Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
KRAVČENKO: Dug "Srbijagasa" premašio 160 mil EUR
Dug javnog preduzeća "Srbijagas" prema "Naftnoj inudustriji Srbije" (NIS) premašio je 160 mil EUR, izjavio je danas generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko.

On je na konferenciji za novinare kazao da tako visok nivo dugovanja ugrožava investicione programe NIS-a i finansijske rezultate.

- Nadam se da ćemo tokom septembra zajedno sa državom naći način za rešenje problema dugovanja "Srbijagasa" - kazao je Kravčenko.

"Naftna industrija Srbije" imala je dobit od 40,6 milijardi dinara u 2011. godini, a u 2012. očekuje dobit na nivou prošlogodišnje.

Kako su ranije kazali u NIS-u, ukoliko "Srbijagas" ne izmiri dugovanja, revizor će ih računati kao gubitak NIS-a i time umanjiti profit kompanije.

Većinski vlasnik NIS-a je ruska kompanija "Gazprom Neft", koja poseduje 56,15% akcija, dok država Srbija ima 29,9% akcija, a preostali udeo je u rukama malih akcionara.


I "Galenika" pod sumnjom zbog afere "Agrobanka"?
Istraga poslovanja "Agrobanke" i "Habitpharma", policiju i tužilaštvo usmerava prema još dve banke i kompanijama među kojima je pod sumnjom i "Galenika", prenosi RTS.

Tužilaštvo za organizovani kriminal i policija nastavljaju proveru kredita koji nisu vraćeni "Agrobanci".

U ovoj fazi istrage težište je na firmama iz sistema "Habit grupe". Direktoru firme "Luton" Milošu Markoviću, koji je u ponedeljak priveden, određen je kućni pritvor. Marković je saslušan u Tužilaštvu za organizovani kriminal, kao jedno od povezanih pravnih lica u "Habit sistemu", protiv koga je 26. avgusta doneta naredba o proširenju istrage.

Istragom je otkriveno da je "Agrobanka" odobravala kredite i firmama Radoslava Sekulića čiji su računi više meseci bili u blokadi.

RTS navodi da se zbog sumnjivih poslova između "Habitpharma" i "Galenike", može se očekivati da istraga tužilaštva za organizovani kriminal bude usmerena i na poslovanje "Galenike". Sporan je zakup fabrike lekova "Habitpharma" u Ivanjici, koja je pod hipoteku stavljana kao zalog za uzimanje kredita i kod drugih banaka.

Iako je istraga u aferi "Agrobanka" ovih dana usmerena ka preduzećima Radoslava Sekulića, istraga će biti usmerena i na još dve banke, za koje postoje podaci da su firmama iz "Habit sistema" odobravale neregularne kredite.


EBRD President Suma Chakrabarti visits Serbia
EBRD President Sir Suma Chakrabarti travels to Serbia on 30 August 2012 for a three-day visit, his first trip to the country since he assumed the Presidency of the Bank in July 2012.

The visit underscores the EBRD’s continued commitment to Serbia, especially at a time when the EBRD region as a whole, and particularly south eastern Europe, still faces challenges from the economic crisis.

President Chakrabarti will hold discussions with senior Serbian officials, including President Tomislav Nikolic, Prime Minister Ivica Dacic, Finance and Economy Minister Mladjan Dinkic, and with representatives from the business and diplomatic community as well as from civil society.

He will also visit some of the companies in Serbia in which the EBRD has invested, including Beohemija, Victoria Group, and Forma Ideale.

Speaking ahead of his visit, Sir Suma said, “The EBRD will continue to invest strongly in Serbia and across the region. We aim to stimulate economic growth and will remain a source of funding when alternative financing remains scarce. Creating jobs to secure longer term prosperity for the people of Serbia is a key priority.”

Since the beginning of its activity in Serbia, the EBRD has committed over €3.0 billion across broad sectors of the economy.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta