Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Kinezi će graditi Moravski koridor i autoput Novi Sad-Ruma
Ministarka za regionalni razvoj i lokalnu samoupravu Verica Kalanović potpisaće sutra sa kineskom kompanijom CRBC (China Road and Bridge Corporation) predugovor za izgradnju dva autoputa u Srbiji - Moravskog koridora od Pojata do Preljine i autoput Novi Sad - Ruma.

Autoput od Novog Sada do Rume obuhvata i izgradnju tunela kroz Frušku goru.

Nakon potpisivanja predugovora u Vladi Srbije biće održana konferencija za novinare, saopštilo je Ministarstvo za regionalni razvoj i lokalnu samoupravu.

Kompanija CRBC u Beogadu već gradi most preko Dunava između Zemuna i Borče.

CRBC je u sastavu Kineske kompanije za telekomunikacije i infrastrukturu (CCCC International), sa kojom je 22. decembra Ministarstvo saobraćaja potpisalo Memorandum o razumevanju koji predviđa učešće te kompanije u projektima za modernizaciju pruga u Srbiji.

Ministarka regionalnog razvoja i lokalne samouprave Verica Kalanović je ranije izjavila Tanjugu da će autoput od Pojata do Preljine biti dugačak oko 110 kilometara.

Taj put, kako je rekla ministarka, treba da poveže Koridor 10 sa budućim autoputem od Beograda do granice sa Crnom Gorom (Koridor 11).

Kalanovićeva je istakla da na području između Pojata i Preljine kod Čačka živi više od pola miliona stanovnika Srbije.

Ministarka je navela da će autoput Pojate - Preljina, koji će povezati tri velika grada - Čačak, Kraljevo i Kruševac, biti klasičan autoput sa šest traka.

Taj deo Srbije je, kako je rekla, jedan od najznačajnijih poljoprivrednih i industrijskih regiona u našoj zemlji.

Gradnja autoputa Pojate - Preljina trebalo bi da bude realizovana u okviru paketa projekta koje Kina namerava da finansira u Jugoistocnoj Evropi sa 10 mlrd USD.


Pad BDP 1,9% u 2012. godini
Ukupne ekonomske aktivnosti u 2012. godini, merene bruto domaćim proizvodom (BDP) i iskazane u cenama prethodne godine, imaće realni pad od 1,9% u odnosu na prethodnu godinu, saopštio je u petak Republički zavod za statistiku.

Najveći rast BDP zabeležen je u sektorima: informisanje i komunikacije, stručne, naučne, inovacione i tehničke delatnosti, administrativne i pomoćne uslužne delatnosti.

Pad BDP bio je najveći u sektoru poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo, ostale uslužne delatnosti i sektoru usluge smeštaja i ishrane.

Pad obima industrijske proizvodnja u 2012. godini iznosio je 3,4%, čemu je najviše doprineo sektor snabdevanja električnom energijom, gasom i parom.

Procenjeno je da je poljoprivredna proizvodnja u 2012. godini imala realni pad od 17,5%.


Chinese company to build Morava Corridor and Novi Sad-Ruma highway
Minister of Regional Development and Local Self-Government Verica Kalanovic will sign a preliminary agreement tomorrow with the Chinese company CRBC (China Road and Bridge Corporation) for the construction of two highway sections in Serbia - the Morava Corridor from Pojate to Preljina and the Novi Sad-Ruma highway.

The highway section between Novi Sad and Ruma will feature tunnels through Fruska Gora.

Signing of a preliminary agreement in the Serbian government will be followed by a press conference, the Ministry of Regional Development and Local Self-Government said in a release.

CRBC is already building a bridge across the Danube, between Zemun and Borca, in Belgrade.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta