Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Akcije "Telekoma" između 45 i 75 EUR
Još nije poznata tačna vrednost akcija "Telekoma Srbija" koje će biti podeljene građanima u narednom periodu. Izvesno je jedino da će vrednost "po glavi" svakako biti veća od sume koju smo do sada dobili na ime vlasništva u nekoj drugoj kompaniji. Za NIS je to bilo ukupno 2.500 dinara po osobi, za Aerodrom "Nikola Tesla" po jedna akcija od 600 dinara. Za "Telekom" je buduća vrednost akcije još u domenu javne spekulacije i kreće se od 45 do 75 EUR, što zavisi od procene kapitala.

Da bi se odredila vrednost pojedinačne akcije, prvo skupština akcionara "Telekoma Srbija" treba da usvoji odluku o visini osnovnog kapitala.

- Sledi registracija kapitala u Centralnom registru hartija od vrednosti i Agenciji za privredne registre, zatim usklađivanje kompanijskih akata sa novim zakonom o privrednim društvima i određivanje nominalne vrednosti akcija. Ovu odluku donose akcionari društva - rečeno je "Novostima" u "Telekomu Srbija" uz potvrdu da je očekivani rok za završetak ovih aktivnosti kraj marta.

Inače, pravo na besplatne akcije, osim 4,82 miliona građana, imaju i sadašnji i bivši zaposleni "Telekoma". Građanima sleduje 15% akcija, a radnicima 6,52%.

Osim same berze, koja je gladna dobrih vrednosnih papira, akcijama srpskog teleoperatora raduju se i investitori, pošto je reč o visokoprofitabilnoj kompaniji, čija bi tržišna vrednost trebalo sve više da raste. A samim tim da se ubuduće uvećava i cena njenih akcija.

Građanima će, svakako, svaki dodatni dinar u doba krize dobro doći, a sudeći po dosadašnjem trgovanju akcijama NIS i Aerodroma, većina od 4,82 miliona budućih malih akcionara "Telekoma" pohrliće da unovči svoje vlasništvo.

Procedura kao do sada

Kada je reč o proceduri za akcije "Telekoma", biće ista kao i za NIS i Aerodrom: akcije "ležu" na vlasničke račune građana, koji potom na šalterima pošte mogu da daju, ukoliko žele, i nalog za njihovu prodaju.


Srpski agrar zabeležio suficit od 1,3 mlrd USD u 2011.
Vrednost suficita u spoljnotgovinskoj razmeni poljoprivredno-prehrambenih proizvoda Srbije sa svetom u 2011. iznosi 1,3 mlrd USD, 9% više nego godinu pre, izjavio je savetnik predsednika Privredne komore Srbije (PKS) za poljoprivredu Vojislav Stanković.

Vrednost izvoza hrane iz Srbije lane je bila 2,7 mlrd USD, rast od 20% u odnosu na 2010, a učesće izvoza agrara u ukupnom robnom izvozu iznosilo je 23%, dodao je savetnik Stanković za Tanjug.

Vrednost uvoza bila je 1,4 mlrd USD i beleži nešto dinamičniji rast od 33%, a njegovo učesće u ukupnom robnom uvozu Srbije iznosi 5%, naveo je Stanković, napominjući da je stopa pokrivenosti uvoza izvozom 195%.

Stanković je precizirao da su najzastupljeniji sektori u izvozu - žita i prerađevine u vrednosti od 733 mil USD a da je u izvozu dominirao kukuruz sa plasmanom od 1,6 miliona tona u vrednosti od 423 mil USD na stranim tržištima.

Slede šećer (156 mil USD), malina rolend (102 mil USD), merkatilna pšenica (82 mil USD), jestivo ulje (82 mil USD) i jabuke (62 mil USD).

Stanković je međutim napomenuo da Srbija "ima izuzetno veliku propuštenu šansu sa stočarskim proizvodima".

- Izuzetno smo malo smo izvezli tradicionalno naš proizvod "bebi bif" - svega 1.600 tona, od čega 740 tona na tržiste Evropske unije - precizirao je Stanković, uz napomenu da na raspolaganju stoji izvozna kvota u EU od 7.800 tona.

Na uvoznoj strani, svakako dominiraju nekonkuretni proizvodi, koji se ne gaje u Srbiji - kafa, čaj, kakao i začini sa oko 210 miliona tona uvezenih količina, te voće i povrće, čija je vrednost uvoza bila 301 mil USD.

Stanković je ukazao da su osnovna tržišta za izvoz hrane iz Srbije EU gde se plasira 48% izvoza.

Srbija je jedina zemlja u tranziciji koja ima suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni sa EU, što je višegodišnja tradicija, istakao je stručnjak PKS.

Slede tržište CEFTA sa 46%, a na Rusku Federaciju, odnosno zemlje sa kojima Srbija ima sporazum o liberalizaciji trgovinske razmene otpada 6%.

- Upravo spoljna trgovina treba da bude generator razvoja poljoprvirede i prehrambene industrije u narednom periodu, a tu se pre svega misli na dinamiziranje poljoprivredne proizvodnje po stopi od tri do četiri odsto - podvukao je Stanković.

On je naveo da je vrednost poljoprivredne proizvodnje u Srbija trenutno 6 mlrd USD, a prehrambene 2,8 milijardi, što je ukupno 8,8 mlrd USD.

- Kad se to uporedi sa ostalim rezultatom izvoza, Srbija izvozi oko 35% svoje ostvarene bruto-vrednosti, a najmanje bi trebalo da izvozi 60-tak odsto - zaključio je Stanković.


NIS turns net profit of RSD 40.6 billion in 2011 - RSD 50 million investments in 2012
The Petroleum Industry of Serbia (NIS) said on Friday its unaudited consolidated net profit soared 146% to 40.6 billion dinars in 2011. - The company’s consolidated earnings before interest, taxes, depreciation and amortization (EBITDA) rose 62% to 52.4 billion dinars last year - NIS CEO Kirill Kravchenko said at a press conference on Friday. - The total volume of CAPEX in 2011 was 34.4 billion dinars, up by 75% against 2010 - Kravchenko said, adding that NIS would invest about 50 billion dinars in 2012. Most of the money – about 23 billion dinars – was spent on the development of processing facilities, 7 billion dinars were used to finance the projects of exploration and production of hydrocarbons, while 3.4 billion dinars were invested in the reconstruction and construction of a new filling station and the establishment of a sales network in the region. The company said its total debt to banks in 2011 stood at $458 million, almost 30 percent down from the year before. In 2011, the company managed to increase the oil and gas production volume by 24% to 1.52 million tonnes. The increased production volume was primarily achieved owing to the results of the oil well reactivation programs, capital workovers, and implementation of new and efficient production methods, NIS said. The oil refining volume fell 17% to 2.359 million tonnes last year as a result of works performed at the key plants of the Pancevo production unit.


NIS ulaže 10 mil EUR u Republici Srpskoj u 2012.
Kompanija NIS Gazprom Neft planira da uloži 10 mil EUR u Republici Srpskoj, rekao je generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko, na predstavljanju poslovnih rezultata kompanije za prošlu godinu, prenosi SRNA.

Govoreći o istraživanjima nalazišta nafte u Srpskoj, Kravčenko je istakao da je u planu da se ove godine završe seizmička ispitivanja i da u kompaniji očekuju da će 2013. godine početi sa bušenjima, dok je direktor funkcije za investicije i razvoj Nikolas Peri najavio da će NIS ove godine uložiti 2 mil EUR u dve benzinske stanice kupljene u Banja Luci.

- Što se tiče Srbije, premda je primietan pad potrošnje u poslednje dve godine u celom regionu, kompanija je ostvarila profit od 406 mil EUR u 2011. godini, dok je proizvodnja porasla za 24% u poređenju sa 2010. godinom - rekao je Kravčenko.

On je istakao da kompanija svake godine povećava investicije, napomenuvši da su prošle godine ulaganja iznosila 344 mil EUR, dok je ove godine u planu povećanje ulaganja na 500 mil EUR, ukoliko ne bude drastičnih oscilacija na tržištu.

- Najviše se ulaže u preradu, istraživanje, proizvodnju, geološka istraživanja i rekonstrukciju benzinskih stanica - rekao je Kravčenko.

Kravčenko je naveo da očekuje pad cene nafte u drugoj polovini godine i pozitivne poslovne rezultate, bez obzira na početak godine, u kome je primetan pad vrednosti dinara.

- Analitičari najavljuju rast tržišta, ali za sada nema mesta optimizmu, jer je inflacija na nivou 10%, te za sada kurs slabi, ali se nadamo da će se vratiti na dobar nivo - rekao je Kravčenko.

On je rekao da je i u okruženju početak godine obeležen padom tržišta, premda su analitičari najvljivali rast, a plan NIS-a je da bude nula.

- Za NIS 2012. godina će biti godina strateških investicija i stvaranja uslova za nove uspone u 2013. godini - zaključio je Kravčenko.


WAZ negotiates sale of its stakes in Serbian dailies
The German Media Group Westdeutsche Allgemeine Zeitungsverlag (WAZ) is negotiating the sale of its stakes in Serbia-based companies with prospective buyers, WAZ Director for Corporate Communication Paul Binder said.

- Our decision to leave the Serbian market is final, and there have been no changes in our strategy - he told the Belgrade Danas daily, confirming that WAZ CEO Bodo Hombach had left the position in late January.

The WAZ Media Group holds shares in three Serbian daily newspapers- Politika, Vecernje Novosti and Dnevnik, the Danas daily writes.

The WAZ holds a 50-percent stake in Politika Novine i Magazini (Politika Newspapers and Magazines), a majority stake of 55 percent in the Novi Sad Dnevnik daily, whereas the exact size of WAZ's stake in Vecernje Novosti has not been revealed and is subject to various interpretations by Serbian and German sources.

The WAZ Media Group had been a major distributor and seller of newspapers in the Serbian market until 2011, as the owner of Stampa Sistem, but in May 2011 the company sold that chain of newsstands to the Serbian food producer Centroproizvod.

At the beginning of this year, the WAZ Media Group sold its three dailies in Macedonia, and during 2010, when Hombach first announced that the German media group would pull out of the Balkans, WAZ sold its shares in some major newspapers in Romania and Bulgaria.

The WAZ Media Group remains one of the largest regional publishers in Europe, with around 40 dailies and several hundred various publications in its portfolio and around 15,000 workers.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta