, poput te da Ministarstvo nije imalo mogućnosti da kontroliše investiture kojima je dalo saglasnost za izgradnju objekata.

Na primedbu LDP da se Zakon o energetici menja na prečac, bez mišljenja EU, ministarka je rekla da za to nije potrebno mišljenje EU i da je mišljenje i saglasnost za izmene dala Kancelarija za evropske integracije.

Ona je navela i da izmene tog zakona po prvi put propisuju zakonske uslove za davanje i oduzimanje energetske dozvole i saglasnosti i da više nema diskrecionog prava ministra.

Na predlog vojvodjanskog parlamenta Skupština Srbije raspravlja i o predlogu zakona o Razvojnom fondu Srbije. DS S je poručila da treba do kraja da se raščisti priča o Razvojnoj banci Vojvodine, a LDP da je u pitanju spašvanje štete, što je još jedan dokaz “ponižavanja i ucenjivanja Vojvodine".
DS će, kako je saopštio poslanik i potpredsednik te stranke Dejan Nikolić, podržati taj zakon, a glasaće protiv izmena Zakona o energetici.


Henkel to invest EUR 3.5 million in warehouse construction in Krusevac
Construction of Henkel's storage space in Krusevac will be finished in 2013, it was announced on the website of that city. This 7,000-square-meter facility will serve as the company's central warehouse for southeast Europe. The value of this investment is EUR 3.5 million.

On the occasion of their visit to Krusevac on December 25th, directors of Henkel Serbia talked with the mayor of that town, Bratislav Gasic, about their plans to build additional 15,000 square meters of high-bay pallet storage during 2014 and 2015, which would serve as a Henkel supply center for the entire European market.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta