Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Restriktivna politika NBS ojačala dinar
Profesor Beogradske bankarske akademije Zoran Grubišić kaže da je skok vrednosti dinara prema evru proteklih nekoliko dana najvećim delom posledica nastavka restriktivne monetarne politike Narodne banke Srbije (NBS) i povećanja referentne kamatne stope.

- Na kurs dinara dobrim delom uticala je politika NBS koja je produžila restriktivnu notu, podigla referentnu kamatnu stopu i dinarski deo u obaveznim rezervama i samim tim povukla dinarsku likvidnost, što je uticalo da dinar ojača vrednost - rekao je on.

Izvršni odbor NBS povećao je 9. avgusta referentnu kamatnu stopu sa 10,25 na 10,50%.

Na pitanje šta se može očekivati kada je reč o vrednosti dinara u narednim danima, Grubišić je odgovorio da, što se tržišnih uslova tiče, treba i dalje očekivati pritisak na slabljenje vrednosti nacionalne valute imajući u vidu obaveze koje dospevaju do kraja godine. Kako je podsetio, do kraja godine dospevaju na naplatu 4,4 mlrd EUR, a nešto oko tri milijarde u drugom delu godine, što će vršiti pritisak na vrednost dinara.

- Kakvu će politiku voditi NBS to je za nas nepoznanica kao i da li će odgovarajućim tempom ići naplata budžetskih prihoda koja će delimično uticati na to - naglasio je Grubišić.


Devizne rezerve na kraju jula 10,14 mlrd EUR
Devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju jula iznosile 10.140,7 mil EUR. Najveći odliv iz deviznih rezervi u toku jula realizovan je po osnovu povlačenja više izdvojene devizne obavezne rezerve od strane banaka u neto iznosu od 167,4 mil EUR u odnosu na njihov nivo obračunat u junu.

Ostali odlivi iz deviznih rezervi u toku jula su realizovani po osnovu intervencija Narodne banke Srbije na međubankarskom deviznom tržištu u iznosu od 44,5 mil EUR, izmirivanja obaveza prema inokreditorima u iznosu od 28,7 mil EUR i servisiranja stare devizne štednje u iznosu od 18,9 mil EUR.

U toku jula najveći priliv je ostvaren od prodaje hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima u iznosu od 30,7 mil EUR. Pored toga, ostvareni su prilivi od donacija u iznosu od 17,1 mil EUR i po osnovu korišćenja kredita u iznosu od 15,5 mil EUR.

Neto devizne rezerve, odnosno rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od MMF-a, na kraju jula iznosile su 5.534,0 mil EUR.

Devizne rezerve Narodne banke Srbije obezbeđuju pokrivenost novčane mase (M1) od 435%, kratkoročnog duga u iznosu 2.965% i istovremeno pokrivaju sedam meseci uvoza robe i usluga.


ILIĆ: Kinezi nude 2,5 mlrd EUR za Koridor 11
Kinezi nude Srbiji veoma povoljne uslove za izgradnju Koridora 11 sa ulaganjem od dve i po milijarde evra, rekao je ministar građevine i urbanizma Velimir Ilić.

Prema njegovim rečima, zvanična ponuda biće u vladi početkom septembra.

- Do sada postoji samo pismo o namerama. Pored "Puteva i mostova" i druge kineske najveće državne kompanije i banke oglasile su se i žele da učestvuju - izjavio je Ilić.

Za učešće u izgradnji autoputa od Beograda do Crne Gore, takođe, su se interesovali, kako je rekao, Španci i Austrijanci koji sada pripremaju ponude.

- To nije pitanje za jednog čoveka, već za premijera, zamenika i njihove najuže saradnike, da sednu i predlože vladi najbolja rešenja - naveo je Ilić.

On je podsetio da je predsednik Kine obećao 10 mlrd EUR za investicije u jugoistočnoj Evropi, a kineska kompanija "Putevi i mostovi", koja gradi most od Zemuna do Borče, ponudila je učešće u gradnji autoputa od Beograda do granice Crne Gorom klasičnim kreditiranjem, koncesijom ili javno-privatnim partnerstvom.

On je kazao da je na intervenciju premijera Ivice Dačić i zamenika premijera, Ministarstvo finansija ovih dana već opredelio određena interventna sredstva za eksproprijaciju kako bi Azerbejdžanci, koji su nam dali kredit od 300 mil EUR, mogli da nastave bez zastoja da grade autoput od Ljiga do Preljine.

Ilić je obećao da će do kraja mandata ove vlade biti izgrađen autoput od od Beograda do Čačka.

Ministar je kazao da je NIS - u predložio da se ovih dana oglase da li su zainteresovani da kupe sve lokacije za pumpe na budućem autoputu do Crne Gore, a taj novac da se uloži u eksproprijaciju.

Oko 60 do 70% troškova eksproprijacije bi se tako moglo isplatiti i izbegli bismo, kako je rekao, mafijaše da kupuju pumpe.


FX reserves at EUR 10.14 billion at end-July
NBS FX reserves amounted to EUR 10,140.7 million at end-July. During the month, the largest outflow from FX reserves originated from the withdrawal of excess FX required reserves by banks of EUR 167.4 million net, compared to the June level, it was announced on the NBS website.

Furthermore, EUR 44.5 million were due to NBS interventions in the interbank FX market (IFEM), EUR 28.7 million to the settlement of obligations to foreign creditors, and EUR 18.9 million to the settlement of obligations under frozen FX savings.

The largest inflow came from the sale of euro-denominated government securities of EUR 30.7 million, including grants – EUR 17.1 million, and the disbursement of loans – EUR 15.5 million.

Net FX reserves, defined as FX reserves less banks’ required reserves and drawings from the IMF, came at EUR 5,534.0 million.

End-July FX reserves covered M1 by 435 percent, short-term debt by 2,965 percent and seven months of imports of goods and services.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta