Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
MARKOVIĆ: Situacija u bankama regularna, neće biti nove Agrobanke
Viceguverner Narodne banke Srbije Bojan Marković izjavio je danas da nema naznaka da će u drugim bankama u Srbiji doći do slične situacije kao u Agrobanci, koja je trenutno pod prinudnom upravom.

Marković je, na predstavljanju majskog Izveštaja o inflaciji, istakao i da je u bankama čije su matice u Grčkoj situacija regularna i da se ne primećuju nikakva neuobičajena kretanja.

Prema rečima viceguvernera, u Agrobanci je u toku primena plana aktivnosti koje su doneli akcionari i koje je NBS odobrila.

- Treba dati šansu tom planu, a ako ne da rezultate, razmatraće se druge opcije - rekao je Marković napominjući da je "Agrobanka" još uvek banka sa licencom.

Kako su naveli predstavnici NBS, kreditna aktivnost banaka u Srbiji usporava se od početka godine, pri čemu je značajnije usporavanje u sektoru stanovništva nego u sektoru privrede.

Međutim, Srbija je jedna od retkih zemalja koja je, kada se izuzmu uticaj inflacije i kursa, i tokom ekonomske krize imala konstantne pozitivne stope kreditne aktivnosti.

Prema rečima Markovića, pre krize učešće prekograničnih kredita bilo je značajno, ali sada se njihov broj smanjuje, a rastu krediti iz banaka u Srbiji, što znači da raste potencijal domaćeg bankarskog sektora, a poboljšava se i valutna struktura kredita.

Što se tiče učešća problematičnih kredita, odnosno kredita sa kašnjenjem u otplati preko 90 dana, prema preliminarnim podacima za mart, njihov nivo bio je 20,1%, pri čemu je u sektoru privrede učešće bilo 22,1%, a u sektoru stanovništva 8,3%.

Predstavnici centralne banke ukazali su da rast problematičnih kredita nije toliko izražen pošto je na kraju prošle godine bio 18,9%, kao i da je primetno da je tokom marta smanjen broj takvih kredita kod privrede, ali se povećava kod građana.

Viceguverner Marković istakao je da je tačno da je u Srbiji u odnosu na druge zemlje učešće problematičnih kredita nešto veće, ali da su oni potpuno pokriveni rezervacijama banaka sa više od 120%.

On je napomenuo da je čak i pre krize nivo problematičnih kredita u Srbiji bio 11%, i da je njihov prirast tokom krize bio u proseku ili niži nego u drugim zemljama, i dodao da je njihovo razrešenje u Srbiji nešto teže, odnosno ostaju duže u knjigama, između ostalog, i zbog duge procedure bankrotstva i odsustva faktoringa.


Do kraja juna 2012. u Srbiji moguć pad industrijske proizvodnje za 3,5%
Do kraja juna industrijska proizvodnja bi mogla da zabeleži pad za 3,5% u odnosu na isti period 2011, procene su ekonomista i saradnika Ekonomskog institututa.

Očekivanja su i da će potrošačke cene u prvih šest meseci ove godine, u poređenju sa decembrom 2011, porasti za 4,4%, kao i da će promet robe u trgovini na malo u stalnim cenama u prvih šest meseci ove godine, biti manji za 0,2%.Te prognoze su navedene u časopisu "Makroekonomske analize i trendovi" (MAT) koji izdaje Ekonomski institut u saradnji sa Privrednom komorom Srbije.

Procene su i da će izvoz robe u evrima imati pad za 2%, a uvoz robe rast za 5%.

Aprilska anketa privrednika koju je sproveo MAT donela je lošije ocene o očekivanoj poslovnoj klimi u državno-društvenom sektoru i nepromenjene ocene u privatnom sektoru u odnosu na prethodni mesec.

Najvažniji nalaz iz aprila je pad indikatora očekivane prodaje za 14,2 procentna poena, čime je ovaj pokazatelj prekinuo trend rasta zaopočet u februaru.

Visoka nepredvidljivost indikatora očekivane prodaje ukazuje na relativno nepredvidljivu tražnju na domaćem i glavnim izvoznim trzištima.

U aprilu je ponovo zabeležen relativno visok nivo inflacionih očekivanja - čak 65% anketiranih firmi izjasnilo se da očekuje rast cena svojih inputa u naredna tri meseca (u martu 70,2%) uz 37% firmi koje očekuju rast cena svojih gotovih proizvoda u istom periodu (u martu 39,3%).

Verovatno razlog za ovakvo kretanje je slabljenje dinara, kao i rast cena sirovina na globalnom tržištu, ocenjuju saradnici MAT-a.

U aprilu je zabeležen i veći nivo korišćenja priozvodnih kapaciteta u privatno i državno-društvenom sektoru svojine u odnosu na mart, i to za 2,2 procentna poena.

Ekonomisti MAT napominju da je stepen korišćenja proizvodnih kapaciteta u privatnom sektoru u aprilu niži za 3,4 procentna poena, u odnosu na april 2011.

U aprilu se ponovo rekordnih 48% kompanija izjasnilo da im je najveće ograničenje u poslovanju slaba tražnja, a na drugom mestu najvećih ograničenja nalazi se nedostatak uvoznih inputa za proizvodnju, što je kao najveći problem istaklo cak 18,4% kompanija.

Podsećanja radi, u martovskoj anketi čak 50% kompanija se izjasnilo da im je najveće ograničenje u poslovanju, slaba tražnja.

Istovremeno, svega 7,1% firmi istaklo je tada problem nedostatka kredita kao najveće ograničenje u poslovanju, što je jedan od najmanjih procenata od kada postoji anketa koju svakog meseca sprovodi MAT.


Dobit "Victoria grupe" 54 mil EUR u 201
"Victoria group" je u prošloj godini ostvarila prihod od 542 mil EUR, izvoz je bio 174 mil EUR dok je ukupna dobit bila 54 mil EUR, kazao je u utorak (15. maja 2012.) u Novom Sadu Zoran Mitrović, generalni direktor i suvlasnik ove vodeće poljoprivredne kompanije u regionu.

- Za nas nema neosvojivih tržišta, izvozimo po Evropi, ali i na druge kontinente - rekao je Mitrović na predstavljanju "Victoria grupe" na Novosadskom sajmu.

On je kazao i da kompanija očekuje rast od 30% u narednih nekoliko godina, te da do kraja sledeće godine nameravaju da ulože 100 mil EUR u dve fabrike sojinih koncentrata, fabriku skroba u Zrenanjinu i četiri nova kotla na biomasu.

- Istražujemo i projekat isplativnosti fosfata i koliko vremena treba za njegovu eksploataciju budući da Srbija jedina u kontinentalnoj Evropi ima nalazište ove rude koja se koristi za proizvodnju đubriva - kazao je Mitrović.

"Victoria group" se bavi otkupom i preradom žitarica, ima 400 kooperanata i za nju radi više od 40.000 farmera na više od 200.000 hektara obradive površine.


Magna Seating starts construction of production facility in Odzaci
Implementation of the first big foreign production investment in Odzaci will start with the construction of Magna Seating's production facility in the work zone in that town.

After successfully completed negotiations, the Town Hall of Odzaci allotted a land to the investor for free, while the Serbian government approved that move.

A recent visit of Libor Hitri, director general of the Czech company that is part of a multinational group operating in the automotive industry and a representative of the contractor in Odzaci, marked the beginning of implementation of this significant investment, so that earthworks on the construction of a facility of this world-renowned company have begun recently. The works are being carried out by the construction company Kes from Belgrade.

- I am pleased to say that everything functions as we've planned and that we are on a good way to implement this big investment. What speaks in favor of that is the fact that the Capital Investment Fund of AP Vojvodina has granted RSD 50 million for infrastructure works in the work zone - said Predrag Cvetanovic, mayor of Odzaci.

- These funds will be used to build sewage and water supply systems and a substation. Works will commence within the next few days, and I can say that we will then be fully competitive. Once Magna completes its factory, it will serve as a positive example for other investors to come to Odzaci - he added.

The work zone in Odzaci spans 25 hectares of building land. For now, aside from aforemention facility of Magna Seating, a gas station for future investors is also under construction.


Victoria Group reports EUR 54 million profit in 2011
Last year Victoria Group registered a revenue of EUR 542 million last year, EUR 174 million worth of exports and the total profit of EUR 54 million, Zoran Mitrovic, director general and co-owner of this leading agricultural company in the region, said Tuesday (15 May 2012) in Novi Sad.

- There are no markets we cannot conquer. We export our goods all around Europe, as well as to other continents - Mitrovic said at the presentation of Victoria Group at the Novi Sad Fair.

He also noted that the company expected a 30% growth over the next few years, adding that they intended to invest EUR 100 million by end-2013 in two factories for producing soybean concentrate, a starch factory in Zrenjanin and four new biomass boilers.

Victoria Group purchases and processes cereals and has 400 collaborators, while over 40,000 farmers supply it with raw materials from over 200,000 hectares of cultivated fields.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta