Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Proizvođaču pića "Vino župa" IFC odobrio kredit vredan 12,5 mil EUR
Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica grupacije Svetske banke, odobrila je kredit od 12,5 mil EUR proizvođaču pića "Vino Župa", kako bi podžala razvoj agrobiznisa u Srbiji.

Kako je saopštio IFC, taj kredit će pomoći "Vino Župi" da unapredi ukupno poslovanje, kao i društvene i standarde zaštite životne sredine.

Kredit će takođe pomoći otvaranje novih kapaciteta za flaširanje i proizvodnju voćnog koncetrata, kao i unapređenje postrojenja za snabdevanje energijom i obradu otpadnih voda. Osim finansiranja, IFC će pomoći "Vino Župi" da unapredi korporativno upravljanje.

- Sa IFC-em kao partnerom, nastavićemo da stremimo ka najvišim standardima u našim aktivnostima - rekao je direktor "Vino Župe" Rade Jevtović.

- Ovaj kredit pokazuje poverenje jedne od najvećih međunarodnih finansijskih institucija u našu poslovnu strategiju i jača naše mogućnosti da značajno unapredimo Vino Župu - dodao je on.

Poljoprivreda predstavlja 21% ukupnog društvenog proizvoda Srbije i nastavlja da beleži pozitivan trgovinski bilans. U 2011. godini, ukupan izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije se povećao za oko 20% u poređenju sa prethodnom godinom i dostigao 2,8 mlrd USD, navedeno je u saopštenju.

Voće i povrće predstavlja jednu od glavnih stavki u tom izvozu sa oko 16% ukupnog izvoza poljoprivrednih proizvoda. "Vino Župa" nabavlja voće u Župi, u Raškoj oblasti, regionu sa jednom od najviših stopa nezaposlenosti u Srbiji.

- "Vino Zupa" ima jake veze sa više od 14.000 poljoprivrednih proizvođača, trgovaca i drugih manjih kompanija - rekao je direktor IFC-a za Evropu i centralnu Aziju Tomaš Telma.

- Proizvodnja voća generiše nova radna mesta u ruralnim područjima i ima direktan uticaj na smanjenje siromaštva, naročito u nerazvijenim oblastima gde je poljoprivreda o presudnog značaja za stvaranje i očuvanje radnih mesta - naveo je on.

Srbija je 2001. godine postala članica IFC-a. Do danas, IFC je u Srbiju investirao oko 710 mil USD, uključujući i sredstva koja smo mobilisali od naših partnera.


NBS povećao referentnu kamatnu stopu na 10%
Izvršni odbor Narodne banke Srbije povećao je referentnu kamatnu stopu sa 9,5% na 10%, saopštio je NBS.

Iako je međugodišnja inflacija u aprilu bila oko donje granice inflacionog cilja, od maja se očekuje njen umeren porast ka cilju. Taj porast biće posledica rasta uvoznih cena, dolaska nove poljoprivredne sezone kao i rasta regulisanih cena u drugoj polovini godine. Prema projekciji NBS, inflacija će se krajem tekuće i početkom sledeće godine kretati oko gornje granice dozvoljenog odstupanja od cilja. Imajući to u vidu, Izvršni odbor NBS odlučio je da poveća referentnu kamatnu stopu na 10%.

Izvršni Odbor NBS podseća da će stepen restriktivnosti monetarne politike u narednom periodu ključno zavisiti od brzine donošenja, intenziteta i implementacije programa fiskalne konsolidacije, uz nastavak aranžmana sa MMF-om.

U cilju dalje podrške finansijskoj stabilnosti Izvršni odbor NBS je na današnjoj sednici odlučio da:

- zadrži postojeće stope devizne obavezne rezerve, ali uz povećanje učešća dinarskog dela izdvajanja devizne obavezne rezerve sa 20% na 27% na izvore ročnosti do dve godine, i sa 15% na 19% na izvore ročnosti preko dve godine,

- poveća stopu obavezne rezerve na dinarske obaveze indeksirane deviznom klauzulom na 50% za sve ročnosti.

Ove mere bi trebalo da umanje razliku između troška zaduživanja u dinarima i devizama, doprinesu stabilizaciji kretanja na deviznom tržištu i dodatno podstaknu dugoročno zaduživanje u narednom periodu.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će se doneti odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 12. jula 2012. godine.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta