Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Dolaze partneri za RTB "Bor"? - Američka kompanija "Freeport McMoran" sprema ponudu za investiranje
Američka kompanija "Freeport McMoran", koja je uz australijski "BHP Biliton" i britansko-australijski "Rio Tinto", najmoćnija rudarska korporacija na svetu, dostaviće u najskorije vreme ponudu za strateško partnerstvo sa Rudarsko-topioničarskim basenom "Bor".

Ovo je, za "Novosti", potvrdio mr Zlatko Dragosavljević, državni sekretar u Ministarstvu rudarstva, koji je sa Blagojem Spaskovskim, generalnim direktorom RTB, bio u poseti "Freeport" rudnicima u Arizoni i Koloradu.

- Predstavnici "Freeport" žele da investiraju u geološka istraživanja podzemnih ležišta iz sastava RTB "Bor", koja, kako veruju, kriju impresivan potencijal - otkriva Dragosavljević. - Nakon toga, ova američka kompanija, ukoliko njihova istraživanja budu dala očekivane rezultate, želi da zaključi ugovor o strateškom partnerstvu sa RTB o zajedničkoj eksploataciji tih rudnika.

Iako su pominjane i konkretne brojke, mr Dragosavljević podvlači da je sa predstavnicima "Freeport" postignut dogovor da oni svoje viđenje strateškog partnerstva sa RTB dostave u najskorije vreme, nakon čega bi se o tome izjasnila i Vlada Srbije.

- Naravno da nam imponuje što je kompanija kao što je "Freeport" zainteresovana za saradnju sa našom firmom. Međutim, mi ćemo se, prilikom donošenja odluke o strateškom partnerstvu sa Amerikancima rukovoditi isključivo dugoročnim interesima RTB "Bor" i države Srbje - naglasio je Dragosavljević.

Kako saznaju "Novosti", Amerikance posebno interesuje podzemno ležište "Borska reka", iz sastava RTB, gde su, dosadašnjim istraživanjima, utvrđene rezerve rude bakra i zlata od - 620 miliona tona. Međutim, procene kazuju da se u tom ležištu krije gotovo dvostruko više rude, sa srednjim sadržajem bakra do 1,2 odsto, što je gotovo pet puta više od basenskih ležišta koja se trenutno eksploatišu.


Gorenje builds another factory in Valjevo - Slovenians to invest additional EUR 20 million
Slovenia's Gorenje is going to have another factory built in Valjevo, in which additional EUR 20 million will be invested. This factory is expected to employ 400 new worker.

Upon the completion of the second factory in Valjevo, the total number of workers at Gorenje's all four factories in Serbia will rise to 1,500, while the company's total investment in our country will exceed EUR 70 million.

Serbian Deputy Prime Minister Verica Kalanovic signed a Memorandum of Understanding for the construction of aforementioned factory with a member of the management of Gorenje Velenje, Branko Apat.

This document also envisages the expansion of the production capacity in Valjevo.

The signatories to this MoU invite the city of Valjevo to join thi project and exempt the investor from taxes, as well as to issue all necessary permits in as short time as possible.


Metalac plans to boost production and exports
Despite all problems in Serbia and the rest of the world, the company Metalac plans to boost its production by 5 percent and conquer new markets this year, said Chairman of the Metalac Managing Board Dragoljub Vukadinović.

He stressed in an interview with the magazine Novi Magazin that 2011 was a very successful year for that company in spite of the crisis, adding that the company had achieved growth in terms of both production and sales, especially in foreign markets.

- We've opened up new markets, set up a company in Ukraine and achieved business growth in the Russian market again after a small decline in 2010 - Vukadinovic pointed out and added that the overall results had improved by 5 to 10 percent.

The company's net profit grew from EUR 4.5 million in 2010 to EUR 5.5 million in 2011, he noted.

- The plan is to penetrate the markets of Kazakhstan and Belarus and boost our operations in the USA and sales in Scandinavia - Vukadinovic stressed.


"Metalac" planira rast proizvodnje i izvoza
Kompanija "Metalac" uprkos problemima u Srbiji i svetu planira ove godine rast proizvodnje od 5%i osvajanje novih tržišta, izjavio je predsednik Upravnog odbora "Metalca" Dragoljub Vukadinović.

On je u intervjuu za "Novi magazin" istakao da je prošla godina za tu kompaniju bila uspešna uprkos krizi, te da je zabeležen rast i u fizičkom povećanju proizvodnje i u plasmanu, pogotovo na svetskom tržištu.

- Otvorili smo nova tržišta, u Ukrajini smo napravili firmu, vratio nam se rast na tržištu Rusije gde smo 2010. imali mali pad - rekao je Vukadinović, dodajući da su ukupni rezultati porasli između pet i deset odsto u zavisnosti od firmi unutar "Metalca".

Ukupni neto rezultat bolji je nego 2010. godine kada smo imali dobit od 4,5 mil EUR, a za 2011. imaćemo dobit od 5,5 mil EUR, istakao je on. On je izrazio i bojazan da će domaće tržište stagnirati i da će se svetska kriza pomalo odraziti i na razmišljanje ljudi koji planiraju da manje troše, ali i istakao da će se otvoriti nova tržišta.

- Idemo u Kazahstan, Belorusiju, radićemo više u Americi, biće više porudžbina i u Skandinaviji - ukazao je Vukadinović.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta