Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
I Sberbanka traži partnera za "Železaru Smederevo"
Predsednik Vlade Ivica Dačić i zamenik predsednika moskovske Sberbanke Sergej Nikolajević Gorkov razgovarali su 23. avgusta o mogućnostima da se pronađe strateški partner za "Železaru Smederevo" i da ova najveća ruska banka sistemski pomogne izvoz srpskih proizvoda u Rusiju.

Premijer Dačić je istakao prednosti Srbije kao investicionog područja i izrazio očekivanja da će ruska Sberbanka značajno uticati na unapređenje ekonomskih odnosa Srbije i Rusije.

Gorkov je istakao da je ova banka do sada uložila 100 mil EUR u Srbiji i da planira da do kraja godine uloži još toliko.

Dogovoreno je da ova finansijska institucija pomogne da se pronađe strateški partner za "Železaru Smederevo".

Sastanku je prisustvovao i ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić, navedeno je u saopštenju vladine Kancelarije za saradnju s medijima.

Sberbanka je kupila austrijsku Volks banke i time preuzela i njene filijale u Srbiji, i već je najavila od septembra kreditnu ekspanziju u našoj zemlji.


Siti banka biće aktivnija u Srbiji
Beograd -- Američka Siti banka će ubuduće biti aktivnija u Srbiji i regionu, najavili su njeni predstavnici u razgovoru s premijerom Srbije Ivicom Dačićem.
Dačić je, kako je saopštila Vlada Srbije, istakao da je jedan od najvažnijih ciljeva Vlade oživljavanje privrede i ukazao na prednosti Srbije kao investicionog područja.

Premijer Srbije je sa čelnicima Siti banke razgovorao o mogućnostima saradnje u bankarstvu i stranim investicijama, posebno u telekomunikacijama i energetici.

Delegaciju Siti banke je predvodio Čarls Mekvej, predsednik investicione banke Siti.

U delegaciji su bili Fredi Bum, šef grupacije za javni sektor za Evropu, Bliski Istok i Afriku, i Predrag Radlovački, šef predstavništva Siti banke za Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu i Albaniju.

Predstavništvo Siti banke u Beogradu radi od 2007. godine.

Ta banka, koja posluje u 140 zemalja sveta i ima 260.000 službenika, dala je kredit Telekomu Srbije za kupovinu Telekoma Srpska u BIH.


Završetak modernizacije Rafinerije Pančevo u novembru 2012.
Generalni direktor "Naftne industrije Srbije" (NIS) Kiril Kravčenko izjavio je u petak (24. avgusta 2012. godine) da će modernizacija Rafinerije Pančevo biti završena u novembru ove godine.

NIS je na dobrom putu da modernizaciju Rafinerije završi u planiranom roku i već priprema studije za nastavak rekonstrukcije tog pogona za preradu nafte, rekao je Kravčenko prilikom posete Rafineriji ministarke energetike Zorane Mihajlović.

Modernizacija Rafinerije je počela u 2009. godini, a nakon puštanja tog postrojenja u rad, kako je istakao Kravčenko, emisija ugljen dioksida će biti 10% niža od zakonom propisane granice.

Generalni direktor NIS-a i ministarka energetike su obišli rezervoare za sladište tečnog naftnog gasa čija izgradnja je završena, ali nisu pošteni u rad, a omogućiće istovremeno čuvanje najmanje 6.000 kubnih gasa. Vrednost radova je devet miliona evra.

Zorana Mihajlović je kazala da će Srbija konačno imati rafineriju koja će proizvoditi derivate evro 5 kvaliteta.

- Nadam se da će NIS nastaviti modernizaciju i da će za dve do tri godine biti realizovani novi projekti - rekla je Mihajlović.

"Naftna industrija Srbije" zvršila je u petak izgradnju rezervoara za skladištenje tečnog naftnog gasa (TNG) u Rafineriji nafte Pančevo, u koje je uloženo devet miliona evra.

Nakon puštanja u rad u rezevoarima će biti moguće skladištenje 6.000 kubnih metara TNG-a.

Prama podacima NIS-a, od početka modernizacije Rafinerije u Pančevu 2009. godine u rekonstrukciju rafinerijske infrastrukture uloženo je oko 90 mil EUR.


IMF Mission in Serbia in mid-September 2012
Resident Representative of the International Monetary Fund (IMF) to Serbia Bogdan Lissovolik said in a statement Friday that the IMF would send a delegation to Serbia in mid-September, with the aim of analyzing the factual situation in the Serbian economy, Tanjug reports.

The main task of the mission will be to review the latest macroeconomic indicators and forecasts, but the IMF delegation would not discuss the stand-by arrangement between the Fund and Serbia.

Lissovolik said that the mission would also discuss IMF's concerns over the recent amendments to the Law on the National Bank of Serbia, which in the opinion of the Fund undermined its autonomy, and their concerns about the situation in the fiscal sector.


Sberbank too looks for partner for Zelezara Smederevo steelworks
Serbian Prime Minister Ivica Dacic and Deputy President of Moscow-based Sberbank Sergey Nikolaevich Gorkov talked on August 23rd about the possibility of this bank helping Serbia find a strategic partner for Zelezara Smederevo steelworks and systematically helping the export of Serbian products to Russia.

Prime Minister Dacic pointed to the advantages of Serbia as an investment area and expressed his expectation that Russia's Sberbank would contribute to the improvement of economic relations between Serbia and Russia.

Gorkov stressed that that bank had invested EUR 100 million in Serbia to date, adding that the plan was to invest another EUR 100 million by the year's end.

As the two sides agreed, this financial institution will help Serbia find a strategic partner for Zelezara Smederevo steelworks.

The meeting was also attended by Minister of Finance and Economy Mladjan Dinkic.

Sberbank bought Austria's Volksbank and, thus, took over its affiliates in Serbia, and it has already announced a credit expansion in our country as of September.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta