Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
NIS traži naftu u nekoliko opština
Beograd -- NIS počinje istraživanja nafte i gasa na području opština Smederevska Palanka, Velika Plana, Svilajnac, Žabari, Petrovac na Mlavi, Kučevo, Malo Crniće i Lapovo.
Za izvođenje projektovanih 2D seizmičkih radova, koja predstavljaju osnovnu metodu istraživanja nafte i gasa, dobijene su sve neophodne dozvole i saglasnosti nadležnih državnih organa, navodi se u saopštenju NIS-a.

NIS će u okviru plana istraživanja za 2012. godinu izvoditi ta istraživanja prema projektu "2D Markovačka depresija".

Pre početka izvođenja radova, predstavnici NIS-a obavestiće sve opštine i mesne zajednice o predstojećim radovima na njihovoj teritoriji i stupiće u kontakt sa vlasnicima svih parcela koje su na liniji naših radova, obavestiti ih o planiranim istraživanjima i zatražiti saglasnost o ulasku u njihov posed. Radove će izvoditi NIS-ov servisni pogon "Geofizički servisi".

Prilikom izvođenja radova, postoji mogućnost da dođe do određenih vrsta šteta na posedima, a postupak utvrđivanja štete obuhvata uviđaj na licu mesta i izradu zapisnika koji potpisuju predstavnik NIS-a i vlasnik parcele.

Svi vlasnici parcela će biti detaljno informisani o načinu utvrđivanja štete i cenovniku po kome se ona isplaćuje. Isplata zapisnički konstatovanih iznosa za štete vlasniku se u celosti isplaćuju u roku od 10 dana.

U toku izvođenja radova NIS će intenzivno sarađivati sa opštinama, mesnim zajednicama i Ministarstvom unutrašnjih poslova RS, a predstavnici NIS-a će se maksimalno truditi da u toku izvodjenja radova ne remete svakodnevni život i rad građana.

NIS, osim navedenih istraživanja u Pomoravlju, nastavlja i geofizička istraživanja na području severnog Banata.

Reč je o 3D seizmičkim ispitivanjima na istražnom prostoru grada Kikinde koji će se tokom avgusta izvoditi na prostoru mesnih zajednica: Banatsko Veliko Selo, Nakovo i Novi Kozarci.

Takođe, pre izvođenja radova na tom području, predstavnici NIS-a će detaljno predstaviti plan geofizičkih aktivnosti i zatražiti od svakog poljoprivrednika saglasnost o ulasku u njihove posede.

U skladu sa tim, 3. avgusta su predstavnici NIS-a održali sastanak sa poljoprivrednicima sa teritorije mesne zajednice Banatsko Veliko Selo, na kojem je dogovoreno da se, prilikom procene eventualne štete do koje može doći prilikom izvođenja istražnih radova, koriste berzanske cene za useve na dan izrade zapisnika, koji potpisuju predstavnik NIS-a i vlasnik parcele. Isplata nastale štete vlasniku će takođe biti isplaćena u celosti, u roku od 10 dana.


"Simpo" povećao proizvodnju u prvoj polovini 2012, problem naplata potraživanja
Vranjska kompanija "Simpo" ostvarila je za šest meseci proizvodnju u vrednosti 36,2 mil EUR, što je 6,6% više nego u istom periodu lane, ali je osnovni problem loša naplata potraživanja i nelikvidnost, izjavio je generalni direktor Slađan Disić.

On je za kompanijski list "Simpo" rekao da je u tom periodu ostvaren izvoz od 19,5 mil EUR, što je povećanje od 29,7%, ali je istovremeno maloprodaja na domaćem tržištu smanjena za 6,2% i iznosila je 7,7 mil EUR.

U velikoprodaji je realizovano robe u vrednosti 2,9 mil EUR, što je povećanje od 33,5%, ali je Disić skrenuo pažnju da je to povećanje iskazano u odnosu na dosta loše rezultate prošle godine.

Istovremeno uvezene su sirovine i repromaterijali za 8,9 mil EUR, što je povećanje od 11,6%. Direktor je ukazao da se naplata izvezene robe obavlja sa dosta zakašnjenja, osim kada je reč o kompaniji "Ikea", sa kojom se planira proširenje saradnje i naredne godine daleko veća prisutnost na tržištu Bliskog i Srednjeg istoka.

- Nestabilnost kursa i kursne razlike sugurno su jedan od najvećih problema koji je ugrozio naše pozitivno poslovanje. Od januara do sada, vrednost evra je povećana sa 103 na 118,5 dinara, što je za našu firmu značilo dodatni trošak, posebno kao se ima u vidu, da su naši krediti devizno indeksirani - predočio je Disić.

On je dodao da bi firma imala ogroman gubitak u poslovanju, ukoliko bi se proknjižile kursne razlike u proteklih šest meseci.

Pri tom je podsetio da je "Simpo" zbog nelikvidnosti, bio primoran da uzima kredite sa kamatama, koje su znatno veće nego u bilo kojoj drugoj zemlji, kod kratkoročnih su iznosile više od 20, a kod dugoročnih od 13 do 15% na godišnjem nivou, što ne bi mogla da izdrži ni mnogo bogatija firma.


DINKIĆ: Uskoro rebalans i budžet za 2013. i povećanje PDV-a na 20%
Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić izjavio je danas da su u toku pripreme za rebalans budžeta i istovremeno donošenje budžeta za 2013. godinu i najavio izmenu poreza na dodatu vrednost (PDV), koji će biti povećan na 20%.

Dinkić je rekao da se priprema izmena stope PDV-a koja neće biti iznad 20%, dok će na životne namirnice ostati osam odsto i dodao da će konačna odluka o povećanju stope PDV-a biti doneta kada se sagleda rashodna strana budžeta.

Ova godina je već izgubljena u smislu smanjenja budžetskog deficita, ali će u narednoj godini on biti smanjen za oko 100 milijardi dinara, izjavio je ministar finansija i privrede, na brifingu za novinare koji prate ekonomska kretanja u zemlji.

Dinkić je rekao da su u toku pripreme za donošenje seta mera, kako na rashodnoj, tako i na prihodnoj strani budžeta, koje će biti oličene u vidu 17 zakona i dodao da će ti zakonski predlozi biti u Skupštini Srbije u septembru, a najveći deo mera stupiće na snagu u oktobru.

Ministar finansija i privrede je ukazao da se efekti tih mera ne mogu osetiti u ovoj, već tek početkom naredne godine.

Naglašavajući da je planirano da se ne donose jednostrane mere povećanja samo nekih poreskih nameta, već i da se smanje rashodi, Dinkić je precizirao da je planirano ukidanje oko 256 parafiskalnih nameta.

- Na taj način će zakonski biti onemogućeno da bilo ko u zemlji osim Ministarstva finansija uvodi bilo kakve poreze i naknade, i to će prestati od oktobra - rekao je Dinkić.

U toku ugovaranje dve milijarde evra za Srbiju

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić izjavio je danas da je u toku ugovaranje sredstava za Srbiju u ukupnom iznosu od oko dve milijardi evra i najavio skori dolazak delegacije Međunarodnog monetarnog fonda, sa kojom će se pregovarati o potpuno novom aranžmanu.

- Na putu smo da ugovorimo likvidna sredstva koja će obezbediti redovnu isplatu plata i penzija - rekao je Dinkić, ali nije želeo da navede detalje, osim da je reč o sredstvima iz inostranih izvora.

- Te dve milijardi evra manjim delom su vezane za tržište kapitala, odnosno manji deo će biti zaduživanje države izdavanjem hartija od vrednosti.


Tigar Tyres plans to invest EUR 170 million in production capacity expansion in Pirot
Tigar Tyres plans to invest EUR 170 million in the expansion of production capacity in Pirot and hire 700 new workers, while Germany's Bosch is going to invest EUR 71 million and create 620 new jobs at its factory in Pecinci, Minister of Finance and Economy Mladjan Dinkic announced Tuesday.

After separate talks with representatives of the two companies, Dinkic said that the French car tire manufacturer Michelin, owner of Tigar Tyres factory in Pirot since 2005, planned to double the production for export.

Tigar Tyres' investment will enable the creation of another 700 new jobs at the factory that currently employs 1,900 people, Dinkic added.

Bosch plans to build a factory for producing wiper systems for cars in the municipality of Pecinci, which should be finished by the year's end, Dinkic said and pointed out that a 22,000 square meter production plant should be erected until the end of 2012, adding that its surface would be doubled in 2013.

Dinkic also indicated that several significant companies from abroad would soon arrive and invest in Serbia.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta