Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Država uskoro većinski vlasnik PIK "Bečej"
Suočeni sa situacijom da ćemo vrlo teško sa bankama postići sporazum o podršci planu reorganizacije na način kako smo od njih tražili, pretvaranjem potraživanja poverilaca u vlasništvo nad PIK-om Bečej, zahvaljujući punoj kooperativnosti republičke vlade, dva pokrajinska sekretarijata podnela su prigovor na plan reorganizacije s jednim jedinim ciljem da se izbegne rizik od bankrota na zakazanom ročištu 28. marta, rekao je pokrajinski sekretar za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin na tribini u prepunom gradskom pozorištu, posvećenoj stanju u ovom bečejskom preduzeću.

Pojašnjavajući Vasin je saopštio da je u međuvremenu doneta odluka na nivou obe vlade, Srbije i AP Vojvodine, da država otkupi od banaka 40% potraživanja i sa svojih 11% kapitala obezbedi odlučujući uticaj vlasništva nad PIK "Bečejom".

- To nas je opredelilo da po svaku cenu odložimo zakazano ročište, koje je sada zakazano za 4. juni. Kada se ovo realizuje, država će biti većinski vlasnik PIK "Bečej" - naglasio je Vasin.

Vasin je podsetio na katastrofalno stanje u bliskoj prošlosti, zbog čega je uveden stečaj s namerom da nekadašnji gigant stane na zdrave noge. To je donelo očekivani rezultat, jer za godinu dana rada od uvođenja stečaja ostvaren je pozitivan rezultat u poslovanju. Po preuzimanju PIK-a od strane države, realizovaće se druga faza konsolidacije obezbeđivanjem sredstava za korektan socijalni program. Tako bi između 300 i 400 zaposlenih uz otpremnine moglo da dobrovoljno napusti PIK "Bečej".

Radnicima su se obratili i potpredsednik UGS "Nezavisnost" Slavko Vlaisavljević, predsednici sindikata u PIK "Bečej", Aleksandar Pešić ("Nezavisnost") i Branislav Šekerović ("Samostalni sindikat"), kao i menadžer PIK-a mr Milan Mišić.

- Sve što je do 1.400 zaposlenih u PIK "Bečej", uredno funkcioniše. Ne prodajemo više svinje od 80 kilograma, mleka je sve više, jesenas je sva zemlja na vreme uzorana, đubrivo i seme su obezbeđeni, setva je u toku, finansijske obaveze se izmiruju prema svima - rekao je Mišić i najavio povećanje plata za 23%.

Iako "pikovci" već dugo slušaju slične priče da će biti bolje, čini se, da su sada poverovali u pozitivan ishod, jer najbolje su živeli kada su bili državna firma, pa ih je ohrabrila vest da će država uskoro biti većinski vlasnik.

Neminovno manje zaposlenih

- Ima još dosta posla, ali na dobrom smo putu da PIK "Bečej" u bliskoj budućnosti, opet, bude moderan poljoprivredno-industrijski kombinat u većinskom vlasništvu države, koji će poslovati s manjim brojem zaposlenih, imati u dugoročnom zakupu količinu zemlje koju i sada obrađuje i koji će biti strateško preduzeće Srbije. Da li će taj proces biti završen tako što će država u dužem vremenskom periodu biti vlasnik PIK "Bečej" ili će po potpunom oporavku biti tražen novi strateški partner, pokazaće vreme - rekao je Miroslav Vasin, uz odobravanje prisutnih.


Komercijalna banka u rukama države
Beograd -- Odlukom akcionara Komercijalne banke, o izdavanju nove emisije akcija, stvoreni su uslovi da država dokapitalizuje ovu banku.
budžetu je, u tu svrhu, izdvojeno oko 102 miliona evra, a država će, dokapitalizacijom, ostati većinski vlasnik najveće domaće banke, sa udelom od 42,6 odsto kapitala.

Drugi najveći akcionar, Evropska banka za obnovu i razvoj, ostaje na poziciji koju trenutno ima, sa 25 odsto učešća.

Nova emisija akcija nastavak je dokapitalizacije Komercijalne banke započete početkom 2010. godine kada su međunarodne finansijske institucije uložile 120 miliona evra u najveću domaću banku pod kontrolom države.

Tada je Republika Srbija zadržala pravo da do kraja 2012. godine dokapitalizacijom zadrži većinsko vlasništvo.

U aktuelnom budžetu predviđena je dokapitalizacija najveće domaće banke sa iznosom od 102,5 miliona evra.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta