Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
KOMISIJA ZA HOV: Zabranjeno vrbovanje akcionara "Telekoma"
Komisija za hartije od vrednosti obavestila je danas male akcionare kompanije "Telekom Srbija" da su u potpunosti samostalni i slobodni u izboru brokersko-dilerskog društva ili ovlašćene banke kod koje će otvoriti vlasnički račun i preko kojih će, kada se za to stvore uslovi, trgovati svojim akcijama.

U obaveštenju na veb sajtu, Komisija je navela da ima saznanje da pojedine banke i konsultanti nude svoje usluge koje promovišu na raznim predavanjima, dostavom pamfleta, telefonskom pozivima i sličnim aktivnostia, sami ili u saradnji sa udruženjima akcionara i sindikatima "Telekoma Srbije".

Napominjući da su ovakve aktivnosti dozvoljene samo ukoliko su jasno označene kao promotivne, a njihov sadržaj u skladu sa propisima koje ovlašćene banke moraju da poštuju, Komisija je naglasila da je već ovlašćenim bankama uputila pismene opomene.

- Takođe, pojedina udruženja ili sindikati traže od članova da zaključe ugovore sa tačno određenim bankama radi predstojećeg trgovanja akcijama, ne otkrivajući pri tom prirodu svog odnosa sa preporučenom bankom, niti kriterijume po kojima je izabrana banke, što je suprotno propisima. Imajući u vidu navedeno, Komisija za hartije od vrednosti je uputila ovlašćenim bankama pismene opomene - precizira se u saopštenju.

U ovom trenutku licencu Komisije za obavljanje delatnosti ima 39 brokersko-dilerskih društava i osamnaest ovlašćenih banaka.

Komisija preporučuje da se akcionari pre donošenja odluke o zaključenju ugovora, upoznaju sa tarifom društva kad kog žele da otvore vlasnički račun i da kasnije ispostavljaju naloge za trgovanje, odnosno, sa visinom naknade koja se naplaćuje za usluge otvaranja i vođenja računa hartija od vrednosti i provizije investicionog društva ili ovlašćene banke za trgovanje predmetnim akcijama.

Spisak svih licenciranih brokersko dilerskih društava i ovlašćenih banaka se može videti na glavnom meniju internet stranice Komisije za hartije od vrednosti www.sec.gov.rs, u delu "Akteri na finansijskom tržištu", a konkretni, pojedinačni podaci, sa Internet stranica svakog brokersko-dilerskog društva ili ovlašćene banke.

Njima se može pristupiti takođe preko internet stranice Komisije, odnosno preko linka koji se nalazi u osnovnim podacima za svakog aktera na finansijskom tržištu.

Građani i zaposleni u "Telekomu Srbija" dobili su akcije, ali još ne mogu da trguju dok se ne završe organizacione i administracione pripreme za izlazak srpskog telekom operatera na berzu.


Yumco sells its real estates on June 4th - Starting price set at about EUR 2 million
The Privatization Agency has published a call for participation in a public auction of Yumco's real estates, which are part of that holding company's property units Trikotaza and Dorada i Konac.

The starting price of Trikotaza's real estates is EUR 493,100, while the price of real estates within the factory Dorada i Konac is set at EUR 1,498,200.

The deadline to apply for participation in the public auction for both property units expires May 30th, and the public auction will be held June 4th.

The Agency has informed all interested parties that the fee for the auction documentation amounts to RSD 150,000.

Zoran Stosic, director general of Vranje-based Yumco, confirmed last week to Tanjug news agency that the Serbian government would provide a guarantee for a bank loan that would be used to finance the Production Reconfiguration and Energy Saving Program.

Last summer Yumco asked the Serbian government - a majority owner of the company, to provide a guarantee for a bank loan of RSD 7 million, which would be used to drastically reduce fuel consumption.

- Fuels such as crude oil, electricity, gas and water cost Yumco more than EUR 1 million annually. The plan is to use the money from the loan to cut these fuel expenditures in half - Stosic explained.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta