Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Potpisan sporazum o modernizaciji srpske železnice
Generalni direktor Železnica Srbije Milovan Marković i predsednik Železnica Rusije Vladimir Jakunjin potpisali su danas u Moskvi Sporazum o realizaciji projekata u sferi izgradnje i modernizacije železničkog saobraćaja u Srbiji.

Sporazumom je predviđena izgradnja nekoliko novih zelezničkih koloseka i obnova starih, a realizacija projekata trebalo bi da počne krajem tekuće godine, nakon potpisivanja ugovora ruske i srpske vlade o detaljima međudržavnog kreditiranja.

`` Imamo ukupno pet projekata. Dva su u vezi izgradnje novih železničkih pruga, a ostali se tiču modernizacije i sanacije postojeće infrastrukture. Reč je o oko 400 kilometara železničke mreže.

Maksimalni rok za završetak radova je pet godina``, rekao je Jakunjin nakon potpisivanja sporazuma.

Prema rečima Markovića, u planu je izgradnja jednog koloseka pruge Valjevo -Loznica u dužini 68 kilometara, izgradnja drugog koloseka pruge Beograd-Pančevo u dužini 16 kilometara, kao i rekonstrukcija pruge Beograd-Bar u dužini 200 kilometara i obnova šest deonica na koridoru 10 u dužini 111 kilometara.

`` Projektom je obuhvaćen i program nabavke dizel motornih vozova u vrednosti 100 miliona dolara. Kredit Ruske Federacije za realizaciju svih projekata iznosi 800 miliona dolara, a učešće srpske strane je 15 odsto``, rekao je Marković.

Jakunjin je naglasio da je sporazumom definisano da će sa 30 odsto radnika i materijala učestvovati srpska strana, a sa preostalih 70 odsto ruska.


Italijanski "Danieli" 29. marta potpisuje memorandum o investiciji u Srbiji
Predstavnik italijanske kompanije za proizvodnju čelika i mašina za preradu metala "Danieli" potpisaće sutra sa Vladom Srbije memorandum o razumevanju za investiciju u Šapcu, najavila je Pres služba predsednika Srbije.

Memorandum o razumevanju će u prisustvu predsednika Srbije Borisa Tadića potpisati ministar ekonomije i regionalnog razvoja Srbije Nebojša Ćirić, operativni direktor kompanije "Danieli" Franko Alceta i gradonačelnik Šapca Miloš Milošević.

Prema ranijim medijskim najavama, kompanija "Danieli" će u Srbiji investirati oko 500 mil EUR u fabriku specijalnih čeličnih proizvoda za automobilisku industriju.

Mogućnost te investicije najavljena je u decembru prošle godine prilikom Tadićeve posete Trstu i razgovora za vlasnikom kompanije "Danieli" Đanpjetrom Benedetijem.

Italijanska kompanija bi trebalo da napravi čeličanu na severozapadu Šapca u slobodnoj zoni, na placu površine 120 hektara pored reke Save.

Šabačka lokalna samouprava očekuje otvaranje najmanje 1.000 radnih mesta u čeličani, dok bi još 1.500 ljudi bilo angažovano povremeno.

Čeličana "Danieli" bi u Srbiji s proizvodnjom vrednom od 750 miliona do milijardu evra godišnje učestvovala u srpskom izvozu sa više od 13 odsto i bila najveći pojedinačni izvoznik.


Serbia, Russia sign agreement on railway
Serbian Railways Director General Milovan Markovic and President of Russian Railways Vladimir Yakunin signed in Moscow on Tuesday an agreement on realization of projects in the areas of construction and modernization of the rail traffic in Serbia.

The agreement envisages construction of new rail routes and reconstruction of the old ones, and the projects are expected to be launched late in 2012 after signing the Russian-Serbian agreements on interstate loans.

We have the total of five projects. Two are related to construction of new railroads, while the other ones are related to modernization and reconstruction of the current infrastructure, including around 400 kilometers of rails. The final deadline for completion of works is five years, Yakunin said after the signing ceremony.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta