Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Stanko Popović se povlači iz "Victoria Group" - Biznismen prodao 6% akcija "Soja proteina" za 5 mil
"Victoria Group" isplatila je prekjuče Stanku Popoviću 5 mil EUR. Kako saznaje "Blic", Popović je prodao 6% akcija u bečejskoj firmi "Soja protein", što je prvi konkretan korak koji ukazuje na njegovo povlačenje iz "Victoria Group".

Popović je prodao blizu 894.000 akcija po ceni od 599 dinara, a kupac je bila "Victoria Group". Po nezvaničnim informacijama, Popović bi ubuduće mogao da se bavi poslovima sa cementom u Šapcu, a njegov odlazak iz kompanije "Victoria" povezuje se sa različitim viđenjem daljeg rasta kompanije u odnosu na svoje partnere.

"Victoria Group" je većim delom u rukama domaćih biznismena, ali udeo u vlasništvu imaju stranci. Oko 64% vlasništva imali su Stanko Popović, Milija Babović i Zoran Mitrović.

Udeo u kapitalu ima i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), koja drži 24%, dok 12% kapitala ima biznismen Nandi Ahuja.


Royal Friesland preuzima Imlek i Mlekaru Subotica
Komapnija "Rojal Friesland", sa sedištem u Holandiji, objavila je danas da će preuzeti firme "Imlek" AD Beograd i Mlekaru Subotica" koje su sada u većinskom vlasništvu fonda "Salford".

Kompanije "FrieslandCampina" i "Salford Capital Partners" potpisale su Memorandum o razumevanju o akviziciji preduzeća Imlek A.D. Beograd i Mlekare A.D. Subotica, sa ciljem da se utvrdi poslovna pozicija "FrieslandCampina" u jugoistočnoj Evropi - regiji sa 76 miliona potrošača - saopšteno je u Amersfortu.
Ova akvizicija će poslovnoj mreži "FrieslandCampina" pridodati aktivnosti obe kompanije na području zapadnog Balkana.

Prodavac je većinski akcionar obe mlekare, sa približno 79 odsto akcija u "Imleku" i 82 procenata akcija u "Mlekari Subotica". Akcijama kompanija se trguje na Beogradskoj berzi.

"FrieslandCampina" namerava da otkupi i preostale akcije. Ovo je prvo značajno preuzimanje nakon spajanja kompanija "Friesland Foods" i "Campina" 2008. godine.

Prema izjavi Cees 't Hart-a, generalnog direktora Royal FrieslandCampina ", ta kompanija želi da ostvari rast na različitim tržištima i u proizvodnim kategorijama.

" Ova akvizicija doprinosi našem portfoliju brendova i jača poziciju na području Jugoistočne Evrope, što je jedna od okosnica naše strategije”, rekao je generalni direktor "Royal FrieslendCampina".

Uz sadašnje poslovne aktivnosti "FrieslandCampine" na području Mađarske, Rumunije i Grčke, preuzimanje "Imleka" i " Mlekare Subotica" će grupi pružiti pristup na velikom regionalnom tržištu od 76 miliona potrošača i stvoriti čvrstu podlogu za dalji rast kompanije.

Generalni direktor "Imleka" Slobodan Petrović je povodom ovog aranžmana izjavio da je to "velika prilika za region, 'Imlek', Suboticu i 'FrieslandCampinu'".

"Naš proizvodni program se dobro slaže sa sadašnjim brendovima 'FrieslandCampine'. Uveren sam da će obe kompanije pod zastavom 'FrieslandCampine' doživeti prosperitet, i to u korist njihovih potrošača”, rekao je Petrović.

Obe strane očekuju da će dogovor biti finaliziran u narednih nekoliko meseci. U slučaju da se postignu konačan dogovor, ponuda za preuzimanje će biti data u domaćoj valuti i shodno lokalnim zakonima i ista će biti otvorena i za manjinske akcioanare. Dogovoreno je da se pre završetka pregovora ne daju nikakvi dalji komentari.

Zaključenje transakcije zavisi od raznih uslova uključujući okončanje postupka provere podataka od strane kupca, sporazuma oko konačne dokumentacije vezane za transakciju, kao i od dobijanja neophodnih regulatornih odobrenja, uključujući odobrenja nadležnih tela za zaštitu konkurencije.

"Imlek i "Mlekara Subotica" posluju, inače, kao nezavisni proizvođači mlečnih proizvoda na području zapadnog Balkana. Zajedno opslužuju tržište od oko 25 milliona potrošača. Ukupan prihod kompanija iznosi oko 270 miliona evra.

Kompanije zajedno imaju oko 1470 zaposlenih u šest proizvodnih pogona i četiri kancelarije smeštene u Srbiji, Bosni i Hercegovini, i na području Bivše Jugoslovneske Republike Makedonije.

Nakon akvizicije, ukupan broj zaposlenih "FrieslandCampine" u regiji povećaće se na oko 3900 i na 14 pogona za preradu mleka za tržište.

"Royal FrieslandCampina N.V". igra važnu ulogu u zadovoljavanju svakodnevnih prehrambenih potreba stotina miliona ljudi širom sveta. Asortiman proizvoda se sastoji od napitaka na bazi mleka, hrane za bebe, sireva, maslaca, pavlake, deserta i funkcionalnih sastojaka baziranih na mleku.

Uz proizvode namenjene potrošačima, proizvodima kompanije se takođe snabdevaju i kupci iz industrijskih sektora i javnih sluzbi.

Na osnovu izvještaja iz 2010. godine, godišnji prihod firme Royal FrieslandCampina dostiže blizu devet milijardi evra. Kompanija zapošljava skoro 19.500 ljudi, i kroz 100 proizvodnih pogona i prodajnih mesta posluje u 25 zemalja.

Dobro poznati brendovi FrieslandCampine su Campina, Ćocomel, Fristi, Friesće Vlag, Mona, Optimel, Vifit, Milner, Frico, Buttergold, Valeš, Appelsientje, DubbelFriš, CoolBest, Landliebe, Fruttis, Joyvalle, Yazoo, Milli Mia, Pottyos, Napolact, NoyNoy, Dutć Lady, Frisian Flag, Foremost, Peak, Rainbow, DMV, Kievit, Domo, Creamy Creation i Nutrifeed.


NIS i austrijski RAG počeli istražno bušenje u Mađarskoj
"Naftna industrija Srbije" (NIS) i austrijska kompanija RAG počeli su zajedničko istražno bušenje na jugu Mađarske, u koje će te dve kompanije u ovoj godini uložiti oko 10 mil EUR, saopštio je NIS.

Prva istražna bušotina ("RAG Pirto-1") izvodi se na bloku "Kiškunhalas", prema ugovoru koji su ove dve kompanije potpisale krajem prošle godine.

Planirana dubina bušenja te bušotine je 2.976 metara, a u ovoj godini je u planu bušenje još dve istražne bušotine.

U slučaju uspešnosti istražnih radova i komercijalnih otkrića ugljovodonika, proizvodnja je moguća već u 2013. godini, navodi se u saopštenju.

NIS i RAG su 19. decembra u Beču potpisali Ugovor o zajedničkom istraživanju na istražnom bloku "Kiškunhalas" u južnoj Mađarskoj.

Ukoliko dođe do komercijalnih otkrića konvencionalnih resursa, NIS-u će pripasti 50% udela u budućoj proizvodnji na ovom bloku, dok će operater biti kompanija RAG.


Azerbejdžan nam za Koridor 11 zajmi 300 mil EUR
Predstavnici Srbije i Azerbejdžana potpisali su Sporazum o zajmu te zemlje za izgradnju deonice Koridora 11, od Ljiga do Preljine, vrednog 300 mil EUR.

Sporazum su potpisali ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić i ministar za ekonomski razvoj Azerbejdžana Šahin Mustafajev u glavnom gradu Azerbejdžana, Bakuu.

Jeremić je, posle potpisivanja sporazuma, istakao da je učinjen značajan korak u pravcu čvršćeg ekonomskog povezivanja Srbije i Azerbejdžana.

- Pre nekoliko meseci počeli smo razgovore o izgradnji autoputa, i danas je potpisan ugovor - rekao je šef srpske diplomatije koji je zajedno sa Mustafajevom kopredsednik Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju Srbije i Azerbejdžana.

Jeremić je precizirao da je azerbejdžanska vlada odvojila značajna sredstva iz svojih državnih fondova pod uslovima koji su, kako je naglasio, daleko bolji od tržišnih.

- Gradićemo zajedno autoput od Ljiga do Preljine. Radovi praktično mogu da počnu odmah, sva sredstva su obezbeđena i kada taj autoput bude izgrađen, od Ljiga do Preljine moći će da se dođe za manje od pola sata - naveo je on.

Prema rečima Jeremića, radi se o velikom projektu, koji podrazumeva izgradnju 60 mostova, pet tunela i predstavlja značajno ulaganje u infrastrukturu Srbije.

Azerbejdžanska vlada obezbedila je kredit za izgradnju deonice od Ljiga do Preljine po fiksnoj kamatnoj stopi od 4%, na 15 godina, sa grejs periodom od tri godine, a na izgradnji autoputa biće zajednički angažovane srpske i azerbejdžanske firme. Sporazum o kreditu je okvirno dogovoren na zasedanju Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju Srbije i Azerbejdžana u Beogradu u novembru prošle godine.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta