Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Javni dug Srbije na kraju marta 2012. dostigao 51,1% BDP-a
Javni dug Srbije je na kraju prvog tromesečja 2012. godine iznosio 14,6 mlrd EUR i u odnosu na kraj 2011. povećan je za 151 mil EUR, objavila je Narodna banka Srbije.

Učešće javnog duga u BDP-u povećano je tokom prvog tromesečja za 3,4 procentna poena, na 51,1%, navedeno je u analizi duga Srbije.

Kako je napomenula NBS, radi se o stanju javnog duga prema podacima Ministarstva finansija i proceni BDP-a centralne banke.

Javni unutrašnji dug je tokom prvog tromesečja povećan za 199 mil EUR, s obzirom na to da je fiskalni deficit finansiran prodajom državnih hartija od vrednosti na domaćem finansijskom tržištu.

Po osnovu dugoročnih dinarskih hartija od vrednosti, javni unutrašnji dug je povećan za 434,7 mil EUR. Istovremeno, smanjeno je stanje kratkoročnih dinarskih hartija od vrednosti za 141,6 mil EUR, kao i stanje hartija od vrednosti denominovanih u evrima za 89,2 mil EUR, što je uticalo na poboljšanje ročne i valutne strukture javnog duga.

Javni spoljni dug je smanjen za 48 mil EUR, pre svega zbog jačanja evra u odnosu na ostale valute zastupljene u strukturi duga.

Zaduživanje države prodajom hartija od vrednosti na domaćem finansijskom tržištu, uz smanjenje spoljnog duga, pozitivno se odrazilo na valutnu strukturu javnog duga - učešće dinarskog duga u ukupnom dugu povećano je tokom prvog tromesečja za 1,8 procentnih poena, na 16,2%.

Učešće duga u evrima iznosilo je 57,1%, u dolarima 18%, dok se na specijalna prava vučenja i ostale valute odnosilo 8,7%.

Kamatna struktura javnog duga nešto je povoljnija u odnosu na kraj 2011. godine. Udeo javnog duga ugovorenog po fiksnim kamatnim stopama na kraju prvog tromesečja iznosio je 69,1%.

Kako je navedeno, Vlada je marta ove godine usvojila Program mera za održanje fiskalnog deficita s obzirom na nepovoljna kretanja javnih prihoda. Međutim, prema oceni Fiskalnog saveta, ukupne predviđene uštede od 15,7 milijardi dinara nisu dovoljne da vrate fiskalne tokove u potrebne okvire, čak i kada bi se u potpunosti ostvarile.

Fiskalni savet je upozorio da je potrebno da se sprovedu i druge mere u pravcu fiskalne konsolidacije. Takođe, neophodno je da mere uključe i ostale jedinice opšte države i javnog sektora (lokalni nivo vlasti, pa i javna preduzeća).

Ukupan spoljni dug Srbije je na kraju marta 2012. godine iznosio 24,1 mlrd EUR i u odnosu na kraj 2011. godine je smanjen za 57,6 mil EUR, ili 0,2%. U okviru toga, dug javnog sektora je smanjen za 118 mil EUR, ili 1,1%, dok je dug privatnog sektora povećan za 60,3 mil EUR, ili 0,5%.

Po osnovu jačanja evra u odnosu na ostale valute zastupljene u strukturi spoljnog duga, ukupan dug je smanjen za 141,2 mil EUR.

Učešće spoljnog duga u procenjenom BDP-u, kao osnovni indikator eksterne solventnosti, na kraju prvog tromesečja 2012. je iznosilo 77,6%, što je u odnosu na kraj 2011. veće za 0,1 procentni poen i ispod je nivoa visoke zaduženosti od 80%, prema kriterijumu Svetske banke.


Calzedonia to start construction of factory in Ruma on June 16th
The company Adriana.Tex will start the construction of a factory for producing Italian Calzedonia swimsuits in Ruma on June 16th.

A production facility spanning about 500 square meters should be built until the year's end, while up to 5,000 square meters of production space should be finished until 2015. At first, the factory will employ 70 workers, mainly women.


Calzedonia" 16. juna počinje izgradnju pogona u Rumi
Preduzeće "Adriana.Tex" počeće 16. juna izgradnju fabrike u Rumi u kojoj će proizvoditi kupaće kostime italijanske marke "kalcedonija".

Do kraja godine trebalo bi da bude izgrađena proizvodna hala površine oko 500 kvadrata, a do 2015. i do 5.000 kvadratnih metara. U početku će biti 70 zaposlenih, najviše žena.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta