Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Srbiji 3 od 5 top mesta za ulaganje
Kan -- Dva srpska grada i Vojvodina kao pokrajina našle su se u pet najboljih evropskih destinacija za ulaganja, kada je u pitanju efektivnost troškova ulaganja.
U izboru Fajnenšl Tajmsa (Financial Timesa), druga top evropska destinacija za ulaganja je Inđija, na trećem mestu je Sremska Mitrovica, a na četvrtom Vojvodina, saopštila je opština Inđija.

Konkurs „Evropski gradovi i regioni budućnosti“ tradicionalno raspisuje magazin „FDI Intelligence“, deo Financial Times-a koji analizira tržišta i pruža vredne informacije onima koji promovišu svoju lokaciju, koji traže novu biznis lokaciju ili samo analiziraju trendove.
Nagrade su u Kanu primili gradonačelnici Inđije i Sremske Mitrovice Goran Ješić i Branislav Nedimović.

Opština Inđija je ocenila da je to time potvrđeno da je ta opština postala jedna od najpopularnijih destinacija za ulaganje ne samo u Srbiji već i u Evropi, prvenstveno zbog brze i uslužne administracije, dobre infrastrukture i primene najmodernijih informacionih tehnologija.

Prvo priznanje došlo je 2008. godine kada je Inđija zauzela osamnaesto mesto na listi od 25 najboljih evropskih destinacija za ulaganje.

Lista gradova i regiona budućnosti nastala je prikupljenjem podataka u 253 evropska grada i 110 regiona u Evropi. Ocenjivano je šest kategorija: ekonomski potencijali, ljudski resursi, troškovna isplativost, kvalitet života, infrastruktura i biznis klima.


Agrokor to invest EUR 100 million in Serbia
Vice President of Croatia's Agrokor Ante Todoric announced last night that the company would invest about EUR 100 million in Serbia over the next year and promised that none of about 7,000 workers of that company in our country would be dismissed.

Answering the question "Why has Agrokor decided to make new investments in Serbia after already investing about EUR 450 million in the country?", Todoric said that the company felt welcome in Serbia and found it similar to its country of origin.

After Serbia became an official candidate for the European Union (EU) membership, Serbia will enjoy additional macroeconomic stability and improve its business environment, Todoric told TV B92.

Commenting on the exchange rate fluctuations in Serbia, he said that a healthy economy required stable exchange rates, adding that the price growth was inevitable with current exchange rates in Serbia.

When it comes to prices of food products in Serbia, Todoric noted that they were 40 percent below those in the EU, assessing that prices in Serbia were under control and competitive.


LISOVOLIK: Srbija da nastavi model rasta zasnovan na izvozu
Šef kancelarije MMF-a u Beogradu Bogdan Lisovolik izjavio je danas da Srbija treba da nastavi da ide ka uspostavljanaju novog modela rasta zasnovanog na izvozu, štednji i investicijama i da iskoristi mogućnosti koje pruža dobijanje statusa kandidata.

Lisovolik je istakao, na Kopaonik biznis forumu, da Srbija mora da nastavi sa sprovođenjem reformi, koje bi trebalo da uključuju ne samo lake, već i teške mere, pa će tako efekat tih promena biti veoma veliki.

Strukturne reforme sprovedene do sada bile su nedovoljne da se reše problemi privrede, naglasio je Lisovolik i dodao da bi trebalo napraviti dobru ravnotežu između javnog i privatnog sektora.

Prema rečima Lisovolika, javni sektor u Srbiji troši previše, a udeo privatnog sektora u izvozu i štednji je i dalje vrlo nizak.

On je naveo i da je potrebna konsolidacija javnih finansija kroz strukturne fiskalne reforme, a to pre svega, podrazumeva reforme na rashodnoj strani budžeta.

Lisovolik je podsetio da je javni dug Srbije blizu zakonskog ograničenja i da nije nizak, u poređenju sa državama regiona, među kojima Mađarska i Poljska imaju visok nivo javnog duga, dok zemlje kao što su Rumunija i Bugarska imaju niži javni dug.

On je naglasio i da bi Srbija trebala da provede reformu penzionog sistema, pošto penzioni fond ima visoke izdatke i deficit, a odnos zaposlenih i penzionera je skoro jedan prema jedan.

Lisovolik je napomenuo i da je u Srbiji učešće penzija u bruto domaćem proizvodu jedno od najviših u regionu i da je veće jedino u Italiji i Ukrajini.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta