Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Češki "Metrostav" ulaže 300 mil EUR u železnički čvor "Prokop" i autoput Beograd-Čačak?
Češka kompanija "Metrostav" je spremna da investira više od 300 mil EUR u gradnju beogradskog železničkog čvora "Prokop" i autoputa Beograd-Čačak, saopštilo je u ponedeljak (16. aprila 2012. godine) Ministarstvo za infrastrukturu i energetiku.

Tročlana delegacija "Metrostava" razgovarala je sa predstavnicima Mnistarstva za infrastrukturu i energetiku i najavila da ima jasan i precizran plan kako da navedena sredstva plasira u realizaciju dva velika infrastruturna projekta u Srbiji.

Resorni ministar Milutin Mrkonjić je u razgovoru sa predstavnicima "Metrostav"-a, koji ima godišnji obrt od 1,2 mlrd EUR, predložio da u naredne dve sedmice bude potpisan protokol o namerama, s obzirom da je češka kompanija na finansijskom i tehnološkom nivou jedna od najreprezentativnijih i u evropskim okvirima, kao i da je spremna da odmah počne sa realizacijom investiconih projekata u Srbiji.

- Veoma dobro poznajemo unutrašnju strukturu vaše kompanije, znamo da je izgradila i praški metro, koji spada u najbolje podzemne železnice na Starom kontinentu. Veoma nas raduje činjenica da ste prepoznali Srbiju kao zemlju u koju je dobro investirati, s obzirom da smo u punom privrednom zamahu i da je sada stvoren privredni ambijent, u kojem se potencijalni investitori mogu osećati sigurno, kako sa zakonodavnog, stručnog, tako i finansijskog aspekta. Spremni smo da napravimo model koji će odgovarati svima i da odmah počnemo sa realizacijom - rekao je ministar Mrkonjić.

Miroslav Balint, menadžer za nove projekte u "Metrostav"-u je kazao da je češka kompanija "odlučna u nameri da investira novac u Srbiju."

- Obavili smo mnogo razgovara, uverili se da postoje gotovi i veoma privlačni projekti, u to su nas uverili i vodeći ljudi CIP, pa nema razloga da se ne krene u realizaciju ovih poslova - rekao je Balint.

Balint je dalje kazao da pošto je i ministar Mrkonjić "saglasan da ubrza sve procedure, a istovremeno nas je i zainteresovao da ozbiljno razmotrimo učešće naše kompanije u izgradnji autoputa između Beograda i Čačak na Koridoru 11, mi smo spremi da protokolom, koji bismo potpisali u Pragu, sve preciziramo i stavimo u funkciju kapital određen da se investira u srpske projekte".

Dogovoreno je da delegacija Ministrastva za infrastrukturu i energetiku poseti Prag i potpiše ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji i tako napravi prvi korak ka konačnom dogovoru o učešću ove kompanije u izgradnji kapitalnih projekata u Srbiji.


Otvorena fabrika "Fiat automobili Srbija" u Kragujevcu
Fabrika "Fiat automobili Srbija", projekat Vlade Srbije i italijanskog "Fiat"-a vredan oko 1 mlrd EUR, danas je svečano otvorena. To je najveća investicija u Srbiji u proteklih nekoliko decenija, od koje se očekuje da značajno doprinese oporavku domaće privrede.

Premijer Mirko Cvetković, zvaničnici Srbije, generalni direktor grupacije "Fiat Chrysler " Serđo Markjone (Sergio Marchionne), sa članovima top menadžmenta te kompanije prusustvovali su svečanom otvaranju fabrike automobila.

Vlada Srbije i "Fiat "29. septembra 2008. potpisali su ugovor o osnivanju kompanije "Fiat automobili Srbija", zajedničkog privrednog društva u kojem gigant iz Torina ima 67%, a Srbija 33% udela.

U istoj srazmeri finansirana je ta velika investicija u Srbiji, a po istom principu deliće se i prihodi.

Serđo Markjone je rekao da će do kraja godine u FAS-u biti uposleno oko 2.500 ljudi, a kod dobavljača oko 1.000.

Prema njegovim rečima, u punom kapacitetu u fabrici će biti proizvedeno oko 200.000 automobila godišnje, a novi model "fiat 500L" pojaviće se na tržištu sledeće jeseni.

Premijer Mirko Cvetković istakao je danas da će novootvorena fabrika "Fiat automobili Srbija" (FAS), jedna od najmodernijih fabrika automobila u svetu, proizvoditi ekskluzivni model u Srbiji.

Premijer je rekao da će zajednički projekat Vlade Srbije i "Fiat"-a - FAS, podići ugled naše zemlje i doneti profit "Fiatu", ali i Srbiji kao partneru u tom poslu.

Kompleks u Kragujevcu prostire se na 1,4 miliona kvadratnih metara, od čega je više stotina hiljada kvadrata pod krovom, što je najveći objekat te vrste u jugoistočnoj Evropi.

Kao podrška FAS-u u Kragujevcu, u istom gradu su i tradicionalni "Fiat"-ovi dobavljači i kooperanti - "Magneti Marelli", SIGIT, HTL i "Johnson Control", koji su svoje pogone izgradili na mestu bivše kasarne u Grošnici, koju je za potrebe kompanije ustupilo Ministarstvo odbrane Srbije.

Generalni direktor FAS Antonio Chezare Ferara ranije je najavio da će serijska proizvodnja modela "fiat 50 L" početi u pogonima fabrike u Kragujevcu tokom sledećeg meseca.

Markione je početkom marta na svetskoj premijeri "fiata 500 L" na Međunarodnom salonu automobila u Ženevi rekao da će naredne godine "Fiat" prodati 160.000 automobila novog modela.

Kompanija "Fiat Chrysler" je početkom februara saopštila da će početna cena modela "500L" biti oko 16.000 EUR, a da će se proizvoditi dve benzinske verzije tog vozila i jedna s dizel motorom.


Italijanski "Vescovini" počeo izgradnju fabrike auto-delova u Šapcu
Italijanski proizvođač hladnih odlivaka za auto-industriju "Vescovini" je u Šapcu započeo izgradnju fabrike sa 100 radnika, a investicija košta 5 mil EUR.

Po rečima direktora i jednog od vlasnika te fabrike Federika Veskovinija (Federico Vescovini), fabrika će početi da radi novembra ove godine.

U prvoj fazi, novembra, biće zaposleno 50 do 60 radnika. Do tada će biti postavljene instalacije i mašine, a februara 2013. godine fabrika će proraditi punim kapacitetom, u obimu proizvodnje koji će pratiti kragujevački FIAT.

"Vescovini" je u šabačkoj severozapadnoj radnoj zoni kupio sedam hektara komunalno opremljenog zemljišta.

Dogovorena je saradnja sa srednjom Tehničkom školom u Šapcu čiji će se učenici tu obučavati.

Po rečima gradonačelnika Šapca Miloša Miloševića, dolazak italijanskog investitora je nagrada za 10-godišnju politiku uprave tog grada.

Milošević je rekao da ima najava i drugih italijanskih, kao i austrijskih investitora da će doći u Šabac.

Grad je u istoj zoni vlasnik 500 hektara opremljenog zemljišta.


Delhaize to open distribution center in Stara Pazova
Belgium`s Delhaize has chosen Stara Pazova as the location for its future distribution center for all Maxi stores, says Stara Pazova Mayor Goran Jovic.

- We will get a unique distribution center of the Belgian company Delhaize for all Maxi stores in Serbia. It is expected to be completed this autumn, creating 600 new jobs - he says.


Fiat Automobili Srbija plant opens in Kragujevac
Fiat Automobili Srbija plant, about EUR 1 billion worth of joint project of the Serbian government and Italy's Fiat, was ceremoniously opened April 16th. This is the largest investment in Serbia in the last few decades, and it is expected to give a significant contribution to the recovery of the domestic economy.

Serbian Prime Minister Mirko Cvetkovic, the officials of Serbia, Fiat Chrysler CEO Sergion Marchionne and members of the top management of that company attended the opening ceremony of the new automobile plant.

The Serbian government and Fiat signed 29 September 2008 an agreement to form Fiat Automobili Srbija, a joint venture that is 67% owned by the carmaker from Turin and 33% owned by Serbia.

The big investment in Serbia was financed in the same proportion, and the same principle will be applied to the distribution of profits.

Sergio Marchionne said that FAS would employ about 2,500 people until the year's end, while additional about 1,000 workers would be hired by suppliers.

According to his words, the plant will be making about 200,000 cars a year at full capacity, whereas the new model Fiat 500L will appear in the market next autumn.

Prime Minister Mirko Cvetkovic stressed that the newly opened plant Fiat Automobili Srbija (FAS), one of the most modern automobile factories in the world, would be manufacturing an exclusive model in Serbia.

He also said that the joint project of the Serbian government and Fiat - FAS, would raise the reputation of our country and bring profit to Fiat as well as to Serbia as a partner in that business.

The complex in Kragujevac spans 1.4 million square meters, few hundred thousands of which are roofed, which makes it the biggest facility of the kind in southeast Europe.

Serving as a support to FAS in Kragujevac, Fiat's traditional suppliers and partners - Magneti Marelli, SIGIT, HTL and Johnson Control - operate in the same town. They had their facilities built on the site of former barracks in Grosnica, which was allotted by the Ministry of Defense of Serbia.

FAS Director General Antonio Cesare Ferrara announced earlier that the serial production of Fiat 500L would commence at the plant in Kragujevac in May.

Marchionne said at the world premiere of Fiat 500L at the International Motor Show in Geneva that Fiat would sell 160,000 pieces of the new model in 2013.

Fiat Chrysler announced in early February that the starting price of Fiat 500L would be about EUR 16,000.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta