Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
NBS će pustiti inflaciju da bi zaštitila privredu i budžet
Narodna banka Srbije je, po svemu sudeći, a to potvrđuju i ekonomski analitičari, spremna da pusti inflaciju da ide svojim tokom, zarad zaštite privrede, ali i budžeta. Iako je održavanje cenovne stabilnosti osnovni posao centralne banke, u ovom trenutku svako zaoštravanje monetarne politike bilo bi kontraproduktivno. Tako ćemo ovu godinu završiti sa još jednim neslavnim inflatornim rekordom od deset, a možda i više procenata.

I guverner NBS Jorgovanka Tabaković rekla je da u narednom periodu očekuje nastavak rasta međugodišnje inflacije zbog loše poljoprivredne sezone, povećanja regulisanih i cena uvoznih proizvoda usled rasta evra. U NBS smatraju da "stezanje" monetarnog kaiša, kroz povećanje referentne kamate, ne bi imalo efekta. Tako smo u avgustu imali međugodišnju inflaciju od 7,9%.

- Centralna banka može da zauzda inflaciju, ako bi htela i bila spremna da plati cenu koja nije mala - smatra Aleksandar Stevanović, ekonomski analitičar.

- Ona ima mehanizme u rukama, kao što je povećanje referentne kamatne stope, obavezne rezerve ili kupoprodaja hartija od vrednosti sa kraćim rokom dospeća. Ali zaoštravanje monetarne politike ima svoju drugu stranu, odnosno utiče na fiskalnu politiku i stvara udar na realni sektor. Praktično, ako bi se borili sa inflacijom, to bi dovelo do poskupljenja kredita, pre svega privredi i do njenog daljeg zastoja.

Kako kaže ovaj analitičar, sasvim je očekivano da cene idu ovim tokom, zbog loše poljoprivredne sezone, poskupljenja nafte i pada kursa.

- I ove godine ćemo biti u društvu malog broja zemalja sa nepristojno visokom inflacijom - ističe Stevanović.

- Svaki rast cena iznad pet do šest odsto smatra se nepristojnim u 21. veku.

Kako kaže Goran Nikolić, ekonomista, o targetiranoj inflaciji može da se govori tek sledeće godine. Sada je bitno zadržati kamatne stope na kredite preduzećima, kako bi se pokrenula proizvodnja. Zato centralna banka ne poseže za rigoroznijim merama u suzbijanju inflacije.

- Nezvanično se pominje "ciljani kurs", koji bi mogao da utiče na stabilizaciju cena - kaže Nikolić.

- To bi značilo da se kurs fiksira na određenom nivou, uz mogućnost oscilacije od maksimalnih 2,5%. Ili kao što je Mađarska uvela "klizajući" kurs, koji se svakih mesec ili dva dana menjao za 0,5 %.


Dobit bankarskog sektora u prvih šest meseci 2012. pala na 10 milijardi dinara
Ukupan dobitak bankarskog sektora Srbije, pre oporezivanja, u prvoj polovini ove godine bio je 10 milijardi dinara što je za 43,7% manje nego u istom periodu 2011. godine.

Kako je navedeno u izveštaju Narodne banke Srbije (NBS), na srpskom tržištu rade 33 poslovne banke, od kojih je sa dobitkom poslovalo 20 banaka, koje su imale dobit pre oprezivanja od 20,5 milijardi dinara.

Na prvom mestu po dobitku pre oporezivanja jeste banka Intesa sa dobitkom od 4,9 milijardi dinara, na drugom Raiffeisen banka sa 3,4 milijarde dinara, na trećem UniCredit sa 2,6 milijardi dinara, na četvrtom Komercijalna sa 2,3 milijarde dinara, a na petom je AIK banka sa dve milijarde dinara.

Najveću gubitak na kraju drugog tromesečja je, prema izveštaju NBS, imala Razvojna banka Vojvodine sa gubitkom od 6,9 milijardi dinara, a slede Alpha banka sa gubitkom od 1,1 milijardu dinara, Vojvođanska sa 600 miliona dinara, Piraeus banka sa pola milijarde dinara i OTP sa 400 miliona dinara.

Prema izveštaju NBS, ukupna (neto) aktiva bankarskog sektora Srbije na kraju drugog tromesečja 2012. godine iznosila je 2.810,5 milijardi dinara i porasla je za 106,6 milijardi dinara, odnosna za 3,9 odsto od kraja prvog tromesečja.

Banka Intesa predstavlja najveću banku u bankarskom sistemu Srbije sa ukupnom aktivom od 408 milijardi dinara i učešćem od 14,4 odsto u ukupnoj aktivi bankarskog sektora.

Za njom sledi Komercijalna banka sa 303 milijarde dinara dinara aktive i učešćem od 10,8 odsto, a na trećem mestu je Unicredit banka sa 221 milijardom dinara i učešćem od 7,8 odsto. Na četvrtom i petom mestu po ukupnoj aktivi su Raiffesen banka i Societe Generale banka Srbija.


Telekom Serbia not for less than EUR 2.5 billion? - Sale possible only at suitable price
The Serbian government is ready to sell Telekom Srbija, but not for less than EUR 2.5 billion, Blic learns. It has not been decided yet if this company will be offered for sale by tender or by direct agreement.

Finance Minister Mladjan Dinkic stated that the state would be forced to sell a part of the property in order to fill the hole in the budget. He stressed that the list of property for sale would include public companies "that already have competitors and won't be able to keep pace with them". One such company is Telekom Srbija.

Former Minister of Economy Nebojsa Ciric points out that the situation is difficult from the viewpoint of budget deficit, adding that the state should sell companies "that have competitors, while Nikola Tesla Airport, EPS and Serbian Railways should remain state-owned."

Ciric explains that citizens acquired the right to free shares in April, noting that they will also keep that right in case Telekom is privatized.

At an earlier tender, the only bidder - Telekom Austria, did not want to pay EUR 1.4 billion for a 51-percent stake in Telekom Srbija.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta