Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Amerikanci kupuju vlasnika Zdravlja
Beograd -- Američka kompanija Votson Farmasjutikals je sklopila konačan ugovor o kupovini privatne kompanije Aktavis za iznos od približno 4,25 milijardi evra.
Kao rezultat tog spajanja, Votson će postati treća najveća generička kompanija na globalnom nivou sa očekivanim obrtom kapitala u 2012. godini od približno osam milijardi dolara.

Preuzimanje Aktavisa trebalo bi, kako se navodi, da bude završeno u poslednjem tromesečju ove godine. Širom sveta, Aktavis ima više od 10.000 zaposlenih a u 2011. godini beležio je prihod od približno 2,5 milijardi dolara.

Islandski Aktavis je 2003. godine za 3,5 miliona evra kupio Zdravlje iz Leskovca.

Farmaceutska kompanija Aktavis saopštila je ranije da će ove godine uložiti 3,7 miliona evra u novi pogon za proizvodnju lekova protiv Parkinsonove bolesti, u fabrici u Leskovcu.


Prihod na tržistu telekomunikacija u Srbiji 1,6 mlrd EUR u 2011.
Ukupan prihod na tržištu telekomunikacija u 2011. godini povećao se za 10% i iznosi 1,6 mlrd EUR, a ovaj sektor u bruto domaćem proizvodu je iznosio 5,66%, pokazuju najnoviji podaci Republičke agencije za elektronske komunikacije (RATEL).

Mobilna telefonija je ostvarila 52,99% svih prihoda, fiksna 27,93%, Internet 9,13%, kablovski operoteri 6,03%, radio-difuzija 3,44%, a VoIP 0,46%.

Direktor RATEL-a Milan Janković je na skupu o tržištu telekomunikacija istakao da je ukupan broj pretplatnika fiksne telefonije iznosio oko 3,03 miliona, što je penetracija od 42,56%, uz stepen digitalizacije od oko 98,54%.

- Ovaj segment tržišta telekomunikacija je ostvario prihod od 446 mil EUR, a u njega je investirano 56,71 mil EUR - naveo je Janković.

Prihod od usluga mobilne telefonije je iznosio 846,74 mli EUR, a investicije su dostigle iznos od 138,67 mil EUR.

- Broj pretplatnika mobilne telefonije se povećao za 200.000 - kazao je Janković i dodao da se broj pretplatnika mreže treće generacije udvostručio u odnosu na 2010. i iznosi oko 1,3 miliona.

Kako je naveo, usluge distribucije medijskih sadržaja pružaju 82 operatora, bilo preko kablovske mreže ili IPTV, bilo putem satelitske.

- Ovaj segmet tržišta je ostvario prihod od 96,4 mli EUR, a broj pretplatnika se povećao i iznosi 1,31 milion, što je penetracija od oko 19% - istakao je Janković.

U Srbiji su prošle godine bila registrovana i 232 Internet provajdera, koji su opsluživali 3,82 miliona korisnika, čiji je broj povećan za 60%.

- Internet provajderi su ostvarili prihod od 145,93 mil EUR - kazao je Janković i dodao da je broj korisnika širokopojasnog Interneta iznosio oko 3,5 miliona.

Istraživanje je pokazalo da je vrednost Indeksa IKT razvoja, koji obuhvata infrastrukturu, pristup, stepen iskorišćenja, intenzitet upotrebe, kao i obrazovanje ljudi, u 2011. godini 5,47, što Srbiju svrstava među prvih 50 zemalja od ukupno 159 zemalja.

Janković je kazao da navedeni rast trzišta pokazuje stabilnost sektora i trend će verovatno biti nastavljen i u narednom periodu.

On je dodao i da je u sektoru mobilne telefonije primetan rast prenosa podataka, dok je govorni saobraćaj nešto smanjen.


Gazprom Neft pays last installment for NIS
In April, Russia's Gazprom Neft paid the last installment for a controlling stake in the Petroleum Industry of Serbia (NIS), it was announced Wednesday on the website of NIS.

The statement on the company's website reads that this does not mean that the process of modernization of Pancevo Oil Refinery is completed, adding that NIS is working on a strategy for further development of the plant and its production capacity.

Gazprom Neft acquired a 51-percent stake in NIS in early 2009 for EUR 400 million, but it later purchased additional 5.15% of shares from minority owners for EUR 40.3 million to increase its stake to 56.15%.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta