Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Magna se seli iz Češke u Srbiju
Odžaci -- U opštinu Odžaci, jednu od najnerazvijenijih u Vojvodini, stiže kanadska kompanija Magna siting, jedan od tri najveća svetska proizvođača delova za automobile.
Magna će u radnoj zoni u Odžacima na proleće početi gradnju fabrike za proizvodnju presvlaka za automobilska sedišta, u kojoj će zaposliti 444 radnika.

„Magna, čije je evropsko sedište u Nemačkoj, ima 150 fabrika u 80 država u svetu, u kojima zapošljava oko 100.000 radnika. Ona proizvodi delove za BMW, Mercedes, Folksvagen i Ford. Ako fabrika bude radila kako treba i ako tržište bude normalno funkcionisalo, Magna će u Odžacima proizvoditi i automobilska sedišta i zaposliti više ljudi nego što je najavila", kaže član Opštinskog veća u Odžacima Danilo Šćepanović.
Od Magne je nedavno stiglo pismo o namerama, kojim kompanija zahteva da joj se ustupi zemljište u industrijskoj zoni u Odžacima. Šćepanović kaže da je povodom toga sačinjen Elaborat o opravdanosti otuđenja građevinskog zemljišta bez naknade u radnoj zoni u Odžacima, koji je bio na javnoj raspravi.

"Elaborat će iduće sedmice biti na usvajanju u Skupštini opštine, a potom će, ako bude prihvaćen, podrška za njega biti zatražena od Vlade Srbije. Predviđeno je da se Magni u industrijskoj zoni prema Bačkom Gračacu besplatno ustupi parcela od dva hektara, 67 ari i 96 kvadratnih metara", navodi Šćepanović.

Kompanija namerava da podigne fabriku na 3.200 kvadratnih metara, da napravi upravnu zgradu na 400 kvadrata i uredi društvenu zonu na 600 kvadrata. U izgradnju fabričke hale uložiće 2.865.000 evra, a celokupna investicija, sa nabavkom mašina i ostale opreme, koštaće 5.640.667 evra.

Ove godine 132 radnika
"Fabrika Magne, čija će celokupna proizvodnja biti namenjena za izvoz, biće najveći industrijski pogon u Odžacima. U njoj će se zaposliti pretežno ženska radna snaga iz propalih tekstilnih fabrika ITES „Lola Ribar" i Stil u Odžacima, kao i svršeni učenici srednje tekstilne škole. Posao će naći i inženjeri, vozači i portiri. Plate će biti veće od prosečne zarade u opštini", napominje Šćepanović.

Prema planu koji je dostavila Magna, u njenoj fabrici u Odžacima ove godine posao će dobiti 132 radnika, dogodine će se broj zaposlenih popeti na 256, 2014. godine na 402, a 2015. na 444.

Deo profita opštini
Danilo Šćepanović ističe da je otvaranje novih radnih mesta najveća korist od dovođenja Magne u Odžake, ali da će kompanija doprineti i unapređenju lokalne samouprave.
"Procenjeno je da će se, zahvaljujući poslovanju Magne, u opštinski budžet za pet godina sliti 1.575.000 evra od poreza na imovinu, naknade za korišćenje građevinskog zemljišta, komunalne takse za isticanje firme, poreza na zemljište i poreza na zarade. Prihodi JKP Usluga u Odžacima će od Magne za pet godina biti 72.300 evra. Kompanija, čija se godišnja zarada meri milionima evra, izdvajaće pet odsto profita za unapređenje obrazovanja, kulture i sporta u opštini Odžaci", kaže Šćepanović.

Najzaslužniji za dolazak Magne u opštinu Odžaci je privatni preduzetnik iz Ratkova Slobodan Koprivica, čiji prijatelj radi u toj kompaniji. On kaže da je iz čiste dobre volje, radi dobrobiti opštine, posredovao u dovođenju firme koja predstavlja vrh auto-industrije u svetu. „Magna će u Odžake preseliti svoju firmu iz Češke. Menadžment Magne je odlučio da dođe ovamo zbog jeftinije radne snage u našoj zemlji. Nisu oni nimalo sentimentalni, nego ih je privukla mogućnost da ostvare veći profit", kaže Koprivica.


Victoria Group gets EUR 10 million from EBRD to invest in two biomass-fired boilers
The European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) is continuing to promote sustainable energy solutions in the agribusiness sector with a €10 million loan to Serbia’s Victoria Group, a leading agribusiness company in the country, to install two biomass-fired boilers at its oilseed crushing subsidiaries.

The use of agricultural waste and by-products to generate heat and electricity can deliver long-term sustainable benefits to the company and environment alike. The new biomass boilers will be installed at Sojaprotein soy processing company and Victoria Oil, an edible oil producer, both part of the Victoria Group. The boilers will produce energy that will flow back into companies’ oilseed crushing operations, thus substantially cutting their energy costs.

It is estimated that overall the project will help Victoria Group cut its consumption of fossil fuels by 20,000 tonnes per year, which will result in a substantial cost saving of €5.8 million, the EBRD said in a statement.

The new boilers will also help reduce the company’s carbon footprint by an estimated 58,000 tonnes of CO2 annually.

This project is the fourth to be signed under the EBRD’s Agribusiness Sustainable Investment Facility (ASIF), launched in early 2011. The €50 million facility aims to improve the energy efficiency, environmental and social performance of companies working in agribusiness, through direct loans for enterprises.

Since the beginning of its operations in Serbia, the EBRD has committed over €3 billion in various sectors of the country’s economy, with a total value of some €6 billion.


"Delta" platila porez za "Maxi" - U budžet Republike Srbije 2,63 milijarde dinara
Kompanija "Delta holding" uplatila je u ponedeljak (12. marta 2012) u budžet republike Srbije porez na kapitalnu dobit u vrednosti od 2,63 milijarde dinara.

Porez je uplaćen za prodaju trgovinskog lanca "Maxi".

Kompanija "Delta maxi" bila je u vlasnistvu kompanije "Hemslade" sa Kipra, ali da bi platila porez u Srbiji je osnovala pravno lice "Delta capital" sa sedištem u Beogradu i tako je stvoren pravni osnov da se porez plati u Srbiji, saznaje B92 u Vladi.

Lanac "Delta maxi" prodat je prošle godine belgijskoj kompaniji "Delhaize" za 932,5 mil EUR.


"Comico Oil" dobija zemljište za rafineriju u Smederevu za 652 miliona dinara
Skupština grada Smedereva prihvatila je noćas inovirani tekst ugovora o davanju zemljišta u zakup radi izgradnje rafinerije u ovom gradu po kome će kompanija "Comico Oil" dobiti pravo zakupa na 99 godina za 652 miliona dinara.

- Neizgrađeno i neuređeno građevinsko zemljište, površine od 113 hektara, 12 ari i 16 metara kvadratnih, daće se u zakup na 99 godina kompaniji "Comico Oil", za 652 miliona dinara uz dodatne benefite, radi izgradnje rafinerije za preradu sirove nafte i proizvodnju kvalitetnih naftnih proizvoda - predviđeno je izmenjenim tekstom ugovora.

Taj tekst ugovora o zakupu neizgrađenog i neuređenog građevinskog zemljišta u industrijskoj zoni radi izgradnje rafinerije, oko koje već tri i po godine lome koplja vlast i opozicija, noćas su usvojili odbornici lokalnog parlamenta.

- Prihvata se inovirani tekst ugovora o zakupu neizgrađenog i neuređenog zemljišta u industrijskoj zoni "sektor-severoistok", radi izgradnje rafinerije - navodi se u zaključku Skupštine grada Smedereva, za koji su glasala 43 odbornika, 13 je bilo protiv, a tri uzdržana.

Na januarskom zasedanju, odbornici nisu dali saglasnost na prethodni predlog ugovora o davanju zemljišta u zakup za izgradnju rafinerije, zbog protivljenja opozicije i nesaglasja unutar vladajuće većine.

U međuvremenu je u direktnim pregovorima vlasti i investitora postignuta saglasnost oko izmene 60% članova prvobitnog ugovora.

Predsednik Skupštine grada Smedereva Branče Stojanović prekinuo je sednicu noćas posle dva sata, a nastavak zakazao za četvrtak u 10 časova.


Delta pays RSD 2.63 billion tax to Republic of Serbia
Delta Holding paid Monday (12 March 2012) a capital gains tax in the amount of RSD 2.63 billion to the Republic of Serbia.

This tax is paid on the sale of the market chain Maxi.

The company Delta Maxi was in the possession of Cyprus-based Hemslade, but in order to pay the tax in Serbia, Delta has founded the juristic person Delta Capital, headquartered in Belgrade, thus meeting all legal requirements for paying the tax in Serbia, B92 learned from the government.

Delta Maxi market chain was sold last year to Belgium's Delhaize for EUR 932.5 million.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta