Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Trgovinsko preduzeće "Aman" preuzima objekte SOS marketa
Svi prodajni objekti SOS marketa su zatvoreni, a u njih će se najverovatnije uskoro useliti trgovinsko preduzeće "Aman". Radi se o trgovinskom lancu čiji je vlasnik Jordanac Nedal Khalil i čije su radnje od pre pet, šest godina smeštene uglavnom u obodnim beogradskim opštinama. Useljavanje u SOS markete za njega je, očigledno, način da razvije biznis i u centru Beograda.

Na vrata radnji za socijalno ugrožene građane katanci su stavljeni zbog velikih dugova dobavljačima, koji se procenjuju na više od 120 miliona dinara. Pre više od tri godine, kada su SOS marketi počeli da rade, ovaj "instant odgovor na krizu i besparicu" dao je efekte.

Tada su ponudili artikle manje poznatih proizvođača po najnižim cenama na tržištu i nižim maržama od konkurencije, što je bio recept za početno dobro poslovanje. Lanac je širio prodajnu mrežu, zapošljavao više radnika i prkosio krizi, ali ga je na kraju ista ta kriza pojela. Istina, opstao je duže nego lanac SOS marketa u Ljubljani, koji je zbog slabog interesovanja dobavljača, ali i potrošača, propao posle svega dva-tri meseca.

Neposredno pred zatvaranje, SOS marketi su imali 33 prodavnice u svim beogradskim opštinama, zapošljavali nešto manje od 300 radnika, a prosečna zarada iznosila je koliko i u drugim trgovinama, odnosno između 24.000 i 25.000 dinara. Prema rečima zaposlenih, i poslednjih dana pred zatvaranje radilo se i bilo je pazara, ali je zbog nagomilanih dugova i nenaplativih potraživanja firma zatvorena.

- Pad prometa u prošloj godini je iznosio između 15 i 18% i SOS marketi se uklapaju u taj prosek, a trend opadanja prometa je nastavljen i ove godine. Zbog toga praznimo objekte, koje je sada zakupila trgovina "Aman" - rekao je za "Politiku" Momir Lazić, direktor ovog sad već ugašenog preduzeća.

Kako Lazić tvrdi, "Aman" bi trebalo da od SOS marketa preuzme barem oko 200 zaposlenih, od oko 300 koliko ih ova trgovina ima.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta