Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Pančevački "Almex" kupio skrobaru IPOK za 959 miliona dinara
Pančevačka kompanija "Almex" kupila je na licitaciji u Zrenjaninu imovinu najveće skrobare na Balkanu, Industrije prerađevina od kukuruza (IPOK), za 959 miliona dinara.

- "Almex" je ponudio najvišu cenu među četiri potencijalna kupca - izjavio je Tanjugu Zoran Petković, direktor beogradske kompanije "Kartonval" koja je dosad bila zakupac proizvodnih pogona skrobare .

- "Kartonval" se ozbiljno spremao za nadmetanje, kako bismo nastavili proizvodnju u pogonima koje smo zakupili pre godinu dana, ali je "Almex" ponudio najvišu cenu, pa nam ostaje samo da im čestitamo i poželimo uspešnu preradu kukuruza i dobro poslovanje - rekao je Petković.

Pored "Kartonvala" i "Almex"-a, u čijem je vlasništvu i Industrija skroba u Pančevu, na licitaciji su učestvovali i "MK Commerce" i AIK Banka.

Imovina IPOK-a procenjena je na 900 miliona, dok dugovi premašuju 1,3 milijarde, zbog čega je i pokrenut stečaj.

IPOK je, po proizvodnim mogućnostima, najveća fabrika za mokru preradu kukuruza na Balkanu. Fabrika je izgrađena 1954. i decenijama je poznata pod imenom Skrobara.

Posle neuspele privatizacije i protesta radnika, pogoni su bili zaustavljeni 1. maja 2010. godine, da bi beogradski "Kartonval" prošlog leta zakupio i remontovao pogone i ušpešno organizovao preradu kukuruza, sa 230 radnika.

Najveću zainteresovanost za kupovinu IPOK-a izrazio je beogradski "Kartonval", koji od prošle godine zakupio i remontovao fabriku i uspešno organizovao preradu kukuruza, sa 230 zaposlenih.

Posle neuspešne privatizacije i brojnih protesta radnika, proizvodnja ove fabrike, koja je osnovana 1954, bila je obustavljena 1. maja 2010, a 230 zaposlenih ostalo je tada na ulici.


Minus sa svetom već 2,7 mlrd. evra
Ukupna spoljnotrgovinska razmena Srbije za prvih pet meseci 2012. iznosila je 9,3 milijarde evra, što je više za 2,8 odsto nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Deficit u trgovini sa inostranstvom bio 2,7 milijardi evra i veći je za 11,1 odsto, saopštio je Republički zavod za stattistiku.

Trgovinska razmena sa svetom izražena u dolarima iznosila je 12,2 milijarde i manja je za 3,9 odsto, a deficit Srbije bio je 3,5 milijardi, što je rast od 3,8 odsto.

Iz Srbije je od januara do kraja maja izvezena roba u vrednosti 3,3 milijarde evra, što je za 0,2 odsto manje nego prošle godine, a uvoz je povećan za 4,5 odsto i iznosio je 5,9 milijardi evra.

Pokrivenost uvoza izvozom bila je 55,8 odsto i manja je od pokrivenosti u istom periodu prethodne godine kada je iznosila 58,4 odsto.

Glavni spoljnotrgovinski partneri Srbije u izvozu bila je Nemačka, slede Bosna i Hercegovina, Italija i Rumunija. U uvozu glavni partneri su Ruska Federacija, Nemačka, Italija i Kina.

Više od polovine spoljotrgovinske razmene obavlja se Evropskom unijom, a na drugom mestu su zemlje CEFTA sporazuma o slobodnoj trgovini, gde Srbija ima suficit od 482,1 miliona dolara.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta