Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Platnobilansni deficit Srbije povećan za 46,1%
Platnobilansni deficit Srbije je u prvom kvartalu 2012. godine iznosio 1,52 mlrd USD, što je za 46,1% više u odnosu na odgovarajući kvartal prethodne godine, navedeno je u časopisu "Konjukturni trendovi Srbije", koji izdaje Privredna komora Srbije.

Na povećanje deficita najviše su uticali rast negativnog salda robne razmene od 12,6% i povećanje rashoda po osnovu odliva dohotka od investicija i isplata zaračunatih kamata od 50,7%.

U prva tri meseca ove godine zabeležen je neto odliv stranih direktnih investicija u iznosu od 482,3 mil USD, najvećim delom kao posledica naraslih obaveza po osnovu akcijskog kapitala.

Bilans razmene usluga sa inostranstvom, prema poslednjim raspoloživim podacima, u prvom kvartalu bio je pozitivan i ostvaren je suficit od 49,2 mil USD.

Izvoz usluga Srbije dostigao je vrednost od 886,7 miliona, a uvoz 837,5 mil USD. U odnosu na isti period lane, evidentirano je povećanje izvoza usluga za 2,6%, a uvoza za 0,5%. Pokazatelj pokrivenosti uvoza izvozom bio je 105,9%


"Danieli" (ne)odustaje od investicije u Srbiji?
Lider Demokratske stranke i kandidat za mandatara, Boris Tadić izjavio je danas da su italijanske kompanije za proizvodnju čelika i za preciznu mehaniku "Danieli" i "Baldieri" nakon izbora odložile svoje investicije u Srbiji do daljnjeg, što je, dodao je, veoma loša vest za našu zemlju.

Tadić je u izjavi novinarima podsetio da su te dve kompanije potpisale Memorandume o razumevanju sa namerom da u junu potpišu i obavezujuće sporazume o investicijama, koji bi osigurali brojna nova radna mesta i izvoz veći od milijardu evra godišnje.

Na pitanje novinara da li je "Danieli" u potpunosti odustao od investiranja, Tadić je rekao da u narednim danima mora da razgovara sa predsednikom te kompanije koja se bavi proizvodnjom čelika, ali da nije dobra vest što je "Danieli" kupio "Željezaru Sisak" u Hrvatskoj pre dva dana.

-"Danieli" je načinio investiciju u Hrvatskoj. To nije dobra vest za nas, a to se upravo desilo nakon ovih izbora. Svaka kompanija vodi računa o svojim interesima i svi potencijalni investitori gledaju kakav će biti rezultat formiranja vlade u Srbiji - rekao je Tadić i dodao da u zavisnosti od tog rezultata, odnosno pitanja da li će vlada ići u jednom ili drugom pravcu, zavisi i da li će oni doći u Srbiju.

Tadić je dodao da će nastaviti da se bori za te investicije i da je upravo zbog toga najvažnije što pre formirati vladu.

Istovremeno ministar ekonomije Nebojša Ćirić kazao je danas agenciji Beta da očekuje da će italijanski "Danieli" realizovati investiciju u izgradnju čeličane u Srbiji.

- Uprkos mogućoj uznemirenosti, što signaliziraju i drugi investitori, zbog neočekivanog ishoda predsednicčkih izbora u Srbiji, očekujem da finalni status projekta bude potvrđen i definisan do kraja juna i da će doći do realizacije investicije uprkos vrlo specifičnoj situaciji na tržištu čelika - kazao je Ćirić.

Prema njegovim rečima, predstavnici Ministarstva i Vlade Srbije u stalnom su kontaktu sa predstavnicima grupe "Danieli" kako bi sa pažnjom analizirali političke prilike u Srbiji.


Topionica RTB "Bor" duplira proizvodnju bakra
U okviru Rudarsko - topiničarskog basena "Bor" (RTB) završen je remont tehnološke linije broj 1 borske topionice, koja će omoguciti dupliranje proizvodnje anodnog bakra sa 2.000 tona u maju, na oko 4.000 tona u junu.

- Remont borske topinice završen je za planiranih 20 dana i u funkciji stabilnog rada u naredne dve godine, do starta i uhodavanja nove topionice - izjavio je upravnik borske topionice Slaviša Stefanović i naveo da je remont obavljen uz pomoć 13 firmi angažovanih sa strane, a zamenu vatrostalne opeke na plamenoj peći, obavilo je 33 radnika iz "Magnohroma" iz Kraljeva.

- S obzirom na to da je ovo poslednji generalni remont pre zaustavljanja i definitivnog uklanjanja stare tehnologije, remont topionice rađen je detaljno i u povećanom obimu. Obuhvaćeni su svi agregati koji su u funkciji, počev od pripreme do rafinacije, i na njima je sanirano 80 do 90% opreme. To se posebno odnosi na reaktor i plamenu peć, gde je skoro u potpunosti zamenjena opeka - objasnio je Stefanović.

Efekti remonta ogledaju se u većem kapacitetu rada agregata, kvalitetu i obimu proizvodnje, kao i poboljšanju tehnoloških parametara (veće iskorišćenje bakra, dodatno smanjenje potrošnje energenata - uglja, električne energije, vode...).

U Topionici ovih dana ima oko 14.000 tona šarže, a dnevna prerada se kreće oko 800 tona.

- U maju smo proizveli više od 2.000 tona anodnog bakra, a petomesečni bilans dostigao je 13.300 tona. Rudari su nas malo "zatrpali" svojom proizvodnjom. Međutim, imajući u vidu 20 dana zastoja, očekujemo da ćemo sve te zalihe svesti u granice normale neophodne za siguran i bezbedan rad - kazao je upravnik borske topionice.

- Nakon remonta i prikupljanja zaliha, očekujemo izuzetno dobru junsku proizvodnju od preko 4.000 tona anodnog bakra, jer su stvoreni svi preduslovi, a i letnji meseci su mnogo povoljniji za rad - kazao je Stefanović.

Delom je remontovana i Fabrika sumporne kiseline tako da se i tamo osećaju znatna poboljšanja u radu, a preuzimaju se veće količine gasa koje su skoro na granici projektovanog kapaciteta od 100.000 kubnih metara na sat, čime se, pored povećane proizvodnje kiseline, postiže i manja emisija sumpordioksida u atmosferu.


Are there any buyers for the Steel factory? - Possible extension of the public call for Smederevo ba
Public call for sale of Smederevo based "Steel Factory" could be extended, if none of the three bidders who have purchased the documentation, reports by Monday (9 June 2012).

The sale of Niksic based Steel factory "Toscelik", and the one in Sisak, are a good signal for "Danieli" company to gets interested for Smederevo.

- We hope that we will find a partner for the "Steel factory" because there is a serious interest in strategic partners. Indications of serious intent exist, since they are analyzing the plant and its performance - says Dusan Nikezic, State Secretary in the Ministry of Finance.

Mayor of Sabac, Milos Milosevic, says that buying of Steel factory in Sisak, doesn't mean that "Danieli" withdrew from the announced investments in Sabac.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta