Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
NBS povećala referentnu kamatnu stopu na 10,5%
Izvršni odbor Narodne banke Srbije povećao je referentnu kamatnu stopu sa 10,25% na 10,5%, saopteno je iz NBS.

Međugodišnja inflacija se u junu približila gornjoj granici dozvoljenog odstupanja od cilja. U nareIzvršni odbor Narodne banke Srbije povećao je referentnu kamatnu stopu sa 10,25% na 10,5%, saopteno je iz NBS.

Međugodišnja inflacija se u junu približila gornjoj granici dozvoljenog odstupanja od cilja. U narednom periodu očekuje se dalji rast inflacije usled očekivanog rasta cena hrane zbog loše poljoprivredne sezone, uvoznih i regulisanih cena, kao i niske prošlogodišnje baze. Inflacija bi svoj maksimum trebalo da dostigne u prvoj polovini 2013. godine, a zatim započne povratak ka cilju. Imajući to u vidu, kao i povećanje premije rizika zemlje, kako bi smanjio inflatorne pritiske i preventivno delovao na inflaciona očekivanja, Izvršni odbor je odlučio da poveća referentnu stopu.

Izvršni odbor ističe da će stepen restriktivnosti monetarne politike u narednom periodu zavisiti od dinamike fiskalne konsolidacije, kretanja cena hrane i razvoja situacije u međunarodnom okruženju.

Na današnjoj sednici Izvršni odbor je razmatrao i usvojio avgustovski Izveštaj o inflaciji, koji će javnosti biti predstavljen u sredu 15. avgusta 2012. godine.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će se doneti odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 6. septembra 2012. godine.dnom periodu očekuje se dalji rast inflacije usled očekivanog rasta cena hrane zbog loše poljoprivredne sezone, uvoznih i regulisanih cena, kao i niske prošlogodišnje baze. Inflacija bi svoj maksimum trebalo da dostigne u prvoj polovini 2013. godine, a zatim započne povratak ka cilju. Imajući to u vidu, kao i povećanje premije rizika zemlje, kako bi smanjio inflatorne pritiske i preventivno delovao na inflaciona očekivanja, Izvršni odbor je odlučio da poveća referentnu stopu.

Izvršni odbor ističe da će stepen restriktivnosti monetarne politike u narednom periodu zavisiti od dinamike fiskalne konsolidacije, kretanja cena hrane i razvoja situacije u međunarodnom okruženju.

Na današnjoj sednici Izvršni odbor je razmatrao i usvojio avgustovski Izveštaj o inflaciji, koji će javnosti biti predstavljen u sredu 15. avgusta 2012. godine.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će se doneti odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 6. septembra 2012. godine.


Hapšenja čelnika Agrobanke, Antonić priveden na Rači

Policija je u sredu (8. avgusta 2012. godine) po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal uhapsila osmoricu osumnjičenih za zloupotrebe u Agrobanci. Iako je pokušao da pobegne, u sredu je na graničnom prelazu sa BiH kod Sremske Rače uhapšen i Dušan Antonić, bivši prvi čovek ove banke.

Iza rešetaka su se našli i Slavoljub Korićanac (57), Antonićev zamenik, Bojan Zarić (34), član Izvršnog odbora banke, Vehbo Papić (55), direktor sektora rizika i Boban Labović (55), direktor pravnih poslova Agrobanke.

Lisice su stavljene i Suadu Hasoviću (53), direktoru firme "Drina timber" iz Ljubovije, Branimiru Uzelcu (62), direktoru firme "Headcommerce" iz Beograda, i Milošu Uzelcu (33), nekadašnjem rukovodiocu "Drina timbera". Sumnja se da je suvlasnik "Drina timbera" Antonićev sin - Milan. Inače, ova firma je zvanično u vlasništvu austrijskog preduzeća "Ecolimb".

Policija je uhapsila ovu osmoricu posle višemesečne istrage oko svih zloupotreba i mahinacija u Agrobanci. Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević smatra da postoji osnovi sumnje da je veliki broj kredita odobrovan grupama povezanih preduzeća, a suprotno Zakonu o bankama, propisima NBS i internim aktima same Agrobanke.

Kako se sumnja, broj uhapšenih nije konačan, jer policija istražuje sve sporne i neisplaćene zajmove.Država neće prodavati Komercijalnu banku?

Država razmišlja o prodaji određne imovine kako bi pokrila budžetsku rupu u ovoj godini, rečeno je juče, na predstavljanju antikriznih mera nove Vlade Srbije.

- Neće se prodavati preduzeća za koja smo se dogovorili koalicionim sporazumom, niti Komercijalna banka u kojoj država ima većinski udeo - rekao je juče ministar finansija Mlađan Dinkić.

Prema tekstu tog sporazuma, država će zadržati vlasništvo u strateški važnim javnim preduzećima koja imaju monopolsku poziciju, a to su EPS, "Železnice Srbije", "Pošta", i Aerodrom "Nikola Tesla". To znači da bi "Telekom" uskoro mogao da nađe kupca.NBS raises key policy rate to 10.5 percent

The Executive Board of the National Bank of Serbia (NBS) today raised the key policy rate from 10.25% to 10.50%, it was announced on the central bank's website.

Year-on-year inflation approached the upper bound of the target tolerance band in June. Inflation is expected to increase further in the period ahead on the back of expected higher food prices due to a poor agricultural season, increase in import and administered prices and low base effect from the prior year. Inflation is expected to peak in the first half of 2013 and then start retreating towards the target. In view of such developments and an increase in the country’s risk premium, the Executive Board voted to raise the key policy rate in order to moderate inflationary pressures and act pre-emptively to contain inflation expectations.

The Executive Board highlights that the degree of future monetary policy restrictiveness will depend on the dynamics of fiscal consolidation, food price movements and international developments.

At its today’s meeting, the Executive Board considered and adopted the August Inflation Report, which will be presented to the public on 15 August 2012.

The next rate-setting meeting will be held on 6 September 2012.State not to sell Komercijalna Banka?

The state is considering the sale of certain property to fill the hole in this year's budget, it was said yesterday, at the presentation of anticrisis measures of the new government.

- We will neither sell companies we've agreed not to sell by signing a coalition agreement nor Komercijalna Banka, in which a majority stake is held by the state - Finance Minister Mladjan Dinkic said yesterday.

According to the text of that agreement, the state will keep its stake in strategically important public companies that hold a monopoly position, including the Electric Power Company of Serbia (EPS), Serbian Railways, National Postal Service and Nikola Tesla Airport. That means that Telekom may soon get a new owner."Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta