Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Velin Ilić odlazi sa čela "Alfa plama" - Za generalnog direktora izabran Goran Kostić
Velin Ilić od danas više nije generalni direktor "Alfa plama", najvećeg srpskog proizvođača grejnih tela.

Odlukom Odbora direktora, novi generalni director "Alfa plama" je Goran Kostić, koji dolazi iz "British American Tobacco" (BAT) iz Vranja, a novi izvršni direktor je Branislav Popović, dosadašnji direktor vranjske ekspoziture Privredne banke.

Odluku su juče doneli akcionari ove kompanije na redovnoj sednici Skupštine, na kojoj su usvojena nova akta o organizaciji društva i izabran novi Odbor direktora.

Za predsednika sedmočlanog Odbora direktora izabran je Zoran Čičak iz beogradskog "Alfa investa".

Dosadašnji generalni direktor Velin Ilić potvrdio je za Tanjug da između 15 kandidata za dve najviše funkcije u ovom akcionarskom društvu, on i njegov prvi saradnik Vene Zdravković, nisu dobili potreban broj glasova.

- Tačno je. Više glasova akcionara od mene i Zdravkovića, dobili su Kostić i Popović. Ja ću već danas predate dužnost gospodinu Kostiću, a u narednih nekoliko dana dobiću i rešenje o novom radnom mestu - rekao je Ilić.

Velin Ilić je u "Alfi plamu" 34 godine - od 1978. godine, a generalni direktor je bio tačno 25 godina. Za to vreme Kompanija "Alfa plam" je postala najstabilnije i najperspektivnije preduzeće na jugu Srbije.

Goran Kostić, novi generalni direktor, rođen je 1971, a diplomirao je ekonomiju u Nišu 1996. godine. Radio je u BAT-u od 2001.

Sa 800 radnika "Alfa plam" je danas najveći proizvođač grejnih tela u Srbiji i peti u Evropi. Prošle godine "Alfa plam" je kupcima isporučila 160.000 grejnih tela, od čega 65% na tržista Nemačke, Austrije, Italije i bivših jugoslovenskih republika.


"TRW automotiv" u Aleksincu otvara fabriku za proizvodnju autodelova
Grad na Moravici je na najboljem putu da konačno dobije jednu veliku i značajnu stranu investiciju. Reč je o fabrici autodelova u koju bi investirala američka firma "TRW automotiv" gde bi posao dobilo 1.500 radnika.

Kako "Novosti" saznaju, o tome je u Aleksincu već vođen razgovor predsednika Opštine Ivana Dimića sa italijanskim predstavnicima pomenute američke firme, Đulom Gracijanom i Hareom Starkoma. Sastanku su prisustvovali i predstavnici Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA), konsultantske firme "EAK-EuroAsia Consulting", aleksinačke Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj (LER) i drugi.

Inače, reč je o velikoj kompaniji koja se bavi proizvodnjom delova za automobile svih o proizvođača. Na sastanku je zaključeno da se Aleksinac visoko kotira među drugim potencijalnim gradovima, s obzirom na lokaciju (pored samog auto-puta, želenica je udaljena dva, a niški aerodrom tridesetak kilometra).

Kada je reč o konkretnoj lokaciji, kako su i predstavnici američke kompanije istakli, u pitanju je kompleks nekadašnje fabrike EI PAK (izgrađena za zapošljavanje aleksinačkih rudara posle zatvaranja rudnika), ali je u međuvremenu zatvorena.

- Odgovor se od Amerikanaca očekuje uskoro, a ono što sada mogu da kažem, to je da je lokacija kompletno infrastrukturno opremljena, same hale su dobro očuvane - kaže,predsednik opštine Aleksinac, Ivan Dimić.


Velin Ilic leaves Alfa Plam - Goran Kostic named Director General
As of today, Velin Ilic is no longer Director General of Alfa Plam, the biggest manufacturer of heating appliances in Serbia.

By the decision of the Board of Directors, Goran Kostic from British American Tobacco (BAT) from Vranje has been appointed as new Director General of Alfa Plam, while new Executive Director is Branislav Popovic, former director of Privredna Banka's branch office in Vranje.

This decision was made yesterday by the company's shareholders at a regular session of the Assembly, at which new organization acts were adopted and new members were appointed to the Board of Directors.

Zoran Cicak from Belgrade-based Alfa Invest is appointed as Chairman of the seven-member Board of Directors.

Velin Ilic has been working at Alfa Plam for 34 years - since 1978, spending exactly 25 years in the position of Director General. During that time, Alfa Plam has grown into the most stable and the most prospective company in the south of Serbia.

Goran Kostic, new Director General, was born in 1971. He graduated from the Faculty of Economics in Nis in 1996 and worked at BAT since 2001.

With 800 workers, Alfa Plam is today the largest manufacturer of heating appliances in Serbia and the fifth largest in Europe. Last year Alfa Plam delivered 160,000 heating appliances to its buyers, 65% of which to the markets of Germany, Austria, Italy and former Yugoslav republics.


Dupla revizija izveštaja Agrobanke?
Beograd -- Prema izveštaju prinudne uprave o poslovanju u 2011, Agrobanka je imala gubitak od 290 miliona evra. Međutim, deo akcionara traži vanrednu reviziju, piše Danas.
Revizorska kuća KPMG trebalo bi do kraja aprila da dostavi prinudnoj upravi Agrobanke reviziju godišnjeg izveštaja za 2011. godinu, ali deo najvećih akcionara banke preti da je već sa konkurentskom revizorskom kućom Prajs voter haus ugovorio vanrednu reviziju izveštaja za sve tri poslednje godine.

KPMG je za 2010. i 2009. dao pozitivnu reviziju finansijskih izveštaja banke.
Ovi akcionari još nisu zahtevali održavanje vanredne skupštine banke na kojoj bi se o ovome odlučivalo, ali najavljuju da će to učiniti ovih dana. Sem države Srbije, među najveće akcionare banke spada više slovenačkih pravnih lica.

Prinudna uprava Agrobanke napravila je u zakonskom roku njen finansijski izveštaj za prošlu godinu, prema kome je minus te banke bio ogroman, oko 290 miliona evra.

Kako je to uobičajeno, izveštaj je, prema informacijama Danasa, bio okačen na sajtu Narodne banke Srbije. Ali, samo oko sat vremena, da bi potom brzopotezno bio skinut. Danasu je u NBS objašnjeno da se radi o preliminarnim podacima prinudne uprave i da će konačni podaci biti poznati nakon mišljenja nezavisnog revizora. Tada će moći da se pročitaju na sajtu centralne banke.

Predstavnici slovenačkih akcionara zapravo sugerišu da ovaj izveštaj ne može opstati, inače bi se moglo postaviti pitanje odgovornosti revizora i kontrolora poslovanja banke ne samo tokom poslednje, nego i nekoliko prethodnih godina.

Narodna banka Srbije potvrdila je Danasu da je dala saglasnost na Plan aktivnosti radi otklanjanja nepravilnosti u poslovanju Agrobanke, koji su sačinili predstavnici većinskih akcionara te poslovne banke, ali je, pozivajući se na svoja ovlašćenja i zakonom propisanu tajnost podataka, odbila da se izjasni o tome da li je tim planom predviđeno da loša aktiva banke bude zamenjena državnim obveznicama, kada bi i u kojoj vrednosti one mogle da budu emitovane.

U Agrobanku je krajem decembra prošle godine uvedena prinudna uprava, jer je NBS, sa presekom stanja 30. jun 2011, ocenila da nema propisanu adekvatnost kapitala (umesto 12 odsto, samo 0,75 odsto), a i da joj ostale poslovne performanse nisu u skladu sa zakonom (zbog svih velikih izloženosti banke od 3.117,65 odsto umesto maksimalnih 400 odsto).

Prema informacijama Danasa, usvojeni plan predviđa da Agrobanka do kraja aprila dostigne kapitalnu adekvatnost (odnos plasmana i kapitala) od šest odsto, a do kraja 2012. godine od 12 odsto. Ova bi se kapitalna adekvatnost postigla reprogramima i refinansiranjem potraživanja banke, ali se računa i sa emisijom obveznica države. Agencija za osiguranje depozita bi, prema ovom planu, preuzela lošu aktivu banke na dalju upravu, a banka bi umesto loše aktive dobila zdrave državne obveznice. U kolikom bi to iznosu bilo, zavisi od konačnog izveštaja o stanju banke kao i reprograma, koji se navodno ubrzano ugovaraju.

Plan aktivnosti na postizanju tog cilja, zasniva se na podacima iz izveštaja revizorske kuće KPMG sa presekom stanja na dan 31. decembra 2011. godine. Prema tom izveštaju, posebna rezerva za procenjene gubitke potcenjena je za oko 582 miliona dinara, a rezervisanja za gubitke po osnovu vanbilansnih stavki za oko 1,7 milijardu dinara u odnosu na izveštaj prinudnih upravnika.


"Srbijagas" postao vlasnik "Metanolsko-sirćetnog kombinata" u Kikindi
"Srbijagas" je u petak (6. aprila 2012.) postao većinski vlasnik "Metanolsko-sirćetnog kombinata" (MSK) iz Kikinde, nakon što su predstavnici tog preduzeća, države Srbije i "Srbijagasa" potpisali ugovor o konverziji duga.

Generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović je posle potpisivanja ugovora kazao Tanjugu da je ovo poslednji u nizu potpisa i postupaka sa ciljem da se u potpunosti očiste imovinsko-pravni i finansijski bilansi tog preduzeća, kako bi ih pripremili za investicioni ciklus i izbor novih strateških partnera.

Bajatović je podsetio da je Vlada pre dve godine uz pomoć "Srbijagasa" počela restrukturiranje velikih sistema kao što su "Azotara", MSK, "Agroživ" i "Srpska fabrika stakla".

Prema njegovim rečima, "Srpska fabrika stakla" je prodata novom partneru, a faktički je vlasnik banka.

U planu je novi investicioni ciklus od 22 ml EUR, a "Srbijagas" će prihodovati 35 mil EUR, što znači da će naplatiti sva ulaganja, a nešto sitno i zaraditi, dodao je Bajatović.

Najvažije je da imamo novog strateškog partnera, kao i da smo u ovim ekonomski lošim uslovima to preduzeće prodali za 350 puta veću cenu, nego što je bila prvobitna privatizacija koja je obavljena za 100.000 EUR.

Kada je reč o "Agroživu", Bajatović je kazao da je tu praktično završeno kompletno restrukturiranje, kao i da preduzeće funkcioniše u punom obimu proizvodnje

- Naša ideja je da kontroslišemo oko 60% tržišta pilećeg mesa u Srbiji i da se umešamo u trgovinu pilećim mesom i proizvodima od pilećeg mesa u regionu - istakao je prvi čovek "Srbijagasa".

On je najavio da će uskoro početi izgradnja nove klanice koja će povećati porizvodnju tri do pet puta.

Govoreći o "Azotari", on je podsetio da je 28. marta prošao unapred pripremljeni plan restrukturiranja, kao i da su očišćeni ekonomski, finansijski i pravni bilansi posle loše privatizacije.

On je dodao da se ovim ugovorom završava prva faza restrukturiranja preduzeća koja je Srbijagas uzeo pod upravljanje i da sledi sledeća faza- faza investiranja.

On je naglasio i da su u svim ovim preduzećima radnici obezbeđeni pristojnim socijalnim programima, podsetivši da je u Srpskoj fabrici stakla on iznosio 300 evra po godini radnog staža.

Bajatović je kazao i da sve veći broj radnika veruje u taj državni intervencionizam, pa će se i videti koliki će biti interes za socijalni program.

- Otpuštanja neće biti, što će biti obaveza i novih vlasnika da sačuvaju sva radna mesta. Radni staž je spojen, plate su redovne, socijalna osiguranja plaćena tako da je i socijalni deo restrukturiranja svih preuzetih subsidijara od strane "Srbijagasa" takođe završen - zaključio je Bajatović.


NBS i Vlada potpisale memorandum o dinarizaciji
Narodna banka Srbije (nbs) i Vlada Srbije potpisale su Memorandum o strategiji dinarizacije finansijskog sistema Srbije. Cilj ove strategije je postizanje zadovoljavajućeg stepena upotrebe dinara radi dodatnog jačanja finansijske i makroekonomske stabilnosti zemlje, saopštio je NBS.

Memorandumom su definisani ciljevi, mere i aktivnosti koje će se preduzimati radi jačanja poverenja u nacionalnu valutu i njenu upotrebu u finansijskom sistemu.

Potpisivanjem ovog dokumenta Narodna banka Srbije i Vlada prepoznale su neophodnost veće upotrebe dinara u finansijskom sistemu što će, pored doprinosa većoj finansijskoj stabilnosti, umanjiti rizik od promene deviznog kursa, ojačati efikasnost monetarne politike i time pomoći stvaranju preduslova za održivi i snažni privredni razvoj.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta