Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
U novi pogon bečejskog "Sojaproteina" uloženo više od 25 mil EUR
"Victoria grupa" privodi kraju izgradnju pogona za proizvodnju tradicionalnog sojinog proteinskog koncentrata za ishranu životinja, u Bečeju, u koji je uložila više od 25 mil EUR, izjavio je generalni direktor te kompanije Zoran Mitrović.

Kapacitet novog pogona je 70.000 tona, a nalazi se u krugu "Sojaproteina", najmodernije fabrike za preradu soje u regionu, koja ima godišnji kapacitet od 250.000 tona.

Generalni direktor Mitrović je istakao da je u pitanju samo deo ulaganja kojima "Victoria grupa" duguje svoju lidersku poziciju u agrobiznisu u Srbiji, i najavio da će ta kompanija do kraja 2013. imati više od 100 mil EUR direktnih investicija.

- Završetkom 2014. godine, u celosti ćemo aktivirati još dve velike investicije koje su u toku - pogon za proizvodnju funkcionalnih sojinih proteinskih koncentrata u "Sojaproteinu" u Bečeju i fabriku skroba i kukuruznog šećera u Zrenjaninu - kazao je Mitrović za magazin "Agrar".

Mitrović je podsetio da je "Victoria grupa" početkom ove godine uložila dodatnih 17 mil EUR u izgradnju kotlova na biomasu, čime je smanjila godišnju emisiju štetnih gasova i korišćenje fosilnih goriva.

- Naredne dve godine investiraćemo u pravcu obezbeđivanja potpune energetske nezavisnosti kako bismo sami generisali energiju za svoju proizvodnju, upravo iz biomase - naglasio je Mitrović.

Mitrović je napomenuo da je "Victoria grupa" kompanija sa najvećim otkupom ratarskih proizvoda u Srbiji, i da posluje prema svetskim standardima sa više od 40 zemalja sa svih kontinenata. Ova firma se, takođe, nalazi i među pet najvećih agrokompanija u regionu.

- Za nas nema neosvojivih tržišta. Poslednji pokazatelji jasno govore da je "Victoria grupa" imala prihod od preko pola milijarde evra, poslovnu dobit od 54 mil EUR i profit od 24 mil EUR - naglasio je Mitrović.

Mitrović je ukazao da su prihodi te kompanije i dalje usmereni ka investicijama u što efikasnije i kvalitetnije proizvodne procese, kako bi u budućnosti zadržala lidersku poziciju.


Number of passengers at Nikola Tesla Airport hit record high in last 50 years on July 20th
Nikola Tesla Airport has announced that the number of passengers yesterday hit record high in the airport's 50-year history, reaching 15,640.

On Friday, July 20th, there were 12 return charter flights and over 40 business flights in addition to regular ones, reads a release issued by the airport.

Nikola Tesla Airport is expected to serve about 3.5 million passengers this year.

If the airport achieves this result, it will continue to grow at much higher rate than all other competitive airports in the region, reads the release.


RTB "Bor" odbio ponude velikih svetskih korporacija za strateško partnerstvo - Sami finansiraju geol
Rudarsko-topioničarski basen (RTB) "Bor" odbio je ponude nekoliko najmoćnijih svetskih rudarskih korporacija za zajedničko geološko istraživanje i kasnije strateško partnerstvo prilikom eksploatacije podzemnih ležišta bakra i zlata iz sastava borske kompanije.

Ovo je, za "Novosti", potvrdio Blagoje Spaskovski, generalni direktor RTB "Bor".

- Najmoćnije rudarske korporacije na svetu, koje su zainteresovane za strateško partnerstvo sa RTB u vezi sa eksploatacijom naših podzemnih ležišta bakra i zlata, koja kriju potencijal za još najmanje jedan vek profitabilnog rudarenja na ovim prostorima, nude uslove koji njima odgovaraju, ne uvažavajući pritom naše zahteve - naglašava Spaskovski.

- Zato smo i zauzeli stav da sami finansiramo geološka istraživanja na velikim dubinama. I, već smo, za 700.000 EUR, od multinacionalne kompanije "Boart Longyear" kupili najmoderniju bušeću garnituru, jedinstvenu u Evropi, kojom je moguće "gađati" rudu na dubini od 3.250 metara.

Primera radi, kaže Spaskovski, do sada su geološka istraživanja u RTB išla do dubine od 1.000 metara. A sve procene ukazuju na to da se ispod te "kote" krije ležište od najmanje pola milijardi tona rude, sa prosečnim sadržajem od 2,3% bakra - što je gotovo 20 puta veći sadržaj od rudnika iz sastava borske kompanije koji se sada eksploatišu. I zato će, ističe on, menadžment kombinata bakra, u najskorije vreme, kupiti još jednu takvu bušeću garnituru.

- Za otvaranje podzemnog rudnika na dubini većoj od dva kilometra, bila bi neophodna investicija od 300 mil USD, ali bi čist profit bio višestruko veći. Takvi rudnici se već eksploatišu u Poljskoj i Arizoni, a mi imamo stručne kadrove, koji su sposobni da to sprovedu u delo i obezbede sigurnu budućnost rudarenja na ovim prostorima za narednih deset godina - podvlači generalni direktor RTB.

Spaskovski posebno ističe da je RTB zainteresovan za strateško partnerstvo sa kanadskom kompanijom "Avala resources", koja je na planini Crni vrh, kod Bora, nakon višegodišnjih geoloških istraživanja, pronašla ležišta koja u sebi kriju oko 130 tona zlata. On kaže da očekuje i da država podrži tu inicijativu borske kompanije.

- Najpre, naši kadrovi su u potpunosti osposobljeni da otvore dva površinska kopa rudnika zlata na Crnom vrhu. Uz to, zbog blizine Bora, gde već postoje svi neophodni rudarski i metalurški potencijali, smatramo i da bi Kanađanima odgovaralo da im, kako ne bi duplirali kapacitete, upravo RTB bude strateški partner prilikom eksploatacije rudnika zlata na planini između Bora i Žagubice - zaključio je Spaskovski.

Ostajem direktor

Spaskovski nije želeo da komentariše spekulacije da će, nakon ustoličenja nove vlade Srbije, biti smenjen sa mesta generalnog direktora RTB.

- Po odluci Upravnog odbora RTB, ja bih funkciju prvog čoveka RTB trebalo da obavljam do 2014. godine, kada je predviđen završetak izgradnje nove topionice. Ja nemam saznanja da ću biti smenjen, dok o podnošenju ostavke i ne razmišljam - poručio je Spaskovski.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta