Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Kod Bora otkriveno ležište 100 miliona tona rude bakra - Planirana početna ulaganja od 40 mil USD i
Geolozi Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) "Bor", u okolini ovdašnjeg sela Veliki Krivelj, na lokalitetu poznatom kao "Kriveljski kamen", pronašli su ležište od oko 100 miliona tona rude bakra, sa prosečnim sadržajem od 0,4% crvenog metala u rudi.

- Reč je o trenutno najbogatijem površinskom ležitu bakra u RTB - ističe Blagoje Spaskovski, generalni direktor borske kompanije.

- Planiramo da, uz početna ulaganja od 40 mil USD, taj rudnik, koji bi radio u naredne tri decenije, aktiviramo početkom 2014. godine. Međutim, dalja istraživanja ukazuju na to da, sa povećanjem dubine, sadržaj metala u rudi raste, tako da je to ležište, potencijalno, i jedan od najbogatijih resursa RTB.

Spaskovski je precizirao i da je menadžment RTB "Bor" doneo odluku o raskidu ugovora sa privatnom kompanijom "RDS", sa kojom je bilo dogovoreno aktiviranje rudnika zlata "Čoka Marin" kod Majdanpeka, vredno gotovo 6 mil EUR.

- U trenutku kada smo potpisivali ugovor sa ovom kompanijom, nismo imali dovoljan broj kvalifikovanih rudara, koji su mogli da otvore ovo ležište. U međuvremenu, primili smo i osposobili stotinak kopača, pa je prestala potreba za angažovanjem firme "RDS" - objašnjava generalni direktor RTB, najavljujući da će puna eksploatacija "Čoka Marina" otpočeti u septembru.

Prethodno, kako saznaju "Novosti", treba potpisati ugovor sa nekom od inostranih kompanija, koja dostavi najpovoljniju ponudu za otkup i preradu koncentrata iz tog rudnika...

- Iako se radi o veoma bogatom nalazištu zlata, ne možemo ga prerađivati u našim metalurškim postrojenjima, s obzirom da, pored ovog dragocenog metala, u sebi sadrži i brojne štetne, pa i kancerogene komponente. S obzirom da naša tehnologije ne omogućava njihovo eliminisanje bez ekoloških rizika, odlučenio je da koncentrat zlata iz tog ležišta bude prodat nekoj od brojnih inostranih kompanija, koje su pokazale interesovanje za otkup i preradu ove sirovine.


First Fiat 500L vehicles hit showrooms - FAS starts delivering new model to largest dealers
The automobile factory Fiat Automobili Srbija has started delivering copies of its new model Fiat 500L to the largest car dealers.

Before being sent to a dealer, each of these cars made in Kragujevac is first driven around the city to thoroughly check its reliability. The daily newspaper Blic has published two exclusive photos of two Fiat 500L vehicles cruising the city.

The official sale of these vehicles on all continents will start in September, and these first copies are sent to dealers so they could show their customers what they would get and what kind of automobile that is, but they can also sit in it and have a test drive before deciding to purchase it.

Ever since the serial production kicked off in Kragujevac on July 4th, more than a thousand automobiles have rolled off production lines.

As Kragujevac Deputy Mayor Nebojsa Zdravkovic told Blic, "the plan is to make 30,000 500L vehicles at the new factory until the year's end."

The Italian company's plan is to increase the number of vehicles made in Kragujevac to 160,000 during the next year.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta