Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"Telefunken" uskoro "made in Niš" - Italijanska "Calearo grupa" namerava da investira u Srbiji
Vlasnik italijanske "Calearo grupe" Masimo Kalearo namerava da investira u Niš, gde planira da proizvodi automobilske navigacione uređaje brenda "Telefunken". Kalearo je rekao da su mnoge italijanske firme već prisutne u Srbiji, a uveren je da će ih biti još.

On je naveo da su pozitivna iskustva mnogih firmi doprinela da se "Calearo grupa" odluči na investiciju u Srbiju, kao i iskustva zajedničkih prijatelja, poput uticajnih ličnosti kao što su Montecemolo, Beneton, Markione.

Kalearo je kazao da želi da iskoristi veliki potencijal inženjera u Srbiji, koji su oduvek bili poznati po svojim inovacijama, a koji su neiskorišćen kapacitet. On je najavio da namerava da uspostavi saradnju između istraživačkih instituta u Italiji i istraživačkog centra u Nišu. Radnu snagu, kako je istakao, ne namerava samo da koristi u smislu manuelnog rada, već intelektualnog.

"Calearo grupa" je odnedavno postala vlasnik brenda Telefunken, podsetio je on, rekavši da mu je želja da taj brend razvija u Evropi, a naročito bi se okrenuo prema tržištu Rusije, gde velike automobilske kompanije pokreću svoju proizvodnje.

Srbija i Niš bi mogli biti jedan most, i proizvodi iz Srbije bi mogli pokrivati sve proizvođače automobilske industrije u zemljama bivšeg Sovjetskog saveza, kazao je Kalearo.

Predstavnik "Calearo grupe" bio je u Srbiji početkom ovog meseca, kada mu je prezentovan EI holding i projekat NTP Tehnis, kao najpovoljnija destinacija u Srbiji za investiciju u tehnološku proizvodnju koja je potrebna grupaciji.

"Calearo grupa" je visokotehnološka kompanija koja se bavi telekomunikacionom elektronikom i elektronikom za auto-industriju. Njihovi uređaji se ugrađuju u prestižne automobilske marke poput "Bentley", "Maserati", "Ferrari", "Lancia", "Peugeot", "Yamaha", "Alfa Romeo", "Renault" i Sitroena. Posluje u četiri fabrike u Italiji, Slovačkoj i Tunisu.


Država izbegla Skupštinu Agrobanke - Nova sednica 3. maja
Skupština akcionara Agrobanke zakazana je ponovo za 3. maj pošto prošle nedelje nije održana zbog nedostatka kvoruma izazvanog neobrazloženim izostankom predstavnika Republike Srbije, koja u Agrobanci ima vlasnički udeo od 20,11857%. Ponovljena skupština biće održana ukoliko se na njoj pojavi najmanje 33% akcionara banke u kojoj je Narodna banka poslednjih dana decembra prošle godine uvela prinudnu upravu.

Na dnevnom redu Skupštine akcionara trebalo bi da revizorska kuća KPMG, koja je nekoliko poslednjih godina davala pozitivnu reviziju finansijskih izveštaja banke, obrazloži svoj revizorski izveštaj za 2010. godinu. Deo akcionara banke predložio je da vanrednu reviziju finansijskog izveštaja za 2010. godinu obavi revizorska kuća Praj voter haus, a da ista kuća o trošku banke načini i nezavisnu kontrolu njenog poslovanja u 2011. godini.

Prinudna uprava u Agrobanci, koju čine Milorad Džambić i Julije Miladinović, podnela je neoditovan finansijski izveštaj za 2011. godinu prema kome je minus banke čitavih 290 mil EUR, što deo akcionara osporava. Prema planu oporavka Agrobanke, sa kojim se saglasila i Narodna banka Srbije, do kraja aprila bi njena kapitalna adekvatnost trebalo da bude podignuta na šest odsto, a da li i jeste, trebalo bi da se sazna iz izveštaja prinudne uprave, koji je takođe na dnevnom redu sednice Skupštine akcionara. Zakonom propisana kapitalna adekvatnost kod nas iznosi 12%.

Poslednjeg berzanskog dana u prošloj godini, 30. decembra, akcija Agrobanke je na Beogradskoj berzi vredela 2999. dinara, juče joj je cena bila 990 dinara.


Telefunken soon "made in Nis" - Italy's Calearo Group intends to invest in Serbia
Massimo Calearo, the owner of Italy's Calearo Group, intends to invest in Nis, where he plans to set up a plant to manufacture Telefunken navigation systems for cars. Calearo said that a large number of Italian companies were already operating in Serbia, adding that many more were yet to come.

He stressed that positive experiences of numerous companies and mutual friends, including some influential persons such as Montecemolo, Benetton and Marchionne, had helped Calearo Group decide to invest in Serbia.

As Calearo explained, he wants to use a big unexploited potential of engineers in Serbia, who have always been famous for their innovations. He also announced that he intended to establish a cooperation between research institutes in Italy and the research center in Nis. As he pointed out, his intention is to use the manpower in Serbia as both manual and intellectual work force.

Calearo Group has recently become the owner of Telefunken brand, he recalled and added that his wish was to develop that brand in Europe, especially in the market of Russia, where large automobile companies were launching their production.

Serbia and Nis could serve as a bridge, while products from Serbia could be supplied to all car makers in the countries of former Soviet Union, said Calearo.

The representative of Calearo Group was staying in Serbia early this month, when he was presented EI Holding and the NTP Tennis project as the most favorable destination in Serbia for an investment in technological production.

Calearo Group is a high-technology company specialized in telecommunication electronics and electronics for the automotive industry. Their components are mainly built in cars of prestigious makes, such as Bentley, Masserati, Ferrari, Lancia, Peugeot, Yamaha, Alfa Romeo, Renault and Citroen. It operates four factories in Italy, Slovakia and Tunis.


Grad Smederevo i "Comico Oil" potpisali ugovor o zakupu zemljišta za izgradnju rafinerije
Posle četiri godine pregovora, Grad Smederevo i kompanija "Comico Oil" potpisali su danas ugovor o davanju u zakup zemljišta za izgradnju rafinerije.

Reč je o najvećoj grinfild investiciji u Smederevu u poslednjih trideset godina i velikoj šansi za otvaranje novih radnih mesta, kao i za upošljavanje građevinske operative od oko 2.000 radnika, ističu u Vladi Srbije.

Ta investicija je značajna i za ostala javna preduzeća u Srbiji, kao što je "Železnica Srbije" gde će u izgradnju koloseka neophodnog za funkcionisanje rafinerije biti uloženo sedam do 8 mil EUR.

Potpisivanju ugovora u Smederevu prisustvovao je ministar Milan Marković.

U izgradnju naftovoda od Pančeva do Smedereva takođe će biti uloženo oko 14 do 16 mil USD.

Rafinerija će predstavljati novu izvoznu firmu u Smederevu, pored "Železare Smederevo".
Planirani kapaciteti te fabrike premašuju potrebe srpskog tržišta, pa će se većinski deo proizvoda iz Rafinerije "Smederevo" izvoziti na inostrano tržište.

Kompanija "Comico Oil", ćerka firma američko-holandskog konzorcijuma "Comico Overseas" dobila je u martu, odlukom Skupštine grada Smedereva, pravo zakupa zemljišta na 99 godina za 652 miliona dinara.

Neuređeno građevinsko zemljište, površine od 113 hektara, 12 ari i 16 kvadratnih metara daće se u zakup toj kompaniji, radi izgradnje rafinerije za preradu sirove nafte i proizvodnju naftnih derivata.

Ta investicija, kako je istakao gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević, predviđa sasvim novu fabriku na oko 113 hektara i grinfild investiciju od 250 mil USD.

Od te investicije Smederevo bi trebalo da prihoduje više od milijardu dinara, što je polovina godišnjeg gradskog budžeta.

"Comico Oil" se obavezao da će rafinerija, u kojoj će raditi 542 radnika, biti izgrađena u roku od 36 meseci.


"Gazprom Neft" isplatio poslednju ratu za NIS
Ruski "Gazprom Neft" je u aprilu isplatio poslednju ratu za kupovinu kontrolnog paketa akcija "Naftne industrije Srbije" (NIS), saopšteno je danas na sajtu NIS-a

Na sajtu kompanije se navodi da završetak isplate ne označava i završetak procesa modenizacije Rafinerije Pančevo, da NIS razrađuje strategiju daljeg razvoja fabrike i njenih proizvodnih mogućnosti.

"Gazprom Neft" je kupio 51% akcija NIS-a početkom 2009. godine za 400 mil EUR, ali je dalje, kupovinom 5,15% akcija od manjinskih vlasnika za 40,3 mil EUR, povećao svoj udeo u kompaniji na 56,15%.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta