Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Turci žele da grade šoping molove i stambeno-poslovne objekte u Srbiji
Turski privrednici žele da investiraju u Srbiju, a posebno su zainteresovani za izgradnju šoping molova, kao i ulaganje u stambeni i poslovni prostor, rečeno je za Tanjug u Konfederaciji biznismena i industrijalaca Turske TUSKON.

Potpredsednik TUSKON-a Ahmet Džiger je kazao da su turske kompanije veoma uspešne na međunarodnom tržištu, jer rade kvalitetno po pristupačnim cenama, kao i da bi mogle da grade i putnu infrastrukturu u Srbiji.

- Za veću privrednu saradnju nema nekih posebnih prepreka, osim što turski investitori ne poznaju dovoljno srpsko tržište, a u Srbiji ima mnogo mogućnosti za investiranje - istakao je on napomenuvši da je Srbija zemlja koja je veoma pristupačna i prijateljski nastrojena stranim investitorima.

Džiger je naglasio da će Srbija najverovatnije pre Turske postati punopravni član Evropske unije, i da će to turska preduzeća moći da iskoriste za tekstilnu, prehrambenu i industriju autodelova, s obzirom na sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Turske.

U poslednje dve godine odnosno od potpisivanja tog sporazuma, došlo je do naglog povećavanja međusobne trgovine između dve zemlje i podaci su svakog meseca sve bolji, a u 2011. je pokrivenost srpskog uvoza izvozom dostigla skoro 50%.

U Srbiji, inače, nije bilo ozbiljnijih investicija turskih firmi, osim "Efes"-a koji je došao na naše tržište i posle nekog vremena se povukao, da bi sada ponovo krenule u nekoliko oblasti. Za razliku od Srbije, Turska je u Bugarsku i Rumuniju investirala u prethodnom periodu na milijarde evra.

Džiger je najavio da će TUSKON od 3. do 10. juna organizovati tzv. "Svetski trgovinski most" u oblasti građevinarstva, građevinskih materijala, nameštaja i tekstilne industrije, na kojem će učestvovati i sedam preduzeća iz Srbije posredstvom Udruženja privrednika SITA (Serbia international trade association) koje spaja srpska i turska preduzeća. Učestvovaće biznismeni iz oko 140 zemalja, iz 1.500 stranih i 1.700 turskih firmi i to će biti jedinstven skup u svetu u toj oblasti, naglasio je Džiger.

Generalni sekretar SITA Nedžad Kačapor je rekao za Tanjug da je to udruženje privrednika sa sedištem u Beogradu od 2009. do sada organizovalo u Beogradu tri velika poslovna foruma "Srbija - Turska".

Na dva foruma je bilo više od 40 turskih privrednika, a na poslednjem oko 60. SITA je, takođe, učestvovala sa privrednicima iz Srbije na "Svetskom trgovinskom mostu" u organizaciji TUSKON -a i na svakom je bilo po desetak privrednika iz cele Srbije.

TUSKON okuplja više od 160 poslovnih asocijacija u Turskoj sa oko 100.000 kompanija i poslovnim partnerima u 140 zemalja široma sveta. Udruženje SITA, koje je poslovni partner TUSKON - a, početkom ove godine je izdalo brošuru "Vodič kroz Srbiju" namenjen privrednicima iz Turske koji je štampan na turskom jeziku, a deli se besplatno.


Za "balkanski" Hypo oko 1,5 mlrd EUR?
Prodajom balkanskih poslovnica austrijske banke Hypo Alpe-Adria, rukovodiće Deutsche banka, a, prema procenama Vlade Austrije, kupoprodajna cena bi mogla dostići 1,5 mlrd EUR.

- Pravi uspeh, sa tom velikom imovinom, biće to što neće više biti troškova za poreske obveznike, nego suprotno, dostizanje trenutne knjigovodstvene vrednosti na tržištu - prenosi Rojters izjavu predsednika Izvršnog odbora Hypo grupe Gottwalda Kranebittera, koji očekuje da će do kraja godine imati uži izbor potencijalnih kupaca.


Boš: Po fabrika Srbiji i Rumuniji
Izgradnja fabrike nemačkog Boša u Srbiji počeće u julu ove godine, najavili su predstavnici ove kompanije.
 
Fabrika automobilskih brisača u Pećincima počeće da radi, kako su naveli, početkom sledeće godine, a do 2019. Boš u tu fabriku planira da uloži 70 miliona evra i da zaposli 600 radnika.

U početku će u pogonu od 22.000 kvadratnih metara raditi 60 radnika.
 
Generalna direktorka Boš Srbija Jovanka Jovanović kazala je da je početak gradnje fabrike malo odložen u odnosu na prvobitno najavljeni mart, zbog dorade glavnog projekta, čija je izrada u toku.

Prema njenim rečima, kompanija je dobila lokacijske dozvole i početak izgradnja neće više biti pomeran.

Na pitanje da li je Boš mogao da umesto u Rumuniji, još jednu fabriku izgradi u Srbiji, generalni direktor Boša za Adrija regiju Gonzales Pareja Havijer je kazao da je odluka o investiciji u Rumuniji doneta jer kompanija smatra da su uslovi u toj zemljii najbolji za tu fabriku.

To ne znači, kako je istakao, da uslovi u Srbiji nisu dobri, što pokazuje i već ranije doneta odluka o izgradnji fabrike u Pećincima.

"Boš posluje u preko 150 zemalja i mi stalno tražimo povoljne lokacije za ulaganja, a svaka investicija je specifična i za nju su potrebni odgovarajući uslovi", kazao je Havijer i dodao da će biti još novih fabrika i da je moguće da će ih još biti u Srbiji.

Kako je ranije najavila generalna direktorka Boš Srbijai Jovanka Jovanović za sada se planira da se cela proizvodnja iz fabrike u Srbiji izvozi, ali to ne znači da kasnije jedan deo proizvodnje neće biti namenjen srpskom tržištu, pošto je Fijat, koji ima pogon u Kragujevcu, jedan od najvećih Bošovih kupaca.

Prema njenim rečima, očekuje se da će na gradnji fabrike najvećim delom biti angažovane kompanije iz Srbije, a sa nekima su već i napravljeni kontakti.

Novi proizvodni pogon u Pećincima, koji će se zvati Robert Boš Beograd, biće deo Bošovog poslovnog sistema koji se bavi proizvodnjom motora za podešavanje sedišta u automobilima, za pomeranje prozora i komponenti za brisače. Bošov sistem za električne motore ima 12 pogona u svetu i zapošljava oko 12.000 ljudi.


Turks want to build shopping malls, residential and business facilities in Serbia
Turkish businessmen want to invest in Serbia and are especially interested in building shopping malls, and investing in apartment and office buildings, Tanjug learned from the Confederation of Businessmen and Industrialists of Turkey TUSKON.

Political relations between Serbia and Turkey have never been better, but economic cooperation is lagging behind, with only ten percent of the trade potential currently being exploited, said TUSKON Vice President Ahmet Ciger.

He said Turkish companies were very successful in the international market because they did quality work at competitive prices, adding they could also build road infrastructure in Serbia.

There are no particular obstacles to bigger economic cooperation, except the fact Turkish investors are not familiar enough with the Serbian market, but the country does offer a lot of investment opportunities, he said.

He noted that Serbia would probably become a full-fledged EU member country before Turkey, which Turkish textile, food and car parts industries could take advantage of, as the two countries have a free trade agreement.

In the two years since the agreement was signed, trade between the two countries has risen dramatically and keeps improving steadily, with Serbia's export/import coverage ratio reaching almost 50 percent in 2011.

Ciger said TUSKON would organize an event dubbed the World Trade Bridge between June 3 and 10, dedicated to civil engineering, construction material, furniture and the textile industry, which would also welcome seven companies from Serbia, through the Serbia International Trade Association, which connects Serbian and Turkish companies.

The unique event will bring together businessmen from 140 countries, from 1,500 foreign and 1,700 Turkish companies, Ciger said.

TUSKON connects over 160 business associations in Turkey with around 100,000 companies and business partners in 140 countries across the world.

Turkey is the world's 16th largest economy, which recoded an economic growth of eight percent in 2011 in the face of the global crisis.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta