Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
D&B skresao rejting Srbiji
Beograd -- Bonitetna kuća Dan i Bredstrit snizila je rejting Srbiji koja je tako iz grupe zemlja sa umerenim rizikom svrstana među visokorizične zemlje.
Kao glavni razlozi za snižavanje rejtinga navode se usporeni privredni rast i rastući fiskalni deficit, objavila je danas kuća Rating koja ekskluzivno zastupa interese kompanije D&B u Srbiji i u Crnoj Gori.

D&B je smanjio državni rejting Srbiji jer se zemlja suočava sa rastućim budžetskim deficitom koji je od januara do jula dostigao 111,2 milijarde dinara, što je povećanje od 32 odsto na godišnjem nivou i predstavlja 79 odsto planiranog deficita.

Rast deficita je, ocenjuju analitičari D&B, posledica neracionalnog trošenja od strane prethodne vlade pred izbore i naglog pada prihoda zbog usporenog privrednog rasta.

Iz D&B ukažuju da će bez čvrste odluke da se javne finansije stave pod kontrolu deficit u 2012. premašiti šest odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

S druge strane, to će povećati akumulirani javni dug do kraja godine na preko 57 odsto BDP, daleko iznad gornje granice od 45% BDP koju je vlada postavila.

U D&B smatraju da je zbog dugotrajne štednje malo verovatno da će srpska vlada značajnije smanjiti potrošnju.

Naprotiv, iz političkih razloga vlada odbija da smanji penzije i plate u javnom sektoru, a najavljen je i program subvencionisanih kredita privredi u vrednosti od milijardu evra.

Pored toga, srpska vlada će morati da snosi troškove smederevske železare, dok se sa druge strane suočava sa višim troškovima pozajmica, što je posledica smanjivanja rejtinga od strane vodećih rejting agencija u julu i avgustu.

Zbog toga D&B prognozira povećanje budžetskog deficita Srbije u ovoj godini na 5,7% BDP.

Povećanje deficita imaće cenu jer će, ako vlada ne obezbedi kredit kod MMF-a, Narodna banka Srbije morati da pomogne vladi promenom dosadašnje politike, devalvacijom valute i većom inflacijom, što će uticati na opštu mekroekonomsku stabilnost, upozorava D&B.

Bonitetna kuća navodi i da je na putu ka članstvu Srbije u EU došlo do zastoja usled sporog sprovodjenja reformi u 2011, ali i suspenzije tehničkih razgovora o budućnosti Kosova.

Od evropskih zemalja u grupi visokorizičnih sa Srbijom su Grčka, Rusija, Azerbejdžan, Gruzija, Kazahstan i Ukrajina.

U regionu i dalje najbolji rejting imaju Slovenija i Hrvatska koje pripadaju zemljama sa blagim rizikom, a slede Bugarska, Makedonija, Rumunija, Albanija i Madjarska kao zemlje umerenog rizika.
Niži rejting od Srbije u regionu ima samo Bosna i Hercegovina koja je ocenjena kao zemlja veoma visokog rizika.


Ruski kredit od 700 mil USD Srbiji do kraja jeseni 2012.
Dokumenti o davanju ruskog kredita Srbiji od 700 mil USD biće potpisani do kraja jeseni, izjavio je danas zamenik ministra finansija Rusije Sergej Storčak.

- Postoji dogovor iz 2009. godine i tamo se govori o milijardu dolara. Mi smo deo već dali – to je finansijski kredit (u visini od 200 mil USD), a o vezanom kreditu uz učešće Ruskih železnica pregovori su završeni i potpisivanje bi trebalo da se održi tokom jeseni - rekao je on novinarima u Biškeku, u Kirgiziji.

Storčak je objasnio da uz pomoć kreditnih sredstava Ruska železnica planira da reši zadatke izgradnje magistralnih pravaca u Srbiji.

Zamenik ministra nije ništa rekao o preostalom delu kredita od 100 mil USD, preneli su ruski mediji.

Ministarstvo finansija Rusije u avgustu je saopštilo da se sa srpskom stranom vode pregovori o drugoj tranši kredita od 800 mil USD.

Srbija se još 2008. obratila Rusiji s molbom za kredit, a sporazum o davanju kredita koji bi trebalo da bude otplaćen od marta 2012. do 2021. godine potpisan je u aprilu 2010. godine.

Prva tranša od 200 mil USD izdvojena je 2010. za pokrivanje budžetskog deficita Srbije, a preostalih 800 mil USD Rusija je nameravala da usmeri na infrastrukturne projekte u Srbiji, pod uslovom da se predoči tehničko-ekonomska argumentacija.

U maju ove godine predsednik Rusije Vladimir Putin je na sastanku sa novoizabranim predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem saopštio da će Rusija u najskorije vreme dati Srbiji drugu tranšu kredita.

Početkom septembra održan je sastanak kopredsednika komiteta za međuvladinu trogovinsku, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju i potpisan protokol u kojem se ističe da se srpska strana obratila ruskoj strani s molbom za dodeljivanje kredita za podršku budžetu Srbije u visini od milijardu dolara.

Što se tiče kredita za obnovu železnice, realizacijom tih projekata u Srbiji baviće se "ćerka" Ruskih železnica "Zarubež stroj tehnologija".

Visina učešća srpske strane je 120 mil USD pa će ukupna vrednost realizacije pomenutih projekata iznositi 920 mil USD.


Serbia to tap Russia's USD 700 million loan until end-autumn 2012
Moscow and Belgrade will sign documents on extending a tied $700-million loan to Serbia this fall, Deputy Finance Minister Sergey Storchak told reporters in Bishkek, Kyrgyzstan.

- Serbia has already taken out a USD 200m loan from Russia as part of a USD 1bn credit facility. The remaining amount is a loan to upgrade Serbia's railroad network, and involves Russian Railways. Negotiations on this loan have been completed, and the relevant agreement should be signed this fall - Storchak pointed out.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta