Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
U AIK banci iz medija čuli za novog najvećeg akcionara - Piraeus još nije podneo zahtev za preuzim
Odlukom grčke vlade da problematični deo ATE banke banke dodeli Piraeus banci, automatski se promenio i najveći akcionar AIK banke i Srbiji, saznaje "Blic". Naime, ATE banka je posedovala 20% akcija AIK banke, koje su sada u vlasništvu Piraeus-a.

Najčudnije je, međutim, to što je uprava AIK banke i promeni vlasničke strukture saznala preko medija, a da ih nijedan od učesnika u ovom procesu o tome nije zvanično obavestio. Mada se u saopštenju Piraeus banke o preuzimanju nigde ne spominju druga tržišta izuzev grčkog, "Blic" nezvanično saznaje da je Piraeus banka ugovorom o preuzimanju zdravog ATE banke istovremeno preuzela i udeo u AIK banci.

To automatski znači i da je Piraeus banka dužna da podnese zahtev za ovim preuzimanjem kod NBS, jer je po Zakonu o bankama za svako preuzimanje udela većeg od 5% budući akcionar obavezan da dobije dozvolu NBS.

- Piraeus banka još uvek nije podnela nikakav zahtev za preuzimanjem udela u AIK banci, a dužna je da to učini ukoliko namerava da postane budući akcionar bilo koje banke u Srbiji sa udelom koji je veći od 5% - kažu za "Blic" u NBS.

Dejan Tošić, član IO AIK banke, kaže da je uprava banke o novom pojedinačno najvećem akcionaru saznala iz medija i neformalnih izvora.

- Planiramo da se zvanično obratimo NBS i nadležnim institucijama, ali nakon što dobijemo zvaničnu informaciju, a njen dosadašnji izostanak smatramo neprofesionalnim i krajnje neuobičajenim.

U upravi Piraeus banke, međutim, nisu za "Blic" želeli da komentarišu kako se ovo preuzimanje odnosi na promenu vlasničke strukture AIK banke.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta