Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Premija osiguranja u Srbiji povećana za 6,2%
Osiguravajuće kompanije u Srbiji u drugom tromesečju 2012. imale su ukupnu premiju od 32,5 milijardi dinara (281 mil EUR), što je 6,2% više nego u istom periodu prošle godine, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Kako se navodi u izveštaju o sektoru osiguranja Srbije objavljnom na sajtu centralne banke, u strukturi premije najveće učešće imaju neživotna osiguranja, sa 83%.

Učešće životnih osiguranja, dodaje se, povećano je sa 15,4% na 17 procenata, zahvaljujući ostvarenom porastu premije životnih osiguranja od 17,4%.

Prema izveštaju NBS, struktura premije od aprila do juna 2012. godine slična je strukturi u istom periodu 2011. godine uz beleženje najvećeg učešća osiguranja od autoodgovornosti u ukupnoj premiji od 29,1%.

Zatim, kako se navodi, sledi osiguranje imovine sa 26,1%, životna osiguranja sa 17,2% i kasko osiguranje vozila sa 11,35.

Premija neživotnih osiguranja u drugom kvartalu 2012. zabeležila je rast od 4,2% u poređenju sa istim periodom 2011. godine.

Premija obaveznog osiguranja od autoodgovornosti ostvarila je rast od 5,7%, imovinskih osiguranja rast od dva odsto, dok je premija kasko osiguranja vozila ponovo zabeležila pad, ovog puta od 3,7%, navela je NBS.

Bilansna suma svih 28 kompanija za osiguranje na srpskom tržištu povećana je u periodu april-jun 2012. godine na 140,9 milijardfe dinara dinara, što je 12,6% više nego u istom periodu prethodne godine.

U poređenju sa drugim kvartalom 2011. godine ostvareno je povećanje kapitala od 1,2%, koji sada iznosi 32,9 milijardi dinara. Prema podacima NBS, kapital osiguravajućih društava na kraju juna 2012. bio je za milijardu dinara manji nego na kraju marta.

Na kraju drugog kvartala 2012. u Srbiji je radilo 28 društava za osiguranje, isto kao i na kraju prvog tromesečja. Tokom perioda april-jun 2012. broj zaposlenih u osiguravajućim kompanijama povećan je za 124, na 11.561.


NIS otvara benzinske stanice duž autoputa prema Crnoj Gori
Postignut je dogovor da dužinom budućeg autoputa prema Crnoj Gori benzinske stanice otvori NIS, izjavio je danas ministar građevine i urbanizma Velimir Ilić.

Ilić je dodao da je predložio NIS-u da otkupi pumpe pored autoputa, što je NIS prihvatio kao odličnu ideju.

On je za TV B92 rekao da će svim građanima za eksproprijaciju zemljišta biti isplaćen novac i to pitanje treba da se reši da bi autoput dobio građevinsku dozvolu za radove.

- Vrlo malo je isplaćeno, na delu Ub-Lajkovac, od Ljiga je počela isplata, ali to je vrlo malo - kazao je on.

- Moramo rešiti kroz rebalans budžeta deo eksproprijacije. Međutim, mi smo ovih dana postigli i ovaj dogovor sa NIS-om - kazao je Ilić.

Ilić je, takođe, rekao da su svi sporovi sa ministrom za saobraćaj Milutinom Mrkonjićem rešeni.


Slovenian footwear maker Peko moves production to Serbia?
Peko, Trzic-based footwear manufacturer, is struggling to cope with poor liquidity and falling sales, coupled with a delay in the promised capital injection from the state.

At the moment the company is investing own funds to carry out the most urgent upgrades.

But the management is upbeat about two prospective buyers, who it says would be willing to preserve the brand and production, Slovenia's Finance writes.

Janez Sajovic, chairman of Peko's Managing Board, says that this state-owned company is facing 10% lower sales this year as the biggest problem.

Peko launched a new plant for manufacturing upper parts of shoes in Serbia's Knjazevac in June in a bid to reduce the number of partners to which it outsources production and, thus, lower the costs.

The chairman believes that the most logical and reasonable solution for Peko would be to move production and assembly for southern markets from Trzic to Serbia.

Development and production for European markets would meanwhile remain in Slovenia.


"Energoprojekt" rangiran među 225 najvećih međunarodnih izvođačkih kompanija
Američki časopis "Engineering News Record (ENR) objavio je rang listu najvećih svetskih izvođačkih kompanija za 2011. godinu, na kojoj je "Energoprojekt" ove godine zauzeo 222. mesto.

Rangiranje se vrši na osnovu ukupnog prihoda ostvarenog na inostranim tržištima.

Naša najveća građevinska kompanija je podsetila i da je pre mesec dana "Energoprojekt" kotiran i na ENR-ovoj listi najvećih svetskih projektantsko-konsultantskih firmi i to kao jedina firma iz Srbije i regiona.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta