Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Banke iz Srbije iznele 484 mil EUR za prvih šest meseci 2012.
Domaće banke su od 2011. godine iznele iz zemlje i vratile u svoje inostrane matice gotovo 1,5 mlrd EUR, od toga 484,4 mil EUR za prvih šest meseci ove godine, pokazuju podaci Narodne banke Srbije o platnom bilansu.

Kako prenosi "Blic", pozivajući se na te podatke, sve do prošle godine novac iz inostranstva se slivao u domaće banke, pa je tako po tom osnovu 2009. u zemlju ušlo 1,2 mlrd EUR, a 2010. još oko 660 mil EUR.

Suprotno tome, prošle godine je iz Srbije izneto milijardu evra, a za prvih šest meseci ove godine 484,4 mil EUR. Tri četvrtine domaćih banaka imaju osnivače u Evropi, gde se novac i vratio, jer je zbog krize tamo potrebniji, dok banke kod nas nisu ni odobravale nove zajmove, piše "Blic".

Sekretar Udruženja banaka Veroljub Dugalić smatra da to što banke povlače novac nije neobično, jer banke u Srbiji, kako kaže, imaju problem da nađu dobrog klijenta, dok istovremeno imaju sasvim dovoljno kapitala.

- Loša je vest da ni građani ni privreda ne uzimaju nove kredite, jer prvi strahuju da neće moći da ih vraćaju, dok privrednici ne uzimaju zajmove jer su im preskupi, ili jer nemaju u šta da ih ulože, budući da je kriza - kaže Dugalić.


Beograd dobija industrijsike zone na obodu grada
Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas najavio je danas da će gradska vlast na obodu glavnog grada izgraditi industrijske zone.

Na sastanku sa beogradaskim privrednicima u Privrednoj komori Beograda, on je rekao da će izgradnja industrijskih zona biti finansirana novcem od prodaje gradske imovine i poslovnog prostora.

Prema rečima Đilasa, prve industrijske zone biti građene pored saobraćajne obilaznice, a prve će biti "od Batajnice do Surčina".

Gradonačelnik Beograda je rekao da će Grad napraviti zone i infrastrukturu i napomenuo da parcele firmama neće biti poklanjane, ali je istakao da će im biti omogućeno da to zemljište nakon tri godine otkupe.

- To znači da će u prve tri godine biti besplatno - rekao je on i istakao da ne vidi zašto bi investitori išli u Inđiju, a ne u Batajnicu, Surčin, Obrenovac i druge beogradske opštine.

Đilas je istakao da gradska vlast Beograda raspolaže imovinom koju može da prodaje i da želi i da zakupcima poslovnog prostora omogući da postanu vlasnici prostora koji već koriste, tako što će dobiti pravo preče kupovine.

- Novac od porodaje ćemo upotrebiti za razvoj indistrijskih zona i podsticanje privrede, odnosno biće iskorišćen tako da se vraća u budžet - rekao je gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta