Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Comico Oil gets land for refinery in Smederevo for RSD 652 million
The City Assembly of Smederevo accepted last night an amended text of the lease agreement for a land on which an oil refinery will be built, which provides Comico Oil with the right to rent that land for the period of 99 years for RSD 652 million.

- Undeveloped and unprepared building land spanning 113 hectares 12 ares and 16 square meters will be rented for the period of 99 years to Comico Oil for RSD 652 million and additional benefits to build an oil refinery on it - reads the amended text of the agreement.

That text of the lease agreement for the undeveloped and unprepared building land in the industrial zone was last night adopted by the aldermen of the local parliament with 27 votes for, 13 votes against and 3 abstentions.

At a January session, the aldermen refused to give their consent for the previous draft of the land lease agreement.

In the meantime, direct negotiations between the city authorities and the investor led to an agreement to change about 60% of articles in the initial agreement.


NIS otvara terminal za snabdevanje brodova gorivom
"Naftna industrija Srbije" (NIS) danas će u Novom Sadu pustiti u rad Terminal 1 - stanicu za snabdevanje plovila pogonskim gorivom, saopštila je ta kompanija.

Na ovaj način NIS želi da doprinese sigurnijem i kvalitetnijem rečnom saobraćaju u Srbiji, zaštiti životne okoline i razvoju privrede Novog Sada, Vojvodine i cele Srbije, navodi se u saopštenju.

Stanicu za snabdevanje brodova pustiće u rad generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko i predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić.


"Comico Oil" mogao bi da počne izgradnju rafinerije u Smederevu već sredinom aprila 2012.
Grad Smederevo dobiće 652 miliona dinara dinara od "Comico Oil"-a u roku od 60 dana od potpisivanja ugovora o zakupu 113 hektara zemljišta za gradnju rafinerije, predviđeno je novim ugovorom koji je usvojila Skupština Smedereva. "Comico Oil" bi mogao da počne pripremne radove za gradnju rafinerije već za mesec dana.

Posle tri godine od prve ponude i jednog odbijenog ugovora, "Comico Oil" dobio je plac za rafineriju u Smederevu. Tekst novog ugovora predviđa da investitor ima obavezu da pošumi najmanje 20% iznajmljenog zemljišta, kao i da obavi konverziju 12 gradskih kotlarnica sa mazuta na gas.

Eksplicitno navodi da parcela ne može da se koristi u druge svrhe osim za gradnju rafinerije. Izmena u odnosu na prethodnu verziju je i da celokupni iznos zakupnine za 113 hektara zemlje, 652 miliona dinara u gradski budžet treba da bude uplaćen najkasnije 60 dana od potpisivanja, ali pre uvođenja u posed zemljišta.

Oponenti prošlog predloga teksta, u kome je rok za uplatu bio skopčan sa dobijanjem dozvola, imali su bojazan da investitor može da počne da koristi zemlju a da ne uplati zakupninu. Sedište firme biće u Smederevu kako bi se dobit od poreza vraćala u lokalni budžet, a izgradnja će biti poverena prevashodno domaćim firmama.

Ako se zemljište ne privede nameni u određenom periodu, a u slučaju da za to ne postoji krivica grada, zakupac nema prava da traži povraćaj uplaćene zakupnine. Na koncu, i broj radnih mesta je dodatno potvrđen formulacijom "da kod zakupca u radnom odnosu budu u kontinuitetu najmanje 542 radnika".

- Odluka smederevskog parlamenta da se izda zemljište u zakup dokaz je da ovaj grad može da izađe u susret takvoj grinfild investiciji, od 250 miliona dolara, kakvih baš i nema mnogo u Srbiji - kaže gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević.

Osim 652 miliona dinara, koliko "Comico Oil" mora da plati za zakupninu, u Smederevu očekuju da će se od naknade za uređenje zemljišta u gradsku kasu sliti oko 4,5 mil EUR.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta