Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Završeni pregovori o ruskom kreditu za železnicu, sporazum na jesen
Razgovori o sporazumu o ruskom kreditu od 800 mil USD za železnicu u Srbiji su završeni, ali on neće biti potpisan do jeseni, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu finansija Srbije Goran Radosavljević.

- Uslovi kredita su povoljniji od onih po kojima se Srbija zadužuje na međunarodnom finansijskom tržištu, a približni su uslovima pozajmica vlada drugih država - rekao je Radosavljević agenciji Beta posle povratka iz Moskve gde su vođeni ragovori o ruskom kreditu.

On je istakao da ne može da govori o kamatnoj stopi i roku otplate ugovorenog kredita, dok ruska strana ne pripremi protokol s detaljima te pozajmice.

- Ratifikacija okvirnog sporazuma o ruskom kreditu biće moguća tek kad se posle parlamentarnih izbora u Srbiji konstituiše parlament i usvoji rebalans ovogodišnjeg budžeta - istakao je Radosavljević.

Do ratifikacije sporazuma, kako je dodao, biće potpisivani pojedinačni krediti za određene projekte u železničkoj infrastrukturi.

Radosavljević je naveo da je sporazumom o ruskom kreditu od 800 mil USD predviđeno da u realizaciju projekata koji će biti finansirani budu uključeni izvođaci iz Rusije, odakle će biti nabavljen i deo opreme.

Dogovor o ruskom kreditu od ukupno milijardu dolara postigli su predsednici Srbije i Rusije Boris Tadić i Dmitrij Medvedev, a pregovori o tome su počeli krajem oktobra 2009. godine.

Do sada je povučen deo od 200 miliona dolara za podršku državnom budžetu, a ugovaranje dela kredita od 800 miliona dolara za železnicu zastalo je jer nisu bili pripremljeni projekti.


Serial production of Fiat 500L in Kragujevac starts April 2012
Minister of Economy and Regional Development Nebojsa Ciric said Wednesday that Serbia would be producing 80% of the new Fiat brand 500L, it was announced on the Serbian government's website.
Ciric told Beta news agency that exports of that model were expected to be worth between €1.1 and €1.3 billion per year.

The Minister said that the Kragujevac factory Fiat Automobili Serbia, a joint venture of the Serbian government and Italy's Fiat, had the production capacity of 200,000 vehicles a year, and potentially even up to 300,000.

He pointed out that the mass production of Fiat 500L in Kragujevac would begin in April, while exports to the EU were scheduled for June.

This model, in versions with five and seven seats, will be produced only in the factory in Kragujevac, he said.

The new model will be presented March 6th at the International Motor Show in Geneva.


Slovenački proizvođač autodelova "Grah Automotive" otvorio još jednu proizvodnu halu u Batočini - Po
Slovenačka firma "Grah Automotive" koja proizvodi autodelove, otvorila je danas u fabrici u Batočini još jednu proizvodnu halu i zaposlila 400 radnika.

Kako je saopštio Kabinet potpredsednice Vlade Srbije Verice Kalanović, "Grah Automotive" je od države Srbije dobio ukupno 1,6 mil EUR, odnosno 4.000 EUR po novotvorenom radnom mestu.

Investicija slovenačke firme je 11,2 mil EUR. Proizvodna hala ima površinu od 4.500 m2, a nova oprema je visoke tehnologije.

Slovenačka kompanija "Grah Automotive" u Batočini već ima jednu fabriku površine 2.500 kvadratnih metara. Ona najveći deo svojih proizvoda izvozi uglavnom u EU, a, kako je saopšteno, za novu investiciju se odlučila zbog povećanja obima posla.

"Grah Automotive" proizvodi "kablovske setove" za retrovizore, ogledala i unutrašnja svetla automobila. Tim delovima snabdeva "Audi", "Mercedes", "Ford".

Potpredsednica Vlade Srbije Verica Kalanović koja je prisustvovala otvaranju nove proizvodne hale, ocenila je da Šumadija postaje novi centar autoindustrije.

Predsednik Ujedinjenih regiona Srbije (URS) Mlađan Dinkić izjavio je danas na otvaranju pogona da je program za podsticaj investicija najbolji u Srbiji poslednjih godina i da naredna vladi treba da ga pojača.

- Kompanija "Grah Automotive" je izvozila za 4 mil EUR kada je došla, a ove godine ostvariće izvoz od 20 mil EUR, i zato je ovaj program ubedljivo najbolji za privredni razvoj Srbije - ocenio je Dinkić.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta