Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Sve spremno za podelu akcija "Telekoma"
Direktor Agencije za privatizaciju Vladislav Cvetković izjavio je u sredu (08. januara 2012.) da je ta agencija završila sve pripremne aktivnosti za podelu besplatnih akcija "Telekoma Srbija", i da je sada na toj kompaniji i Vladi da donesu odgovarajuće odluke, posle čega podela besplatnih akcija može da počne.

- Što se tiče same agencije koja je tehnički pripremala i dalje će realizovati taj projekat, sve pripremne aktivnosti su već odavno završene, mi smo spremni za taj posao, a s obzirom na to da smo već radili i NIS i Aerodrom "Nikola Tesla" imamo uhodanu praksu, tako da mislim da, što se toga tiče, neće biti problema - rekao je Cvetković za Tanjug.

On je objasnio da, posle otkupa manjinskog paketa "Telekoma" od grčkog OTE-a, kompanija treba da donese odgovarajuće odluke na svojim organima, "koje između ostalog podrazumevaju i uknjižavanje procene i te odluke zatim vlada mora da verifikuje", posle čega će uslediti podela akcija.

Generalni direktor "Telekoma" Branko Radujko najavio je krajem januara da će besplatna podela akcija tog preduzeća početi u nekoliko narednih nedelja, istakavši da je još prerano govoriti o tome koliko će akcije vredeti.

Nominalna vrednost akcija će zavisiti od nekoliko odluka koje treba doneti u međuvremenu, izjavio je Radujko.

Prvi čovek "Telekoma" je savetovao građanima da sačekaju sa prodajom akcija koje će dobiti, izrazivši uverenje da će njihova vrednost rasti.

- To pokazuju svi indikatori poslovanja "Telekoma", kazao je Radujko uz napomenu da vrednost akcija na berzi zavisi i od potencijalnih investitora i da bi trebalo sačekati bolje okolnosti na globalnom tržištu kapitala.


NIS invests EUR 400 million in ecology - Reconstruction of Pancevo Oil Refinery to end in August 201
CEO of the Petroleum Industry of Serbia (NIS) Kirill Kravchenko said that NIS planned to invest €400 million in environmental projects until 2015, 6.5 times more than planned by the sales contract.

NIS will also invest in infrastructure projects, modernization of filling stations and energy efficiency projects, Kravchenko said.

- Works on the reconstruction and modernization of the oil refinery in Pancevo will be completed in August, and the company will start producing a fuel of the European quality in early November - Kravchenko announced.

He explained that NIS would invest over €100 million in the modernization and construction of new gas stations in Serbia over the next two and half years.

Serbian Minister of Environment, Mining and Spatial Planning Oliver Dulic said today that the environmental projects implemented by Serbia’s oil company had significantly reduced the emission of pollutants, adding that the priority was to bring it down to a minimum.

- Despite the global economic crisis and its impact on the local economy, environmental investments will continue - the minister added.

As he explained, problems still exist in Pancevo, which was one of environmental black spots in 2008, but they are significantly reduced thanks to investments in the environment protection at the refinery.

He specified that his ministry would continue to exercise strict control and monitoring in accordance with law and to sanction everything that could endanger the environment and citizens' health.

Dulic expressed his hope that the implementation of the planned investments by NIS would reduce the increase in the concentration of any pollutant in the air, water and soil to a minimum.


Referetna kamatna stopa zadržana na nivou od 9,5%
Izvršni odbor Narodne banke Srbije zadržao je referentnu kamatnu stopu na nivou od 9,5%.

Međugodišnja inflacija je i dalje u padu, pre svega, usled smanjenih troškovnih pritisaka na cene hrane i niske agregatne tražnje. U narednim mesecima pad međugodišnje inflacije nastaviće se prvenstveno zbog baznog efekta visokih mesečnih stopa inflacije sa početka prethodne godine. Očekujemo da će se inflacija vratiti u granice dozvoljenog odstupanja od cilja već u ovom tromesečju, a zatim privremeno spustiti do nivoa oko donje granice dozvoljenog odstupanja od cilja, ali će se potom stabilizovati oko cilja sredinom godine. Monetarna politika pri donošenju odluka, pre svega, uzima u obzir faktore inflacije koji deluju na srednji rok.

Prema proceni NBS, usporavanje svetske privrede, uz verovatnu recesiju u evrozoni, uticaće na usporavanje privrednog rasta Srbije u 2012. godini, u kojoj očekujemo rast BDP-a od oko 0,5%.

Osnovni rizici projekcije inflacije dolaze iz međunarodnog okruženja zbog još uvek nerešene krize u zoni evra, kao i iz domena fiskalne politike. Održavanje budžetskog deficita u ranije dogovorenim okvirima sa MMF-om predstavljalo bi dodatnu garanciju makroekonomske stabilnosti i ostavilo veći prostor za buduću relaksaciju monetarne politike.

Na današnjoj sednici, Izvršni odbor usvojio je i februarski Izveštaj o inflaciji koji će biti objavljen 13. februara, kada je zakazana i njegova javna prezentacija.


NBS: Rast BDP-a niži, tek 0,5 %
Beograd -- Narodna banka Srbije skresala je procenu rasta bruto domaćeg proizvoda Srbije u ovoj godini na svega 0,5 odsto.
Kako se navodi u saopštenju, procena rasta BDP je smanjena jer je procenjeno da će usporavanje svetske privrede, uz verovatnu recesiju u evrozoni, uticati na usporavanje privrednog rasta Srbije u 2012.

Srpska centralna banka prethodno je procenjivala da će rast BDP u 2012. biti 1,5 odsto.

Kako je saopštila NBS, održavanje budžetskog deficita u ranije dogovorenim okvirima sa Međunarodnim monetarnim fondom predstavljalo bi dodatnu garanciju makroekonomske stabilnosti i ostavilo veći prostor za buduću relaksaciju monetarne politike.

Inače, pregovori Vlade Srbije i Međunarodnog monetarnog fonda danas su okončani bez dogovora, jer Vlada nije bila spremna da izvrši rebalans budžeta na zahtev MMF-a.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta