Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Država sprema udar na "sivu zonu"
Od 1. jula bi trebalo da počne sa primenom mera koje podrazumevaju da se uz pomoć banaka prati kako poslodavci uplatćuju poreze i doprinose radnicima.

To će doprineti smanjenju obima sive ekonomije u zemlji, ocenio je direktor Poreske uprave (PU) Srbije Dragutin Radosavljević

"Mere koje će za oko dve nedelje početi da se primenjuju trebalo bi da smanje obim sive zone poslovanja u Srbiji, kada se radi o plaćanju doprinosa i poreza na zarade", kazao je Radosavljević.

Radosavljević je istakao da je u sivoj ekonomiji ogroman broj "neplatiša", te ako bi i oni ušli u sistem oporezivanja, izdvajanja iz budžeta za penzije i nezaposlene bi bila daleko manja nego što su sada.

Danas se iz budžeta izdvaja oko 290 milijardi dinara za penzije, zdravstvenu zaštitu, zaposlene, više od 33 odsto ukupnih rashoda u republičkom budžetu.

On je ponovio da je PU zabeležila napredak u naplati javnih prihoda, koja je u prvih pet meseci veća od projektovanog plana za oko 8,5 milijardi dinara.

Radosavljević je istakao da je Srbiji potrebno da poveća broj proizvodnih firmi, ističući da je do sada više otvarala preduzeća u uslužnim delatnostima.

"Od ukupnog broja preduzeća u 85 odsto njih radi od jedan do pet odsto zaposlenih", istakao je on i naglasio da se je potrebno povećati zaposlenost.

U Srbiji, istakao je Radosavljević, ima ukupno 4.500.000 poreskih obveznika, a PU godišnje naplati oko 600 milijardi dinara poreza.


Komtrejd otvara centar u Ljubljani
Međunarodni proizvođač softverskih rešenja Komtrejd kompanija otvoriće u septembru novi razvojni centar u Ljubljani.

Dolaskom u Sloveniju, ova kompanija će stići do 10.000 metara kvadratnog poslovnog prostora za svojih 500 IT stručnjaka raspoređenih u razvojnim centrima u Ljubljani, Mariboru i Novoj Gorici.

"Slovenija je oduvek imala veoma važnu ulogu za razvoj kapaciteta Grupacije u oblasti softverskih rešenja. Sa optimizmom gledamo u budućnost i nastavićemo da upošljavamo veliki broj stručnjaka u regionu", rekao je predsednik Komtrejda Veselin Jevrosimović.

Jevrosimović je kazao i da Komtrejd u novi poslovni objekat u Sloveniji ulaže znatna sredstva, ali nije naveo o kojoj je sumi reč.

Komtrejd Grupacija ima razvojne centre u Sloveniji, Srbiji i Bosni i Hercegovini, kao i mrežu prodajnih kancelarija u SAD, Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Irskoj, Švajcarskoj i Austriji.


ComTrade finishes construction of development center in Slovenia
ComTrade Group, a leading international software developer, will move this September into its new premises in Ljubljana-based Fenix business center and, thus, confirm that Slovenia plays an important role in the implementation of the company's international development strategy.

This move will provide ComTrade with a 10,000 sqm office space for its 500 IT experts, who are now working at development centers in Ljubljana, Maribor and Nova Gorica.

In a statement on the occasion of the relocation into new premises, ComTrade Group CEO Veselin Jevrosimovic underlined the importance of Slovenia-based offices for the strategy of the entire parent company:

- Slovenia has always played a very important role for the development of the Group's capacity in the field of software solutions. We look to the future with optimism, and we will continue to hire experts from the region. Our intention is also to maintain the reputation of a contemporary European company whose smart IT solutions are famous for their high quality, the reputation we've been building for more than 20 years through a cooperation with various international companies, such as HP, Bally, Itron, Simobil, Telekom Austria Group, Citrix and others. Substantial funds are invested in the new business facility, and we already look forward to receiving clients in our new home, which will be modern, energy efficient and highly representative.

With development centers in Slovenia, Serbia and Bosnia-Herzegovina and a retail office network in the USA, Great Britain, Germany, Ireland, Switzerland and Austria, ComTrade Group is one of the most eminent IT companies in the region, employing the most talented local IT experts.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta