Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
ŠOŠKIĆ: Nećemo imati novu Agrobanku
Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić kaže da ne postoji opasnost da se neka banka u Srbiji nađe u sličnoj poziciji kao Agrobanka.

U toj banci je uvedena prinudna uprava pošto je utvrđeno da njen kapital ne odgovara nivou rizika koji je preuzela u dotadašnjem poslovanju.

Šoškić je istakao da je uvođenje prinudne uprave standardna procedura u situaciji kada je centralna banka procenila da je prethodno rukovodstvo Agrobanke bilo nedovoljno efikasno u saniranju uočenih problema.

- Pred nama je temeljna analiza situacije u toj banci i nakon toga donošenje mera koje će ojačati banku. Ona će u međuvremenu potpuno normalno poslovati, sa zadovoljavajućim nivoom likvidnosti za sve transaktore koji su u vezi sa tom bankom i u tom procesu neće biti bilo kakvih promena - rekao je guverner.

Što se tiče banaka koje su u situaciji da neki od akcionara želi da se iz njih povuče, kao što je povlačenje manjinskog akcionara iz Grčke iz AIK banke, to, prema rečima Šoškića, ne mora izazvati bilo kakve odlive iz sistema jer je u pitanju proces u kome bi jedan akcionar trebalo da nađe kupca za svoj akcijski kapital, a ne da se taj akcijski kapital povuče iz strukture akcijskog kapitala banke.

"- o su procesi koji sa aspekta kapitalizacije bankarskog sistema mogu da budu završeni potpuno neutralno, drugim rečima da nemaju za posledicu bilo kakvo smanjivanje kapitala u domaćem bankarskom sistemu - naveo je on.

Guverner je podsetio da je, uvođenjem Bazela 2 regulative u bankarski sistem Srbije, zabeležen "talas dokapitalizacije" tokom 2011. godine, odnosno priliv dodatnog kapitala, u vrednosti većoj od 300 miliona evra.

- Većina banaka je morala da se dokapitalizuje zbog nove regulative, uvedena je praksa merenja jednog novog rizika u bankarskom sistemu, to je operacioni rizik koji zahteva adekvatni kapital i deo okolnosti u kojima se nalaze pojedine banke, pre svega sa domaćim osnivačima, jeste posledica toga - potrebe da se i kod njih izvrši dokapitalizacija koju su strane banke uglavnom uradile prošle godine - dodao je on.


Serbia boosts cooperation with Italy in energy sector
Petar Skundric, energy adviser to the Prime Minister, announced during a visit to Rome that Serbia would intensify its cooperation with Italy in the energy sector, especially in the field of clean energy.
As Skundric told Beta news agency after a meeting with Italian Minister of Economy Corrado Passera in Rome, which was part of preparations for a joint session of the governments of Serbia and Italy to be held on March 8th in Belgrade, the meeting was the occasion to discuss the intensification of work on energy projects.

This particularly relates to the clean energy project and the improvement of conditions for its implementation, which should contribute to the strengthening of economic relations between Italy and Serbia and rapid inclusion of Serbia into the EU energy market developments through Italy, he said.


Henkel starts construction of another plant in Indjija in 2013 - Jobs for 50 workers
Henkel is going to have another plant built in Indjija, which will be a facade plaster production center for the entire Balkan region, and the construction should kick off next year, Henkel Serbia Executive Director Jovan Sarenac announced today.

- Between 15 and 20 million euros will be invested in the first phase of construction of the new plant - Sarenac told the press in the Media Center, where a conference dedicated to the celebration of the World Energy Efficiency Day was held.

He stressed that the new plant would employ 50 new workers, adding that initial negotiations with local authorities in Indjija and the Investment and Export Promotion Agency (SIEPA) had already started.

The plant will be fully automated and, according to his words, its approximate production capacity will be about 50,000 tonnes.

- That is going to be one of the largest plants in the region - Sarenac added.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta