Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Potencijalni kupci obilazili "Železaru Smederevo"
Potencijalni kupci "Železare Smederevo" juče i danas su bili u fabrici, potvrđeno je FoNetu iz više izvora.

Predstavnici jedne kompanija sa istoka kontinenta, koji su u Srbiji od 16. do 20. jula, danas su u "Železari Smederevo", a u čeličani su juče bili predstavnici jedne zapadnoevropske kompanije, rekli su FoNetu dobro obavešteni izvori u fabrici.

Vlada Srbije saopštila je krajem aprila da su prijavu za učešće u transakciji za izbor strateškog partnera za "Železaru Smederevo" podnele tri kompanije - "United Pilsen" S.A. Luksemburg, "Donetsksteel Group" Ukrajina i "Ural Mining and Metallurgical Company" iz Ruske Federacije.

Zvaničnici, koji su zahtevali anonimnost, potvrdili su FoNetu da se razmatraju sve opcije i da se nijedna ne odbacuje. Prema istim izvorima, stranci su zainteresovani samo za finalni proizvod, toplo i hladno valjani lim, što dodatno komplikuje srpsku pregovaračku poziciju.


Bugarska "Glass Industry" najavila ulaganje 25 mil EUR u paraćinsku staklaru
Novi većinski vlasnik "Srpske fabrike stakla" iz Paraćina bugarski kozorcijum "Glass Industry" investiraće u tu fabriku 25 mil EUR u naredne dve godine, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u Paraćinu.

Savetnik za ulaganja Ivan Ðiđev najavio je da će mimo predviđenih 22 mil EUR , u paraćinsku staklaru biti uloženo dodatnih tri miliona evra u infrastrukturu i dodao da bi ta investicija trebalo da bude realizovana u naredne dve, umesto planiranih tri godine.

Planiran je remont peći B1 koja bi trebalo da počne da radi do kraja godine, rekao je Ðiđev i naveo da je to investicija vredna tri miliona evra.

On je rekao da su već potpisani ugovori sa isporučiocima opreme, renomiranim kompanijama iz Nemačke i Italije i dodao da bi kapacitet proizvodnje staklare nakon investicije u prvoj fazi trebalo da iznosi oko 120.000 tona godišnje, što će podmiriti potrebe Srbije za ambalažnim staklom.

U drugoj fazi kapacitet proizvodnje biće 220.000 tona, što bi staklaru činilo regionalnmim liderom u toj vrsti proizvodnje.

Generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović, čija je firma pre tri godine postala većinski vlasnik staklare, podsetio je da je sa strateškim partnerom iz Bugarske potpisan transakcioni ugovor vredan 35 mil EUR od čega 20 mil EUR je bugarski investotor platio za akcije, a preostalih 15 miliona se odnosi na dugove staklare "Srbijagasu" i EPS-u za energenete.

Investicioni ciklus u staklari će biti veći od dogovorenog, kazao je Bajatović i dodao da je za radnike predviđen socijalni program od 500 EUR po godini radnog staža koji će biti na dobrovoljnoj osnovi.

- Niko neće ostati bez posla niti biti oteran iz fabrike - poručio je Bajatović i naveo da bi bilo poželjeno da krajem prve faze investicije broj zaposlenih bude prepolovnjen. Trenutno u fabrici radi 1.647 radnika.

On je kazao da je ukupna vrednost ove investicije procenjena na oko 103 mil EUR kada se uzme u obzir transakcioni ugovor, preuzimanje dugova staklare i novac koji će biti obezbeđen za otpremnine radnicima.

Bajatović je podsetio da transakcioni ugovor sa novim strateškim partenrom predviđa da planirane investicije moraju biti realizovane ili će fabrika morati da se vrati državi.

On je najavio da će po sličnom principu uskoro biti pronađen partner za azotaru iz Pančeva, a predviđena su ulaganja od 80 mil EUR u tu fabriku.

"Srbijagas" je pre tri godine postao većinski vlasnik staklare u Paraćinu pretvaranjem duga za gas u vlasnički udeo preduzeća.

Staklara je pre toga bila u vlasništu bugarskog "Rubina" koji je 2006. godino kupio fabriku ali je ta privatizacija bila neuspešna.

Ove godine 12. jula međunarodni konzorcijum koji predvodi kompanija "Glass Industry" iz Sofije je zvanično preuzeo kontrolni paket akcija "Srpske fabrike stakla" iz Paraćina, vredan 20 mil EUR, i time postao njen novi većinski vlasnik.


Vlada isplaćuje "Dunav osiguranju" 5 mil EUR?
Vlada Srbije je na telefonskoj sednici odobrila isplatu 5 mil EUR iz budžetske rezerve kompaniji "Dunav osiguranje", a po osnovu 12 godina stare pravosnažne presude Privrednog suda. Reč je o sporu koji je ova kompanija vodila protiv države na ime naknade štete nastale prilikom pada aviona ljubljanske kompanije "Inex Adria" iznad Zagreba pre više od 35 godina, piše "Blic"

To je, međutim, samo manji deo novca, s obzirom na to da su ukupne obaveze države prema "Dunavu", kako tvrde sagovornici "Blica" bliski Vladi, oko 35 mil EUR. Deo je, prema njihovim tvrdnjama, "Dunav" već uspeo da naplati iz redovnog budžeta putem blokada.

Sagovornici "Blica", osim činjenice da se pred samo formiranje nove vlade na telefonskoj sednici troše sredstva iz budžetske rezerve, ističu i to da je tih 5 mil EUR uplaćeno na račun kompanije "Dunav" na Kosovu.

Time se otežava ako ne i onemogućava državna kontrola nad daljim tokovima tog novca. U "Dunavu" i Ministarstvu finansija novinari "Blica" nisu uspeli da dobiju komentar na ove tvrdnje.

Vlada i "Dunav" su još u aprilu potpisali ugovor o regulisanju odnosa po osnovu pravosnažne presude Privrednog suda od 18. oktobra 2000. godine jer bi, inače, potraživanje osiguravajuće kompanije zastarelo.

Ugovorom je predviđeno da država "Dunavu" isplati 6,5 mil USD s domicilnom kamatom i to: na iznos od 2 mil USD počev od 15. oktobra 1976, na iznos od 2 mil USD počev od 10. novembra 1976, na iznos od 2 mil USD počev od 17. januara 1977. i na iznos od pola miliona počev od 28. februara 1977. pa do isplate i u iznosu od 3,535 miliona nemačkih maraka s domicilnom kamatom, počev od 1. novembra 1976. pa do isplate, a sve u dinarskoj protivvrednosti po kursu na dan isplate, kao i iznos od 412.625 dinara na ime troškova postupka.


Moscow's East Media Group buys Politika
Moscow-based East Media Group has bought a 50 percent stake in Politika Novine i Magazini (Newspapers and Magazines) from Vienna's Ost Holding, it was announced on the website of the Business Registers Agency (BRA).

According to the information at the BRA's website www.apr.gov.rs, the change of ownership in Politika was registered July 16th.

Parts of Politika NM are the daily newspaper Politika, Sportski Zurnal and a printing firm.

Germany's WAZ, owner of Ost Holding, announced in mid-2010 its intention to withdraw from Serbia because it was unsatisfied with business conditions.

The Journalists' Association of Serbia (UNS) issued a response to the news, requesting from the incumbent Prime Minister Mirko Cvetkovic and Minister of Culture and Media Predrag Markovic and Deputy Prime Minister Ivica Dacic to inform the public about all details of 'this scandalous transaction.'

- Behind the back of the public, WAZ's 50 percent stake in Politika has been sold to so far completely unknown company whose director is certain Uros Stefanovic - UNS stressed.

UNS reminds that Politika is an important Serbian institution whose destiny lies in the hands of the state, which has taken care of it by keeping a 50 percent stake in the company, a "golden share" in editing and publishing activities and the pre-emption right in case of the sale of WAZ's stake.

As UNS learns, rich businessman Miroslav Bogicevic, one of the financiers of the Democratic Party, is connected with East Media Group, and it has been indicated for months that he would finance the acquisition of Politika through Kurir or in some other way.

UNS warns both old and new authorities in Serbia that all circumstances of the sale of Politika must be made public because it is an important public resource that belongs to citizens and is part of the tradition and culture of the Serbian people.

UNS reminds new authorities that they are bound by a coalition agreement to "completely ensure publicity and transparency of ownership structure in media companies."


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta