Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
NBS povlači 7 mil USD iz moskovske Euroaksis banke
Narodna banka Srbije namerava da povuče preostalih 7 mil USD deviznih rezervi koje drži u moskovskoj Euroaksis banci.

- Od jeseni 2010. intenzivirana su naša nastojanja da se i preostali deo depozita podigne i da se taj račun zatvori te da se plasmani NBS u potpunosti dovedu u sklad sa najboljom svetskom praksom - rekao je Šoškić.

O povlačenju depozita iz Euroaksis banke obavešteno je rukovodstvo te banke, a NBS, kako je naveo Šoškić, namerava da povlačenje depozita obavi dinamikom "koja neće ugroziti uspešno okončanje tog procesa".

Euroaksis banku u vreme sankcija uvedenih Srbiji osnovali su biznismeni bliski Slobodanu Miloševiću. Anketni odbor Skupštine Srbije je 2004. godine u sklopu provera trgovine elektičnom energijom proveravao i deponovanje deviznih rezervi NBS u toj banci.

Na pitanje da li vlasnici Euroaksis banke nastoje da zadrže bar deo deviznih rezervi NBS u toj banci, Šoškić je rekao da je "mandat NBS da postupa u skladu sa zakonom i u interesu naše zemlje".

- Nikakvi interesi pojedinaca ne mogu biti iznad interesa zemlje i oko toga ne može biti kompromisa. Kao i u svim dosadašnjim odlukama, naš cilj je dugoročno očuvanje makroekonomske i finansijske stabilnosti Srbije, kao zakonom definisana obaveza NBS u interesu građana i privrede naše zemlje - naglasio je Šoškić.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta