Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Niškoj mlekari 600.000 evra
Niš -- Niška mlekara objavila je da je u ponovno pokretanje pogona za preradu mleka u Svrljigu uloženo 600.000 evra.
Za narednu godinu planirana je investicija od 800.000 evra.

Zvezdan Gavrilović, generalni direktor Niške mlekara u čijem sastavu posluje i mlekara u Svrljigu u kojoj se prvenstveno proizvode polutvrdi sirevi i kačkavalji, istakao je da su dosadašnja ulaganja omogućila da se od 2007. godine poveća broj zaposlenih za novih 125 radnika.

On je naveo da sada ima ukupno 232 zaposlena, a da je broj kooperanata od kojih se nabavlja mleko povećan na 3.000.

Kako je saopšteno, u 2012. godine Niška mlekara je proizvela 30 miliona litara prerađenog mleka, a plan je da se proizvodnja poveća na 36 miliona.

Predsednik Opštine Svrljig Milija Miletić rekao je da će opština davati dodatne premije u vrednosti do 10 dinara za svaki isporučeni litar mleka.

Opština Svljig će, kako je rekao, pokrenuti i akciju za povećanje stočnog fonda, tako što će iz budžeta biti servisirane kamate za kredite koje će proizvodjači mleka dobiti od banaka posredstvom Niške mlekare.

Niška mlekara je, kako je saopšteno, medju pet najvećih mlekara u Srbiji, a većnski vlasnici od 2007. godine su Kruna komerc i Profiko iz Beograda.

"Osim na tržištu Srbije, proizvodi Niške mlekare prisutni su i na tržištima Crne Gore, BiH i Makedonije, a ovim dodatnim ulaganjima krenuće se i u osvajanje tržišta Evropske unije", ističe se u saopstenju te kompanije.


Objavljen javni poziv za privatizacionog savetnika Privredne banke Beograd
Beograd -- Sudbina Privredne banke Beograd uskoro će biti u rukama privatizacionog savetnika, pišu Novosti.
Da li će banka, u kojoj država ima 65 odsto vlasništva, biti dokapitalizovana, pripojena nekoj drugoj banci, ili će se privatizovati prodajom paketa akcija, odlučiće se nakon analize finansijskog i pravnog savetnika za koga je u sredu objavljen javni poziv.

Koliko ima kandidata koji ispunjavaju uslov da "savetuju" banku i pronađu najbolji način za njen dalji rad i opstanak na tržištu, biće poznato idućeg četvrtka. Tek nakon toga može da usledi raspisivanje tendera za privatizacionog savetnika, što je nedavno i najavljeno iz ministarstva finansija.

Privredna banka Beograd se u javnosti "provlačila" uz problematičnu Agrobanku i Razvojnu banku Vojvodine. Država je, na ime dokapitalizacije, ove godine upumpala u ovu banku dve milijarde dinara, odnosno oko 20 miliona evra. Strani mediji su kao zaintersovane kupce navodili rusku VTB banku, Gazprombank OJSC i jednu banku iz Abu Dabija. Jedna od njih, VTB banka je, preko Moskovske banke, već prisutna na tržištu Srbije.

Bankarski sektor se neminovno ukrupnjava. Posle "utapanja" problematične Agrobanke u Poštansku štedionicu, najavljuje se da bi slična sudbina mogla da zadesi i Razvojnu banku Vojvodine. Za nju su, bar nezvanično, zainteresovane tri banke: niška AIK banka, Erste i Sosijete ženeral.

Kada je reč o Komercijalnoj banci, ona će, najverovatnije, čekati neki bolji trenutak za prodaju. Država ju je dokapitalizovala, čime zadržava većinsko vlasništvo, a trenutno se sa manjinskim akcionarima dogovara se stavi moratorijum na prodaju na određeni period. Model manjiskog vlasništva međunarodnih institucija, poput EBRD, koji je primenjen u ovoj banci, biće "ideja vodilja" za sudbinu još nekih banaka u državnom vlasništvu, poput Poštanske štedionice.

Srpska banka, koja je danas u potpunom vlasništvu države, još uvek čeka da se strategijom definiše njena sudbina.

Zasada je poznato da će ova banka, a koja je izrasla iz nekadašnje finansijske institucije koja se isključivo bavi platnim prometom za vojnu industriju, i dalje zadržati rad sa pravnim licima kao prioritet.

Privredna banka Beograd beleži gubitak u poslovanju u protekle tri godine. Završni račun za 2011. godinu uknjižio je gubitak od 793 miliona dinara. Država je i ranije planirala da proda svoj udeo u ovoj banci, koji se, u međuvremenu, povećao zbog dokapitalizacije.


Canada's Lavalin opens regional office in Belgrade
The Canadian engineering and construction company SNC-Lavalin International officially opened its regional office at Sava Business Center in Belgrade, Serbia on December 4th.

This office will be run by SNC-Lavalin International Vice President for Business Development Evgeni Shevchenko, who will be responsible for the territory of central, east and southeast Europe, the Embassy of Canada to Serbia said in a statement.

SNC Lavalin is the largest engineering and construction company in Canada and one of the world's leading providers of services in the fields of engineering, procurement, construction, project management and project finance in various industries.

Since 2010, this company has been working together with Mining-Smelter Basin (RTB) Bor on the reconstruction of the latter's smelter and the construction of a new sulfuric acid plant in the Bor basin. This project, worth over CAD 200 million, is mainly financed with the proceeds of a loan approved by the Canadian state export financing agency EDC, reads the statement.

People at the Canadian embassy also say that this growing trading and investment interest of Canadian companies in Serbia and increasingly strong economic relationships between the two countries have recently led to the signing of the Agreement on Strategic Economic Cooperation between the Serbian government and the Canadian Commercial Corporation.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta