Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"Bosch" 25. septembra počinje izgradnju fabrike sistema brisača u Pećincima
Kompanija "Bosch" najavila je da će izgradnja fabrike za proizvodnju sistema brisača za automobile u Pećincima početi 25. septembra 2012. godine. Postavljanju kamena temeljca prisustvovaće i predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić.

Prema ranijim najavama, u novu fabriku biće uloženo oko 70 mil EUR. Prva faza izgradnje, kada će biti dovršeno 22.000 kvadrata, trebalo bi da bude gotova već do decembra, a početak proizvodnje očekuje se u prvim mesecima 2013, kada će biti zaposleno 60 ljudi.

Druga faza izgradnje fabrike počeće 2016. godine, a planirano je da do 2019. tamo bude 620 radnika.
 


Bosch starts construction of factory in Pecinci on September 25th
Bosch has announced that the construction of its factory for producing wiper systems for cars in Pecinci will kick off 25 September 2012. The foundation stone laying ceremony will be attended by Serbian Prime Minister Ivica Dacic.

As it was earlier announced, about EUR 70 million will be invested in the new factory. The first phase of construction, which will see the completion of 22,000 square meters of space, should be finished by as early as December, whereas the start of production is expected in early 2013, when 60 people will be hired.

The second phase of construction will commence in 2016, and Bosch plans to increase the number of workers at that factory to 620 until 2019.


Dug na kraju 2011. bio 49,62 % BDP
Beograd -- Srbija je 31. decembra 2011. imala javni dug od 49,62 odsto vrednosti BDP-a, što je osetno više nego što je zvanično prikazano u februaru ove godine.
To se navodi u Izveštaju o reviziji javnog duga za proteklu godinu, u koji je Tanjug imao uvid.

Prema podacima objavljenim na sajtu Ministarstva finansija početkom februara, udeo javnog duga u BDP iznosio je 45,1 odsto, a razlika između tog nivoa duga i javnog duga na kraju 2011. koji je utvrdio državni revizor je oko 4,5 odsto, ili približno 130 milijardi dinara.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić je juče ukazao, komentarišući za RTS navedene podatke o javnom dugu, da je time "neko hteo da to sakrije i prikaže manji dug".

Dinkić je rekao da ga je državni revizor obavestio da je prethodno Ministarstvo finansija javnosti dalo pogrešne informacije o visini javnog duga Srbije, kao i da je sada na državnom revizoru da ispita ko je mogao da naredi sakrivanje tih podataka.

On je naveo da su svi mesečni podaci Ministarstva finansija, koje je preuzimala i Narodna banka Srbije, imali tu "falš cifru", dodajući da će to ministarstvo prvi put dati realnu brojku koju su njegovi prethodnici krili od javnosti.

Prema njegovim rečima, za sakrivanje pravih podataka o javnom dugu nije mogao da zna nijedan drugi član prethodne vlade osim tadašnjeg premijera i ministra finansija Mirka Cvetkovića.

Bivši premijer i ministar finansija je, međutim, demantovao je da je njegovo ministarstvo falsifikovalo javni dug na kraju 2011. godine.

"Nije tačno da je Ministarstvo finansija bilo šta sakrivalo, niti da sam ja u tom smislu dao instrukcije bilo kome", tvrdi Cvetković, u izjavi datoj Tanjugu, uz napomenu da će sve detalje o visini i načinu prikazivanja javnog duga saopštiti na tekućem zasedanju Skupštine Srbije.


"Energoprojekt" angažovan na još dva projekta u Nigeriji - U prvoj polovini 2012. ugovoreni poslovi
U prvoj polovini 2012. godine, uprkos lošoj situaciji u Evropi, i u sektorima energetike i građevinarstva u Srbiji, "Energoprojekt" je ostvario konsolidovane prihode od 124,1 mil EUR, što je 110% od planiranog, a ugovoreni su novi poslovi u vrednosti od 80,4 mil EUR, objavljeno je danas na BELEX "Danu listiranih kompanija".

Izvršni direktor za finansije, računvodstvo i plan Dimitraki Zipovski rekao je, predstavljajući rezultate i planove kompanije, da "Energoprojekt" u 2012. očekuje ukupne konsolidovane prihode od 249 mil EUR.

Bruto dobitak za prvih šest meseci ove godine iznosio je 6,9 mil EUR.

- Ukupan broj zaposlenih smanjen je za 15, a stavljen je naglasak na unapređenje poslovnih operacija i uspostavljanje odgovarajućih poslovnih procedura – rekao je Zipovski.

Jedan od novih poslova ugovorenih u prvoj polovini 2012. je i izgradnja dalekovoda, kao i izgradnja, ugradnja opreme i puštanje u rad trafostanice za gasnu elektranu u Nigeriji, a vrednost poslova je 6,8 mil EUR i 0,8 mil EUR (posao radi "Energorpojekt Oprema").

Među najznačajnijim projektima koji su trenutno u toku su projektovanje i izgradnja hotelskog kompleksa u gradu Aktau (Kazahstan), u vrednosti 26,8 mil EUR, sanacija i rekonstrukcija puta Chongoyape-Cochabamba-Cajamarca u vrednosti 23,4 mil EUR kao i izrada idejnih projekata i tenderske dokumentacije za izgradnju pet brana u Alžiru u vrednosti 12,7 mil EUR.

Kada je reč o Srbiji, u toku je adaptacija bloka 2 TE "Kostolac B" u vrednosti od 53 mil EUR, izgradnja autoputa E-75 u našoj zemlji u vrednosti od 35 mil EUR, rekonstrukcija topionice i izgradnja nove fabrike sumporne kiseline u Boru u vrednosti 28,3 mil EUR itd.

Kako je objavljeno, u periodu od 2012-2015. "Energoprojekt" očekuje konsolidovani rast prihoda od 3-4%, a u četvorogodišnjem programu poslovne politike, predviđena je konsolidovana stopa rasta bruto dobitka od 5% do 10%.


Održan BELEX "Dan listiranih kompanija"
Na Beogradskoj berzi danas je održan tradicionalni BELEX "Dan listiranih kompanija", u okviru kog su predstavnici listiranih kompanija investicionoj javnosti Srbije prezentovali aktuelne poslovne rezultate i planove za naredni period.

Prezentacije su održali predstavnici kompanija "Energoprojekt Holding", Aerodrom "Nikola Tesla", "Metalac" Gornji Milanovac i "Tigar" Pirot.

Organizori događaja pozvali su sve prisutne i na međunarodnu godišnju Konferenciju Beogradske berze, koja će biti organizovana 21. novembra u hotelu "Tulip Inn" u Novom Beogradu.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta