Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
IFC odobrio 20 mil EUR kredita za "PMC Automotive Serbia" u Kragujev
Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica grupacije Svetske banke, saopštila je danas da je odobrila kredit od 20 mil EUR novoj fabrici za proizvodnju metalnih delova u blizini Kragujevca - "PMC Automotive Serbia".

Kako se ističe u saopštenju, kredit se dodeljuje kako bi se osnažila srpska auto industrija i celokupna privreda u zemlji.

"PMC Automotive Serbia" je zajdničko ulaganje dva italijanska dobavljača automobilske industrije - CLN grupe i PROMA grupe.

PMC fabrika će snabdevati "Fiat"-ovu fabriku u Kragujevcu koja će proizvoditi novi model "fiat L0". Trenutni proizvodni kapacitet "Fiat"-ove fabrike u Kragujevcu iznosi 20.000 automobila godišnje, a očekuje se da će porasti na 140.000 automobila godišnje do 2013. godine i potencijalno na 300.000 do 2015.

Generalni direktor "PMC Automotive Serbia" Marucio Raviola (Maurizio Raviola) je ocenio da je "IFC prepoznao dobar projekat" u otvaranju PMC-a u Srbiji, kao i da je pokazao "fleksibilnost i brzo reagovao uprkos teškim uslovima na finansijskom tržištu".

PMC fabrika je locirana u parku dobavljača koji je udaljen jedan kilometar od "Fiat"-ove fabrike u Kragujevcu i očekuje se da će u njoj posao dobiti 370 radnika. Ukupna vrednost projekta je procenjena na 37 mil EUR.

- IFC podržava preporod automobilske industrije u Srbiji i otvaranje novih radnih mesta. Privlačenje stranih investitora koji su okrenuti izvozu, kao što su "Fiat" i PMC, će veoma pomoći srpskoj ekonomiji - rekao je direktor IFC-a za Evropu i centralnu Aziju Tomas Telma.

Srbija je 2001. godine postala članica IFC-a. Do danas je u Srbiju IFC investirao oko 698 mil USD (533 mil EUR).


Billion euros worth of securities soon on stock exchange
State Secretary at the Finance Ministry Goran Radosavljevic said Wednesday in Belgrade that the domestic capital market would be able to count on minimum EUR 1 billion worth of quality securities over the next six months.

As State Secretary Radosavljevic explained at a conference on capital market and investors protection, these securities with the maturity period of minimum one year will be tradable on the stock exchange, and people will be able to follow their ranking on a daily basis on the web platforms of business news agencies Bloomberg and Reuters and other companies.


"Fiat automobili Srbija" otvara fabriku u Kragujevcu 16. aprila 2012.
Fabrika "Fiat automobili Srbija" u Kragujevcu biće otvorena u ponedeljak, (16. aprila 2012. godine) najavila je danas ta kompanija.

Otvaranju će prisustvovati premijer Srbije Mirko Cvetković inajviši državni zvaničnici, kao i generalni direktor grupacije "Fiat-Chrysler" Serđo Markione zajedno sa članovima najvišeg menadžmenta te kompanije.

Fabrika automobila u Kragujevcu je zajedničko ulaganje Vlade Srbije iitalijanskog "Fiat"-a. Projektovana je za proizvodnju 300.000 automobilagodišnje, a trenutno je opremljena za proizvodnju 200.000 vozila.

"Fiat"-ov kompleks u Kragujevcu prostire se na 1,4 miliona kvadratnih metara, od čega je više stotina hiljada kvadrata pod krovom i to jenajveći kompleks te vrste u jugoistočnoj Evropi.


Referentna kamatna zadržana na 9,5%
Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) zadržao je referentnu kamatnu stopu na nivou od 9,5%, sapštio je NBS.

Pad međugodišnje inflacije se nastavlja i u NBS očekuju da će ona biti na minimumu u aprilu, kada bi trebalo da se kreće oko donje granice dozvoljenog odstupanja od cilja.

Niska agregatna tražnja će i dalje biti najznačajniji dezinflatorni faktor. Međutim, imajući u vidu neizvesnost u pogledu kretanja uvoznih cena, nove poljoprivredne sezone i verovatno bržeg rasta regulisanih cena u drugoj polovini godine, Izvršni odbor je odlučio da referentnu stopu zadrži na nepromenjenom nivou, navedeno je u saopštenju.


NBS smanjio obavezne rezerve banaka
Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) je na današnjoj sednici doneo Odluku o obaveznoj rezervi banaka kod NBS kojom se stopa devizne obavezne rezerve na izvore finansiranja banaka sa ročnošću do dve godine smanjuje sa 30% na 29%, a na izvore preko dve godine sa 25% na 22%, saopštio je NBS.

Novom odlukom, u isto vreme, povećan je deo devizne obavezne rezerve banaka koji se izdvaja u dinarima za 5 procentnih poena, i to na 20% na izvore ročnosti do dve godine, i na 15% na izvore ročnosti preko dve godine.

Kako navodi NBS, "cilj ove mere je da doprinese stabilizaciji projektovane inflacije, doprinese blagom smanjenju troškova kredita i olakšanom refinansiranju, doprinese stabilizaciji kretanja na deviznom tržištu, stimuliše banke da pribavljaju dugoročnije izvore finansiranja".


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta