Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Vlada zadržava većinski udeo u Komercijalnoj banci - U aprilu uplata od 11,57 milijardi dinara
Država je odlučila, kako "Novosti" saznaju, da zadrži većinski udeo u Komercijalnoj banci. Za to će, već narednog meseca, iz budžeta biti isplaćeno 11,57 milijardi dinara, odnosno 102 mil EUR. Upravni odbor ove banke je odlučio da na skupšitini zakazanoj za 4. april emituje akcije koje će otkupiti država i tako zadržati većinski udeo od 42,6%. Drugi najveći akcionar, Evropska banka za obnovu i razvoj, ostaje na istoj poziciji, sa 25% udela.

Pre dve godine započeta je dokapitalizacija naše najveće banke, kada su EBRD, IFC, nemački DEG i međunarodni Svedfond uložili 120 mil EUR, a država zadržala pravo da do kraja 2012. godine prati ovo ulaganje i ostane većinski vlasnik.

Ovogodišnjim zakonom o budžetu, za ulaganje u Komercijalnu banku predviđen je iznos od oko 100 mil EUR. U pregovorima oko prve revizije aktuelnog aranžmana sa MMF, misija Fonda konstatovala je da to nije dobro, jer se čitav posao vrši dodatnim zaduživanjem države. S druge strane, predstavnici vlasti tvrde da je apsolutno neracionalno da država u vremenu krize prepusti većinsko vlasništvo nad jednom od najmoćnijih ovdašnjih banaka. Ipak, ne spore da će jednog dana, kada se finansijska kriza stiša, doći vreme i za prodaju (ali dobru) većinskog vlasništva u ovoj banci. Prošle godine Komercijalna banka ostvarila je dobit od oko 3,5 milijardi dinara, ili za gotovo 40% više nego u prethodnoj godini. U protekle tri godine profit je veći od 100 mil EUR i taj novac se uplaćuje u budžet.

Argumenti države su i da je Komercijalna banka u okviru mera Vlade pod povoljnijim uslovima kreditirala i privredu i stanovništvo, kao i da u toj banci najveći broj građana štedi. Zbog toga je važno da ta banka bude stabilna i sigurna.

Prodaja

Prema pojedinim najavama, Komercijalna banka bi trebalo da bude prodata do kraja 2015. godine. Zvaničnici to još nisu zvanično potvrdili, ali, kako kažu, kada bude doneta odluka, država će ostvariti veći prihod ukoliko ostane u većinskom državnom vlasništvu.


Siemens to invest EUR 24 million in production of wind generators in Subotica until 2014
Over the next two years we will invest EUR 24 million in the production of a new type of generators for wind power plants with direct transmission, Siemens announced at a press conference in its plant in Subotica.

Tihomir Rajlic, director general of that plant, stressed that Siemens would be producing such generators only in Serbia.

- Although they are produced in our country, there is not even one wind generator in operation in Serbia. The reasons for that should be known to the EPS, the Ministry of Energy and other competent bodies. We make the equipment. If an investor decides to set up a wind farm, we will be more than happy to sell him wind generators - said Rajlic.

He added that the plant produced over 150 generators for wind power plants every month. The plan is to produce 110 wind generators of the new type until 2014.

The plant also plans to increase the number of employees from 500 to 650 within the next two years, as well as to build another production facility spanning 2,100 square meters until summer.

- We have already employed 79 people since December, and we plan to hire about 70 more - said Tihomir Rajlic.


Saradnja Simpa i Ikee
Ambasador Kraljevine Švedske u Srbiji Krister Asp potvrdio je da se, tokom jučerašnjeg boravka u Vranju, sastao sa predsednikom kompanije „Simpo“ Dragomirom Tomićem i da je tema razgovora bila saradnja „Simpa“ sa švedskom „Ikeom“.
„Kompanije ’Simpo’ i ’Ikea’ uspešno sarađuju već 30 godina. U toj saradnji sada je na redu otvaranje zajedničkih prodajnih kapaciteta ovde u Srbiji“, rekao je ambasador Kraljevine Švedske.

„Smatrao sam da je veoma važno da posetim ’Simpo’ i da lično od gospodina Tomića čujem informacije o programima koje realizuje jedna tako velika srpska kompanija“, rekao je ambasador Asp.

Švedski ambasador je rekao da mu nije poznat godišnji obim prometa, ali da je za „Ikeu“ jako važno što „Simpo“ godinama uspešno snabdeva osam velikih „Ikea“ salona u Rusiji. Krajem prošle godine kompanija Simpo ugovorila je sa švedskom Ikeom izvozne poslove za narednu godinu u vrednosti 20 miliona evra. Na osnovu dugotrajne saradnje ovih kompanija, u septembru prošle godine kompanije "Simpo ŠIK" iz Kuršumlije i "Ikea Srbija" sklopili su prvi ugovor o izvozu stolica iz redovnog proizvodnog asortimana "Ikea".

Švedska kompanija „Ikea“ je godinama vranjancima strateški partner, a zbog visokih standarda u proizvodnji nameštaja, barometar uspešnosti i približavanja „Simpa“ najvišim svetskim standardima kvaliteta.

„Ikea“ je danas, sa 285 velikih prodajnih objekata u 37 zemalja sveta, peti trgovinski lanac po ukupnom prometu i najveća trgovina nameštajem na svetu. Krajem decembra prošle godine predstavnici Vlade Srbije i "Ikee" postigli su dogovor o investicijama te kompanije u Srbiji i najavili početak gradnje tržnog centra ove švedske kompanije na našoj teritoriji za sredinu ove godine.


Vojvodina dokapitalizovala Razvojnu banku
Izvršno veća AP Vojvodina upisalo je akcije iz nedavne dokapitalizacije novosadske Razvojne banke Vojvodine (RBV), saopštio je Centralni registar hartija od vrednosti.

Početkom februara održana je vanredna skupština akcionara ove banke na kojoj je usvojen Program stabilizacije poslovanja koji podrazumeva prenos loše aktive na Agenciju za osiguranje depozita i emisiju novih akcija bez mogućnosti iskorišćavanja prava preče kupovine.

Planirani obim emisije bio je milion akcija (92,4 odsto na postojeći broj običnih akcija), ali je upisano 778.182 komada odnosno nepunih 78 procenata. Emisiona cena bila je daleko ispod tržišne vrednosti akcija ove banke i iznosila je 5.500 dinara što je nominalna vrednost ove hartije.

Akcije Razvojne banke Vojvodine (bivša Metals banka), nakon velikih problema sa likvidnošću i berzanske krize, strmoglavile su se više od 95 procenata u odnosu na najviše nivoe ostvarene tokom 2007. godine.

Jučerašnje trgovanje RBV je okončala na ceni od 1.090 dinara što odgovara tržišnoj kapitalizaciji banke od oko 2 milijarde dinara (18,3 mil EUR).


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta