Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"Gorenje" gradi još jednu fabriku u Valjevu - Slovenci investiraju dodatnih 20 mil EUR i zapošljavaj
Slovenačka kompanija "Gorenje" izgradiće još jednu fabriku u Valjevu, u koju će investirati dodatnih 20 mil EUR i zaposliti 400 novih radnika.

Izgradnjom druge fabrike u Valjevu, "Gorenje" će u sve četiri fabrike u Srbiji ukupno zaposliti više od 1.500 radnika, a ukupna ulaganja ove kompanije u Srbiji iznosiće više od 70 mil EUR.

Potpredsednica Vlade Srbije Verica Kalanović je potpisala memorandum o izgradnji fabrike sa članom Uprave kompanije "Gorenje Velenje" Brankom Apatom.

Dokument predviđa proširenje proizvodnih kapaciteta u Valjevu.

Potpisnici memoranduma pozivaju i grad Valjevo da se u okviru svojih nadležnosti uključi u taj projekat i oslobodi investitora od plaćanja taksi, kao i da u najkraćem mogućem roku izda sve potrebne dozvole.


Devizne rezerve NBS 11,603 mlrd EUR
Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) iznosile su krajem januara 11,603 mlrd EUR, saopštila je NBS.

Tokom januara najveći devizni prilivi zabeleženi su po osnovu korišćenja kredita i donacija, a najznačajniji odlivi po osnovu manjeg izdvajanja obavezne rezerve banaka i plaćanja obaveza prema inokreditorima.

Neto devizne rezerve, odnosno rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od MMF-a, krajem januara iznosile su 6,700 mlrd EUR.

Kako je saopšteno devizne rezerve Narodne banke Srbije obezbeđuju pokrivenost novčane mase (M1) od 447%, kratkoročnog duga u iznosu 1.791% i istovremeno pokrivaju više od 8 meseci uvoza robe i usluga.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u januaru iznosio je 1.819,2 mil EUR i bio je za 281 mil EUR manji nego u prethodnom mesecu.

U toku januara 2012. godine kretanje kursa dinara prema evru je bilo u pravcu deprecijacije i zabeleženo je nominalno slabljenje dinara prema evru za 1,3% bez intervencija NBS na međubankarskom deviznom tržištu , saopštila je pres služba NBS.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta