Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Počinje rekonstrukcija 745 kilometara kanalske mreže - Posao vredan milijardu dinara
Ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović potpisao je danas sa direktorima tri javna vodoprivredna preduzeća ugovore o rekonstrukciji 745 kilometara kanalske mreže, a ukupna vrednost tog posla iznosi milijardu dinara.

Potpisivanje tih ugovora predstavlja formalan početak realizacije velikog projekta navodnjavanja čiji je cilj da pod sistemima za navodnjavanje bude 1,1 miliona hektara obradivog poljoprivrednog zemljišta umesto sadašnjih oko 100.000 hektara, rekao je ministar nakon potpisivanja ugovora.

Petrović je napomenuo da je planirano da projekat traje četiri godine, njegova ukupna vrednost je od 4 do 5 mlrd EUR, od čega će za primarnu mrežu biti izdvojeno od milijardu do 1,5 mlrd EUR.

On je rekao da su u budžetu za ovu godinu predviđena sredstva od pet milijardi dinara za investicije u navodnjavanje.

Petrović je precizirao da je tri milijarde dinara potrebno za čišćenje postojeće kanalske mreže na koju je "naslonjeno" najmanje 130.000 hektara obradivih površina, a da je dve milijarde dinara potrebno za pravljenje nove kanalske mreže.

Ministar je naglasio da će u prvoj fazi biti očišćena kanalska mreža koja će omogućiti efikasnije navodnjavanje 63.000 hektara zemljišta. On je ponovio ranije iznetu procenu da Srbija godišnje zbog nedovoljnog navodnjavanja izgubi oko 2 mlrd EUR.

Ugovore su potpisali direktor "Srbijavoda" Nikola Marjanović, direktor "Voda Vojvodine" Atila Salvai i direktor "Beograd voda" Miloš Milovanović.

Direktor Direkcije za vode Aleksandar Prodanović istakao je da će, zahvaljujući ovom projektu, niski prosečni prinosi po hektaru i prinosi koji zavise od vremenskih prilika, u vrlo brzom periodu "ići u prošlost".

On je rekao da će se najpre početi sa čišćenjem i rekonstrukcijom postojeće kanalske mreže, jer je to najjednostavnije i najjeftinije, ali da će se u toku ove godine raditi i na novim sistemima za navodnjavanje.

Prodanović je ukazao da je tokom cele prošle godine pripremana projektna dokumentacija za nove sisteme za navodnjavanje i, kako je istakao, "vrlo brzo ćemo imati projekte za novih 270.000 hektara pod sistemima za navodnjavanje".

On je napomenuo da će radovi na rekonstrukciji 745 kilometara kanalske mreže početi polovinom aprila i očekuje se da budu završeni do kraja leta.


Luxembourg-based United Group SA interested in Zelezara Smederevo
Luxembourg-based United Group SA holding is interested in investing in Zelezara Smederevo, the Office of Serbian Deputy Prime Minister Jovan Krkobabic announced in a statement.

Krkobabic today received Igor Shamis, the owner of the holding comprising Pilsen Steel from Czech Republic and Bumash AD from Russia, who said that United Group SA was ready to invest in the Smederevo steelworks, reads the statement delivered to Tanjug news agency.

Krkobabic thanked Mr. Shamis for expressing interest and readiness to invest in the leading exporter in Serbia.

Pilsen Steel is a result of the fusion of former Skoda's steel plants.

The steelworks in Czech Republic has a tradition 150 years long, and both companies, Pilsen Steel and Bumash AD, are specialized in the production of metals and machines.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta