Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Nema krize u Komercijalnoj banci
Beograd -- Komercijalna banka objavila je nerevidirane finansijske izveštaje za prvih šest meseci u kojima je nastavljen rast profitabilnosti ove banke.
Komercijalna je zabeležila rast poslovanja iz osnovnog biznisa. Prihod po osnovu kamata porastao je 11,4 odsto na 9,7 milijardi dinara dok je profit iz ovog segmenta poslovanja bio veći za skoro deset procenata, objavljeno je na sajtu brokerske kuće "Sinteza invest group".

Prihod po osnovu naknada i provizija bio je veći za 3,8 odsto i iznosio je 2,5 milijarde dinara, dok je dobit po ovom osnovu bila neznatno veća u odnosu na isti period lani i iznosila je 2,1 milijardu dinara.

Usled nepovoljnog kretanja kursa dinara, Komercijalna je u prvih šest meseci zabeležila velike rashode po osnovu kursnih razlika (10 milijardi dinara), dok su rashodi po osnovu indirektnih otpisa plasmana i rezervisanja skoro prepolovljeni na 287,3 miliona dinara.

Dobit pre oporezivanja iznosila je 2,3 milijarde dinara što je rast od 13,3 odsto u odnosu na prvih šest meseci 2011. godine. Ovo je, ocenjuje se, najbolji krajnji polugodišnji rezultat Komercijalne otkada se nalazi na Beogradskoj berzi.

Aktiva najveće državne banke na kraju juna iznosila je 302,7 milijardi dinara što predstavlja rast od početka godine od 13,3 odsto.


Dobit NIS-a 22 milijarde dinara
Beograd -- Naftna industrija Srbije (NIS) ostvarila je u prvoj polovini ove godine neto dobit od 22 milijarde dinara, rekao je generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko.
Prema njegovim rečima, firma je imala profit uprkos nepovoljnim ekonomskim okolnostima, kretanju cena nafte i padu vrednosti dinara u odnosu na evro i dolar.

Ostvarena dobit u prvoj polovini 2012. godine približno je na istom nivou kao neto dobit iz prve polovine prošle godine.

To je rezultat povećanja efikasnosti poslovanja i smanjenju troškova u svim segmentima biznisa, rekao je Kravčenko

NIS je u prvoj polovini godine investirao 17,2 milijarde dinara, što je 76 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, a najviše je uloženo u modernizaciju rafinerije u Pančevu i ekološke projekte 9,5 milijaredi dinara, naveo je on i dodao da su investicije u istraživanje i proizvodnju iznosile 4,3 milijarde, a u razvoj maloprodajne mreže 2,25 milijardi dinara.

Uspeli smo da nastavimo pozitivne trendove u ovoj godini, u potpunosti je realizovan planirani investicioni program, uprkos sve lošijoj makroekonomskoj situaciji u celom regionu.

Svesni smo da će više spoljnih faktora imati veliki uticaj na rezultate poslovanja NIS-a u 2012. godini, rekao je Kravčenko, ali i izrazio očekivanje da će NIS na kraju ove godine ostvariti približno iste ili malo bolje rezultate kao prošle godine.

NIS je u 2011. godini imao neto dobit od 40,6 milijardi dinara.

EBITDA, prihod pre oporezivanja i taksi, za prvih šest meseci 2012. je veći za oko 80 odsto i iznosio je 36,8 milijardi dinara, a zaduženost prema bankama smanjena je za 92 miliona dolara u odnosu na kraj prošle godine.

Kravčenko je rekao da će od 1. avgusta oko 300 zaposlenih NIS-a otići na plaćeno odsustvo od oko mesec i po dana i posle toga će se vratiti na posao, istakavši da je to u skladu sa zakonom o radu i odredbama socijalnog ugovora.


DINKIĆ: Od svetske banke 400 mil USD za podršku srpskom budžetu
Srbija bi u narednom periodu mogla da računa na 400 mil USD direktne budžetske podrške od Svetske banke pod izuzetno povoljnim uslovima, izjavio je danas ministar privrede i finansija Mlađan Dinkić.

- Reč je o zajmovima sa rokom otplate od 18 godina i periodom počeka od pet do sedam godina, sa kamatnom stopom tek nešto više od 1%, što predstavlja ubedljivo najpovoljnije uslove na svetskom tržištu - rekao je Dinkić, a saopštilo je Ministarstvo privrede i finansija.

Kako se navodi, dinamika odobravanja zajmova zavisiće od tempa sprovođenja predloženih reformi i dogovora sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Dinkić je naveo da se drugi paket zajmova odnosi na investicione projekte namenjene unapređenju poljoprivrede, saobraćajne infrastrukture, zdravstva i slično.

On je ocenio da je zadovoljan sastankom, na kojem su razgovarali o merama za uvođenje reda u finansijskom sektoru i javnim finansijama u celini.

- Svetska banka je izrazila spremnost da nastavi da pruža podršku Srbiji. To je veoma važno kako bi se što brže prevazišla katastrofalna situacija u kojoj se budžet trenutno nalazi - izjavio je Dinkić.

Delegaciju Svetske banke, koja se danas sastala sa ministrom Dinkićem predvodili su koordinatorka Svetske banke za Jugoistočnu Evropu Džejn Armitidž (Jane Armitage), i šef kancelarije SB u Srbiji Lu Brefor (Loup Brefort).

Na sastanku je zaključeno da će se nastaviti sa realizacijom projekata koji su započeti u Srbiji uz podršku Svetske banke, a ima mogućnosti i spremnosti za pokretanje novih projekata.


DINKIC: World Bank to support Serbian budget with USD 400 mil
In the upcoming period, Serbia could count on USD 400 mil of direct budget support from the World Bank under very favorable terms, Mladjan Dinkic, the Minister of Trade and Finance has said today.

- It is about loans of 18 year-maturity and starting period of 5-7 years with an interest rate a bit higher than 1%, which is definitely the most favorable terms at the world market – Dinkic said and the Ministry of Finance and Trade announced.

As it was said, the dynamics of loans will depend on tempo of implementation of suggested reforms and agreement with the International Monetary Fund.

Dinkic said that the second package of loans referred to investment projects for promotion of agriculture, traffic infrastructure, and health and similar.

He estimated that he was satisfied with the meeting where they discussed measures for implementation of order in the financial sector and finance in general.

- The World Bank expressed readiness to continue in supporting Serbia. It is very important in order to overcome catastrophic situation of the budget as soon as possible – Dinkic said.

The World Bank Delegation, which met the Minister Dinkic today, was headed by the Coordinator of the World Bank for Southeast Europe, Jane Armitage and the chief of the World Bank Serbia Office, Loup Brefort.

At the meeting, it was concluded that implementation of projects started in Serbia would continue with the World Bank support and that there was potential and readiness to start new ones.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta